DSP și DSVSA Buzău demarează controalele specifice Sarbătorilor de Iarnă

15 decembrie 2017 | 0 comentarii |

Astăzi intră în vigorare planul de măsuri adoptat de autorități la nivel județean, acțiunile de control desfășurate de inspectorii celor două instituții urmând să se desfășoare până pe data de 7 ianuarie a anului viitor.

 

Începând de astăzi, având în vedere că au mai rămas doar 10 zile până la Crăciun, la nivelul întregului județ va fi pus în aplicare planul de măsuri pe care autoritățile locale l-au pus la punct pentru a asigura buna desfășurare a activităţilor de comercializare a produselor alimentare şi nealimentare tradiţionale, precum și desfăsurarea într-un climat de ordine și siguranță a manifestărilor specifice Sărbătorilor de Iarnă. Planul de măsuri va fi aplicat atât în prerioada premergătoare Sărbătorilor, cât și în timpul acestora, ultimele acțiuni urmând să fie finalizate pe data de 7 ianuarie a anului viitor.

Planul este prezentat astăzi în sedința Colegiului Prefectural de prefectul Carmen Ichim, rmând apoi a fi aprobat și devenind aplicabil imediat ce sedința Colegiului Prefectural se va încheia

În desfăsurarea acțiunilor prevăzute în planul de măsuri sunt implicate mai multe instituții de la nivel local, un rol important în ceea ce privește verificarea calității produselor alimentare care vor fi comercializate în această perioadă și evitarea unor cazuri de toxiinfecții alimentare ori alte probleme de sănătate provocate de alimente necorespunzătoare, revenind Direcției de Sănătate Publică (DSP) și Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Buzău (DSVSA).

 

Examen trichineloscopic

Dat fiind specificul Saărbătorilor de Iarnă, un accent deosebit se va pune pe verificarea condițiilor de sacrificare a porcilor în unitățile autorizate, precum și pe calitatea cărnii și produselor din carne care vor fi comerciaizate către populație. În acest sens, inspectorii de la DSVSA au demarat deja acțiunile specifice, la nivelul județului fincționând cele patru puncte în care pot fi efectuate controalele trichileloscopice. Acestea sunt deschise încă de la începutul lunii în Piața Centrală și Piața Crâng, din Buzău,  în piața din Râmnicu Sărat și la sediul din Buzău al DSVSA. Programul de funcționare al acestor centre este zilnic, în intervalul orar 8.00-18.00, până pe data de 24 decembrie, urmând a fi reluat în acelasși interval în perioada 27 decembrie-7 ianuarie. Prețul unui examen trichineloscopic este de 11 lei, medicul veterinar Iulian Moca, purtătorul de cuvânt al DSVSA Buzău, precizând că, în afara celor 4 centre „de stat”, examenele trichineloscopice por fi efectuate și la cabinetele celor 61 de medici vetrinari din cele 80 de circumscripții ale județului, în cazul acestora prețurile variind între 10 și 20 de lei.

 

Până la acest moment, la cele patru centre asigurate de DSVSA au fost efectuate 350 de examene trichineloscopice, față de 210, în perioada similară a anului trecut, fiind depistate două probe cu suspiciuni,  care nu s-au confirmat însă în urma testelor mai complexe efectuate ulterior. Un singur caz a fost confirmat, însă este vorba de o probă provenita de la un porc mistreț provenit de pe un fond de vânătoare din zona Viperești.

Purtătorul de cuvânt al DSVSA a mai precizat că în această perioadă populația poate sesiza orice nereguli care fac obiectul activității inspectorilor DSVSA, fie la numărul de telefon 0238.725.001. între orele 8.00-19.00 sau în call center-ul ANSVSA, la numărul 0800.826.787, apelul urmând a fi direcționat către consilierul special desemnat la nivelul DSVSA Buzău.

În ceea ce privește târgurile de animale, reprezentantul DSVSA spune că la nivelul județului sunt trei târguri autorizate, de unde buzoienii își pot achiziționa în siguranță porci pentru Crăciun, fiind vorba de târgurile de la Buzău, Râmnicu Sărat și Rușețu. Alte două târguri sunt în curs de autorizare, însă nu pot funcționa legal până când nu iși obțin toate documentele necesare, inspectorii DSVSA aplicând deja sancțiuni în acest sens. De asemena, alte patru târguri organizate în județ nu dețin autorizație iar autoritățile locale nu au făcut până acum vreun dmers în acest sens, atenția inspectorilor DSVSA urmând să se concentreze în perioada următoare către aceste târguri.

 

Cât despre unitățile autorizate sanitar-veterinar pentru sacrificarea porcilor de Crăciun, la nivelul județului există doar două abatoare, la Cochirlenca si Râmnicu Sărat, dat fiind faptul că majoritatea proprietarilor de porci preferă să iși sacrifice animalele în gospodărie, conform tradiției. Medicul Iulian Moca atrage în acest context atenția ca în astfel de cazuri, să nu se consume din carnea porcului imediat după sacrificare, inainte de a se afla rezultatele examenului trichineloscopic. Acesta a mai precizat că în cazul probelor depistate pozitiv, proprietarii vor fi despăgubiți, findu-le plătit prețul cărnii la valoarea pieței, iar animalul sacrificat urmând a fi ridicat de catre reprezentanții DSVSA pentru a fi incinerat.

Dr. Iulian Moca a mai precizat că DSVSA Buzău a mai efectuat acțiuni de control și în perioada mini-vacanței de 1 Decembrie, precum și în intervalul 4-12 decembrie câmnd au avut loc 180 de controale, în urma cărora s-au aplicat 24 de amenzi în valoare de 23.000 de lei.

 

Și în perioada următoare, inspectorii DSVSA, împreună cu cei de la DSP, Direcția pentru Agricultură, Protecția Consumatorului și polițiști din cadul IPJ Buzău vor face verificări în unităţi de producţie, unităţi de distribuţie şi comercializare a produselor alimentare, unităţi de alimentaţie publică, pieţe agroalimentare, în ceea ce priveşte respectarea condiţiilor de fabricare, depozitare, comercializare a produselor tradiţionale de origine animală şi nonanimală, precum şi a condiţiilor igienico-sanitare, existenţa documentelor însoţitoare, marcarea, prezentarea şi etichetarea. Totodată se vor face controale și în ceea ce privește condiţiile de transport şi comercializare a animalelor vii şi a produselor de origine animală.

Nu în ultimul rând, echipele de control vor viza și unităţile de alimentaţie publică și pensiunile agroturistice care organizează evenimente festive specifice Sărbătorilor de Iarnă.

Pănă la finele lunii octombri, comercializarea porcilor vii pe teritoriul județului a fost interzisă, ca urmare a măsurilor impuse pentru a preveni răspândirea pestei porcine africane, depistate in județul Satu-Mare. Interdicția a fost ridicată de DSVSA pe 26 octombrie, și astfel, mulți crescători de porci dar și clienți care țin să își cumpere porc viu de Crăciun au respirat usurați.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*