După Sanitas, și sindicaliștii din federația Hipocrat se pregătesc de grevă generală

Aceștia și-au anunțat azi decizia de a declanșa conflictul de muncă, principalul motiv de nemulțumire constituindu-l tot discriminările și inechitățile salariale.

 

După ce Consiliul Național a federației sindicale Sanitas a stabilit, ieri, calendarul portestelor programate pentru perioada următoare, fiind luată în considerare și varianta declanșării grevei generale, o altă organizație sindicală importantă din Sănătate și-a anunțat azi, decizia de decalanșare a conflictului de muncă și a etapelor legale pentru declanșare a grevei generale. Este vorba de federația Hipocrat, care se alătură protestelor colegilor de la Sanitas, revendicările fiind în mare măsură aceleași, legate de veniturile personalului medical și regulamentul de sporuri.

„Suntem profund nemulțumiți de modul de dialogare cu factorii decidenţi și de impactul social generat de aplicarea discriminatorie a legii salarizării în sectorul sanitar, precum și de întârzierea elaborării unui regulament de acordare a sporurilor. Prin urmare, trecem la strângerea semnăturilor pentru îndeplinirea condițiilor de grevă. Vom parcurge etapele legale, vom avea o grevă de avertisment de două ore și, la finalul acțiunii, vom declanșa greva generală pe perioadă nedeterminată”, este anunțul făcut azi de Ion Cotojman, președintele federației sindicale Hipocrat.

 

Ion Cotojman

Membrii acestei organizații sindicale sunt nemulțumiți de faptul că nu s-a ținut cont de opiniile și argumentele lor, nici înainte, nici după dezbaterile din comisiile de specialitate al Camerei Deputaților, amendamentele la Legea salarizarii fiind, de asemena, ignorate. „Încă de la consultările pe legea salarizării am făcut cunoscut faptul că menținerea pragului de 30% din bugetul pentru salarii nu este realistă, decât prin raportarea la sporul de condiții. Includerea sporului pentru asigurarea continuității și a indemnizației de hrană în cuantum de 30% pe ordonator principal de credite ne va menține ancorați în simulări utopice și ne va plasa pe o pistă falsă a dialogului social. Semnalele de alarmă au fost trase și anterior, prin acțiuni spontane, individuale, ale biologilor, chimiștilor, ale personalului din cadrul direcţiilor de sănătate publică, înainte și după dezbaterile din comisiile din Camera Deputaților şi ori de câte ori salariații noștri au fost nemulțumiți de modul în care s-a ținut cont de intervențiile, opiniile şi argumentele sindicatelor”, mai susține liderul sindical.

 

Un alt aspect care îi nemulțumește pe sindicaliștii Federației Hipocrat este legat de taxarea indemnizaţiei de hrană cu procentul aferent contribuţiilor la asigurări sociale în unele unități sanitare, din cauza absenţei unor clarificări detaliate şi obiective din partea autorităților competente. Totodată, aceștia spun că acordarea, la 1 martie, a salariilor din grilă, exclusiv pentru medici și asistenți, încalcă principiile de bază formulate de legiuitor în aceeași lege a salarizării. „Ca urmare a aplicării exclusive pe categorii profesionale, am constatat că măsura afectează în mod discriminatoriu farmaciștii, biologii, chimiștii – din rândul personalului cu ciclul de formare de lungă durată, moașele, surorile medicale și tehnicienii – din rândul personalului mediu sanitar și, nu în ultimul rând, afectează personalul auxiliar sanitar – infirmiere, brancardieri, îngrijitoare. Cu toate că, pe parcursul intervențiilor noastre am adus dovezi clare cu privire la faptul că farmaciștilor nu li s-a acordat nici măcar majorarea cu 25% la 1 ianuarie, ca urmare a plafonării salariului de încadrare, nici acest aspect punctual nu s-a dorit a se temporiza în momentul modificărilor ulterioare ale legii. Pe lângă toate aceste categorii de salariați, nu sunt de neglijat nici angajaţii din structurile tehnico-administrative, care se ocupă de buna funcționare a unităților sanitare și de care depinde aprovizionarea lor, de implementarea politicilor economice care vizează eficientizarea cheltuielilor şi de alte activităţi de care personalul medical și bolnavul nu se pot dezice”, a mai declarat Ion Cotojman.

 

Pentru a nu se ajunge la declanșarea grevei generale, sindicaliștii de la Hipocrat cer aplicarea grilei de salarizare pentru tot personalul încadrat în sistemul de sănătate, aprobarea regulamentului de sporuri conform anexelor I-IX, reevaluarea articolului 25 din Legea salarizării unitare şi limitarea lui exclusiv la sporul de condiţii și corectarea inechităţilor create între categorii profesionale, atât din interiorul sistemului de sănătate, cât şi în comparaţie cu alte categorii profesionale de bugetari.

Nemulțumiri sunt și din partea sindicaliștilor de la Ambulanță, revendicările acestora fiind legate atât de sporuri cât și de dotarea parcului auto, în condițiile în care procedura de achiziție a celor 3.000 de ambulanțe noi întârzie să fie dusă la bun sfârșit din cauza legislației greoaie.

Azi, a avut loc o nouă rundă de negocieri cu ministrul Sănătății, la care au participat și sindicaliștii de la Ambulanță. Deși nemulțumiți, aceștia nu au anunțat, până la acest moment, nicio acțiune de protest.

 


Adaugati un comentariu


 

*