DSP Buzau face lobby pro-imunizare in Saptamana Europeana a Vaccinarii

Prin compartimentele de specialitate, institutia promoveaza in randul populatiei beneficiile vaccinarii, in contextul in care tot mai multi parinti se indoiesc de acest lucru, iar rata de vaccinare a scazut ingrijorator, ajungand sub limita de la care este posibila izbucnirea unor epidemii.

 

Informare vaccinare (sursa foto INSP)In perioada 20-25 aprilie este marcata Saptamana Europeana a Vaccinarii, eveniment care in aceasta perioada capata o conotatie speciala, in contextul trendului aparut la nivel mondial in randul populatiei care a inceput sa se indoiasca tot mai mult de beneficiile vaccinarii si, ca atare, evita sa mai fie de acord cu vaccinarea copiilor. Din pacate, si Romania s-a aliniat acestui trend, iar rata de vaccinare a scazut vertiginos in ultimii ani, ajungand in prezent la pragul de aproximativ 80 la suta, prag situat sub nivelul de siguranta. In aceste conditii, oficialii Organizatiei Mondiale a Sanatatii au avertizat ca exista riscul izbucnirii unor epidemii si chiar al reaparitiei unor boli considerate eradicate in Romania, cum ar fi poliomielita.

Paradoxal, conform rezultatelor unor sondaje recente, cei mai multi dintre parintii care evita sa isi vaccineze copii provin din mediul urban, sunt intelectuali si au o situatie materiala buna, adica exact segmentul de la care ar fi trebuit sa avem pretentia sa intelega cel mai bine ca vaccinurile au beneficiile lor dovedite si ca nu exista riscul de a-i imbolnavi pe copii.

 

Vaccinare eleviDin pacate, toti cei care isi manifesta reticenta in ceea ce priveste vaccinarea s-au lasat influentati de campaniile purtate in ultima vreme in mediul on-line si chiar pe mai multe canale de televiziune si unele publicatii, increzandu-se in spusele unor asa-zisi specialisti care nu au insa nicio calificare pentru a vorbi despre acest subiect. Chiar si anumite persoane publice din randul vedetelor de televiziune sau alte personaje din peisajul monden s-au transformat in portavoci ale acestor campanii, si astfel, tot mai multi parinti „au luat de bun” mesajul venit din partea acestor personaje omniprezente in peisajul public si au ajuns sa nu fie de acord cu vaccinarea copiilor,  crezand ca astfel le protejeaza sanatatea si nu ii transforma in victime ale unor presupuse conspiratii ale mafiei mondiale a medicamentelor. Desi pare greu de crezut, exista persoane care gandesc astfel, cum spuneam, multe din ele cu un nivel intelectual dezvoltat, iar la aceasta situatie s-a ajuns si pe fondul unei pasivitati a autoritatilor competente din Romania, care nu au reactionat cu campanii puternice de informare, pentru a contracara aberatiile raspandite de fel si fel de personaje fara niciun fel de competente atestate.

 

Dr. Scantei - medici de familieAutoritatile s-au trezit in al 24-lea ceas, atunci cand riscul izbucnirii unor epidemii datorate imunitatii scazute a copiilor ramasi nevaccinati a devenit unul real, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu anuntand zilele trecute ca se lucreaza la o Lege a Vaccinarii, ceea ce seamana cu o masura radicala, luata in conditii exceptionale.

Acesta este contextul in care se marcheaza in acest an cea de-a zecea editie a Saptamanii Europeane a Vaccinarii, DSP Buzau aliniindu-se eforturilor facute pentur a constientiza populatia cu privire la beneficiile vaccinurilor. Fara un plan de actiune concret care sa faca parte dintr-un program la nivel national si fara fondurile necesare pentru asigurarea logisticii unei campanii puternice, reprezentantii DSP nu pot face insa mare lucru pentru a schimba perceptia celor care se declara sceptici in privinta vaccinarii. Astfel, pe site-ul institutiei au fost postate mai multe materiale de promovare a beneficiilor vaccinarii, iar in cursul zilei de azi a fost organizata o dezbater-instruire cu medicii selectati din zonele de risc, acestora revenindu-le si sarcina de a-si mobiliza pacientii pentru a fi de acord cu vaccinarea copiilor.

 

medici de familieDespre importanta vaccinarii au vorbit in nenumarate randuri si specialistii DSP Buzau, dar, se pare, o parte a populatiei, fie din ignoranta, fie manipulata, fie din motive religioase sau din alte cauze, a ramas nevaccinata. Cele mai nereceptive grupuri de populatie se intalnestc in comunitatile de rromi, unde medicii de familie au primit sarcina, saptamana aceasta, sa merga din casa in casa, pentru a explica parintilor riscurile nevaccinarii copiilor lor si pentru a recupera cel putin jumatate dimntre restantieri.

Stiu, etse o sarcina dificila, dar nu exista nicio scuza. Mergeti din casa in casa, stati de vorba cu parintii, stiu ca unii cer bani pentru a se lasa vacinati, dar mai stiu si ca sunt pacientii dumneavoastra, asa ca trebuie sa gasiti metoda de convingere. Vom face controale si va vom verifica si pe dumneavoastra, pentru ca aveti responsabilitatea de a face tot ce este posibil pentru a micsora riscurile care se rasfrang aspra intgregii populatii, din cauza neimunizarii unui segment relativ mic de persoane dar care pot deveni contagioase si pot genera adevarate pandemii“, le-a atras atentia, dr. Carmen Scantei, epidemiologul sef al judetului Buzau, medicilor de familie din comunitatile in care exista cei mai multi copii nevaccinati.

 

Dr. Carmen Scantei

Dr. Carmen Scantei

Sefa Compartimentului Epidemiologie din cadrul DSP Buzau adeseaza un nou apel catre parintii sceptici in privinta vaccinarii, sa aiba incredere in recomandarile facute de medicii specialisti si nu in informatiile culese din diverse surse neavizate. „Toata lumea trebuie sa constientizeze faptul ca vaccinurile incluse in actuala schema de vaccinare nu reprezinta absolut niciun pericol pentru sanatatea copilului si au rolul de a le intari imunitatea, de a-i proteja de boli, nu de a-i imbolnavi. Iar acest lucru nu il spun eu sau medicul de familie care trebuie sa administreze vaccinul, o spun Agentia Nationala a Medicamentului, Agentia Europeana a Medicamentului, foruri importante care au avizat aceste vaccinuri si nu le-au avizat oricum, ci in urma unor testari temeinice care sa dovedeasca faptul ca dozele care ajung pe piata nu reprezinta niciun risc. Ce-i drept, e mai usor sa te iei dupa o informatie pe care o gasesti pe internet sau o auzi pe la nu stiu ce post de televiziune, iar oamenii sunt tentati sa le dea crezare fara sa mai verifice din partea cui vin si nu trebuie invinuiti pentru asta. Parintilor care refuza sau se tem sa isi vaccineze copiii vreau sa le spun ca si ei au fost inoculati cand erau copii, cu aceleasi vaccinuri, si nu au patit nimic, sunt sanatosi si au copii frumosi, dar e posbil ca acestia sa nu mai aiba aceeasi sansa pe care au avut-o ei, daca nu sunt vaccinati, pentru ca risca astfel sa contracteze boli grave care ii pot marca pe viata sau chiar le pot fi fatale”, este mesajul transmis de  medicul epidemolog Carmen Scantei.

 

medici familie_3292Mai mult decat atat, dr. Scantei atrage atentia asupra contagiunii pe care copiii nevaccinati o vor avea si astfel riscul se va extinde asupra unor intregi colectivitati. In acest context, considera ca Legea vaciinarii este binevenita si ar trebui sa contina si sanciuni care sa fie aplicate parintilor care refuza sa-si imunizeze copiii, pentru ca “daca ei invoca dreptul de a refuza vaccinul, orice legislatie din lume spune ca dreptul cuiva se poate manifesta doar pana acolo unde incalca dreptul altcuiva. In acest caz, cei 10-20 la suta dintre parintii care refuza vaccinarea incalca dreptul la sanatate al celorlalti 80-90 la suta care s-au imunizat dar care vor continua sa fie expusi din cauza primilor. Riscul este foarte mare penttru sanatatea publica, pot izbucni din acest motiv epidemii grave care vor lasa sechele de neimaginat in anumite cazuri si nimeni nu are dreptul sa expuna populatia la un astfel de risc“.

Intrebata daca riscul la care sunt expusi copiii nevaccinati si cei care pot fi contaminati de acestia este mai mare decat cel al unor boli cu transmitere sexuala, care stim ca in cazul raspandirii se pedepseste foarte aspru, medicul epidemiolog a precizat ca riscul unor boli precum varicela, tetanosul, hepatiota, poliomielita, TBC sau alte boli care la ora actuala sunt tinute sub control tocmai datorita imunizarii, este incomparabil mai mare si cu consecinte extrem de grave in anumite cazuri. “Ca sa intelegeti va dau un singur exemplu, inregistrat chiar la nivelul judetului Buzau. pe vremea cand nu erau facute imunizari impotriva hepatitei cu virus B, aveam cam 100 de aczuri noi de imbolnavire in fiecare an. Acum avem 1-2-3 cazuri pe an, ceea ce inseamna, pe de o parte, reducerea rscurilui de imbolnavire pentru populatie, iar pe de alta parte, reducerea costurilor in sistemul sanitar, pentru ca imunizarea inseamna cheltuieli mult mai mici decat tratamentele care ar trebui aplicate unei persoane bolnave. La care se adauga suferinta… care nu poate fi evaluata in bani“, a explicat dr. Carmen Scantei, indemnand parintii sa nu se lase influentati de tot felul de pareri neavizate sau in spatele carora se ascund anumite interese, sa-si vaccineze copiii, pentru a nu regreta mai tarziu.

 


Adaugati un comentariu


 

*