Durerea – teama femeii de a naste pe cale naturala

26 mai 2013 | 1 comentariu |

Ce anume provoaca teama de nastere si cum se transforma aceasta in fobie, dar si care este secretul unei nasteri fara dureri, au incercat sa raspunda, intr-o lucrare prezentata la Conferinta Internationala a OAMGMAMR Bucuresti, trei moase licentiate de la Maternitatea Buzau.

 

Maria Gheorghiu, Zoica Radu si Daniela Baciu

Maria Gheorghiu, Zoica Radu si Daniela Baciu

Peste 600 de asistenti medicali si moase au patricipat la cea de-a IV-a Conferinta Internationala a OAMGMAMR Bucuresti, iar trei moase licentiate de la Maternitatea Buzau s-au facut remarcate la eveniment cu o lucrare intitulata „Durerea –  teama femeii de a naste pe cale naturala”.

Continutul lucrarii semnata de Zoica Radu, Daniela Manuela Baciu si Maria Gheorghiu s-a axat pe ideea de pregatire psiho-fizica a femeii pentru nastere in vederea inlaturarii fricii, angoasei legate de durerea la nastere, si rolul moasei in prevenirea fobiei, prin aflarea „secretelor” unei nasteri cu dureri cat mai mici sau chiar fara dureri.

Pentru cele mai multe femei, frica de nastere vine din teama de durere.Durerea la nastere este o durere importanta statistic, 70% dintre femei spunand ca simt dureri insuportabilela nasterr dscs nu dunt pregatite. Daca aceasta se suprapune peste unele tulburari sau traume psihice, cum ar fi anxieta­tea, depresia, traumatisme obstetricale anterioare (avort, nastere prematura) sau abuzuri sexuale, frica de nastere poate deveni o ade­va­ra­ta fobie. In zilele noastre, nasterile se desfasoara in mare parte in mediu medical, la spital, beneficiind de tehnologie avansata, in prezenta medicului si a moasei si cu participarea neonatologilor. Cea mai buna pregatire a gravidei poate fi insa compromisa daca dotarea maternitatii si atitudinea in ansamblu a personalului nu concura pentru mentinerea ei intr-un mediu agreabi, empatic. Paradoxal, gradul inalt de me­dicalizare a permis scaderea nivelului mortalitatii materne (statisticile indica 13 decese la 100.000 de nasteri), dar  provoaca alte temeri: frica de spital, de medici, de anes­tezie, de instrumente… Teama este cauzata in mare parte de lipsa de cunoastere si de incredere a femeii in propriile forte. Iar in pregatirea psiho-fizica a femeii in timpul sarcinii si inainte de nastere, moasei ii revine un rol important”, explica Zoica Radu, unul dintre coautorii lucrarii.

 

Picture2Secretele unei nasteri cu dureri cat mai mici sunt relaxarea, optimismul si evitarea panicii. Cu ajutorul exercitiilor de respiratie, durerea poate fi controlata. Este posibil acest fenomen, judecand dupa faptul ca durerile nasterii sunt deja proverbiale si constituie expresii figurate care sugeraza cele mai puternice dureri fizice pe care o femeie le poate parcurge? Se pare ca da!

Nasterea, acest act fiziologic, s-a identificat dintotdeauna cu durerea, mentalitate perpetuata din mama in fiica, din timpuri stravechi. Odata cu povestile s-a transmis si «frica de nastere». Aceasta idee preconceputa alimenteaza de fapt durerile nasterii, determinand contractiile musculare dureroase. Asadar, frica este cea care sta la baza durerii, impiedicand relaxarea musculaturii, descongestionarea. In Africa, spre exemplu, au existat intotdeauna si inca exista triburi ale caror femei nasc fara dureri, pentru ca nasterea este considerata un fenomen natural, obisnuit, perfect integrat vietii, firescului. Astazi, nasterea naturala fara dureri se realizeaza in multe clinici din lume, acest lucru fiind posibil fara nicio interventie cu analgezice, prin psiho-profilaxie si psihoanalgezie la nastere. Adica, anestezicul este inlocuit de «cuvant». Aceasta metoda se bazeaza pe educatie. Conditiile esentiale pentru a o aplica constau in inlaturarea fricii si a emotiilor. Din momentul internarii si pana la nastere, femeia insarcinata trebuie sa afle toate amanuntele legate de corpul ei si de transformarile pe care le determina sarcina. In cazuri exceptionale, de natura terapeutica, se recomanda cezariana, dar si aici este nevoie de o pregatire fizico-psihica a viitoarei mame”, vine cu explicatii Dana Baciu, asistenta-sefa a Sectiei OG I din  Maternitatea Buzau.

 

Picture3Pregatirea pentru nastere si familiarizarea cu metodele menite sa o usureze, ajuta la reducerea anxietatii, sustin cele trei autoare ale lucrarii amintite. Prezenta unei moase binevoitoare sau a partenerului pot sprijini, incuraja si detensiona viitoarea mama.

Desigur, fiecare femeie percepe durerea in mod particular, insa un lucru e cert – cu cat este mai speriata si mai anxioasa, cu atat o va durea mai tare. Daca reuseste sa-si alunge sau cel putin sa-si diminueze anxietatea, durerile de nastere vor fi mult mai usor de suportat. Totusi ce le sperie pe femei? Unii ar spune ca durerea, altii ar spune ca este o frica legata de copil, de viata lui, pusa la incercare in timpul travaliului sau o sarcina cu complicatii sau pierderi de sarcina anterioare. Sigur, din punct de vedere psihologic, foarte multe lucruri contribuie la aceasta frica si unele dintre cele mai importante sunt istoria femeii si relatiile ei cu cei din jur, mai ales cu propria mama, care de multe ori uita sa-i prezinte si partea frumoasa. La fel de importanta este si relatia cu partenerul, cu medicul care a supravegheat sarcina si cu interventiile medicale in general”, considera, la randul ei, Maria Gheorghiu.

In concluzie, moasa are rolul si datoria sa ajute gravida sa gaseasca un echilibru intre sperante si temeri, sa-si invinga teama de durere la nastere si sa capete convingerea ca in cazul in care apar complicatii pentru ea sau copil, exista medici pregatiti sa le vina in ajutor.

 

Dana Baciu, Elena Comanescu si Zoica Radu

Dana Baciu, Elena Comanescu si Zoica Radu

Conferinta  cu tema „Calitatea ingrijirilor medicale intr-un sistem de sanatate in schimbare – viitorul este acum”, s-a desfasurat la Rin Gradn Hotel – Bucuresti, avand peste 600 de participanti, iar ca invitati speciali, profesori universitari si medici renumiti din spitalele bucurestene si din tari europene.

Lucrarile prezentate in cadrul Conferintei au venit in intampinarea nevoii de educatie medicala continua a cadrelor medicale, iar lucrarea prezentata de moasele de la Buzau s-a bucurat de succes, prezenta acestora la eveniment fiind sustinuta de OAMGMAMR Buzau. Asa cum s-a intamplat si la Universitatea de Vara „V. Voiculescu” de la Poiana Pinului sau la alte manifestari stiintifice, precum si la cursurile organizate de noi, permanent,  educatia medicala continua a asistentilor medicali si moaselor este foarte importanta pentru a imbunatati calitatea actului medical si relatia cu pacientul. Se sunte insa neboia si de a se schimba peceptia fata de personalul medical, care in ultima vreme nu a fost una dintre cele ma favorabile”, conchide Elena Comanescu, presedinta OAMGMAMR Buzau.


Categorii: Actual, Spitale

Comentarii (1)

  1. Gabriel Pascu spune:

    Foarte interesant articolul. Salut initiativa si activitatea celor trei doamne si as dori sa le sugerez includerea in bibliografia acestor tematici si a lui Frederick Leboeyer. Psihologia prenatala si perinatala vine in intampinarea acestor demersuri necesare si bineintentionate.

Adaugati un comentariu


 

*