Durerile de cap chinuie jumatate din populatie

20 august 2012 | 0 comentarii |

Migrenele si cefaleea pot fi simptome ale unor tumori sau hemoragii cerebrale, infectii ale sistemului nervos central, hipertensiune arteriala sau raceli.

 

Cat de des aveti migrene? Jumatate dintre romani se confrunta cu migrene sau cefalee cel putin odata pe luna, iar 25% dintre ei se plang de astfel de simptome saptamanal. Asta arata un studiu efectuat de compania GFK Romania, potrivit caruia tinerii de pana in 30 de ani au dureri de cap o data pe luna, in timp ce persoanele de peste 50 de ani sunt chinuite de migrene mult mai des. Pe de alta parte, 4 din 10 romani nu au experimentat aceste stari niciodata.

Problema care-i ingrijoreaza pe medici cel mai mult este insa cauza care declanseaza migrenele. Aceste dureri sacaitoare, care de obicei trec dupa un somn bun sau o pastila, pot fi de fapt semnalul de alarma pe care il da organismul pentru a atrage atentia asupra unor afectiuni mult mai grave si pe care oamenii le ignora adesea.

 

Femeile au o predispozitie mai mare la dureri de cap

 

Mai predispuse la stari de disconfort cauzate de durerile de cap sunt femeile, persoanele cu un nivel de educatie scazut, persoanele vaduve si cele din mediul rural. Majoritatea persoaneor care eperimenteaza dureri de cap, migrene sau cefalee  cel putin odata pe an scapa de criza dupa cel mult o ora, dar pentru jumatate dintre acestea durerile pot persista de la cateva ore pana la o zi si chiar mai mult. Un meiu de lucru stresant sau prea monoton, in care relatiile cu sefii si/sau colegii sunt tensionate, se asociaza cu o mai lunga durata a crizelor. Este bine de stiut ca lipsa apei nu este pe placul creierului, care astfel nu se mai oxigeneaza bine si se apara prin declansarea durerii, de aceea se recomanda consumarea a 1,5-2 litri de apa pe zi. Lipsa magneziului poate fi o alta cauza a migrenelor, de aceea este indicat sa mancam cereale, paine integrala, nuci si spanac. Temperaturile ridicate maresc valorile tensiunii arteriale si riscul aparitiei migrenelor creste cu 7,5%.”, explica dr. Dorina Murgociu, medic neurolog.

 

Localizarea durerilor

 

Cel mai frecvent, migrenele si cefaleea  sunt localizate in zona fruntii (41% dintre cei afectati anual) sau sunt dureri in toata zona capului (29%). Relativ frecvente sunt si cele din zona oculara (20%) sau a tamplelor (19%).

Cele mai frecvente simptome asociate durerilor de cap sunt ametelile (26%), starile de agitatie (15%), tulburarile de vedere (13%), dificultatile de concentrare (11%), greata (11%), lipsa poftei de mancare (11%) si afectarea capacitatii motrice (11%). 39% dintre cei intervievati nu au semnalat si alte simptome, ponderea acestui segment fiind semnificativ mai mare in randul persoanelor tinere, necasatorite, dar si in randul celor care au foarte rar dureri de cap (1 – 6 ori pe an).

Riscul de declansare a durerilor de cap din cauza supararii sau temperaturilor extreme (scazute sau ridicate) este semnificativ mai mare in randul persoanelor de peste 60 de ani, iar persoanele vaduve acuza mai des astfel de episoade din cauza supararii, deprimarii sau plansului, in vreme ce persoanele cu educatie superioara sunt mai predispuse acestor crize dupa un efort intelectual sustinut, dupa utilizarea intensa a computerului si dupa ce stau mai mult timp in incaperi neaerisite sau cu aer conditionat.

Daca a migrenele sau cefaleea apar mai des de trei ori pe saptamana sau sunt insotite de varsaturi, este necesara consultatrea medicului specialist.

 

Afectiuni ascunse si tratamente

 

Inaintarea in varsta favorizeaza aparitia unor simptome asociate durerilor de cap, precum tulburarile de vedere, cresterea tensiunii arteriale sau afectarea capacitatii motrice. Tulburarile de vedere, greata sau varsaturile sunt simptome asociate care apar mai frecvent in randul persoanelor care acuza dureri de cap de durata mai mare (in jur de o zi sau mai mult).

Respondentilor li s-a cerut sa numeasca si situatia in care durerile de cap se instaleaza cel mai frecvent. Astfel, principalii factori care duc la declansarea crizelor sunt stresul (pentru 33% dintre cei afectati), oboseala (22%) sau supararea (12%).

83% dintre cei care au dureri de cap cel putin o data pe an folosesc automedicatia cand au astfel de episoade, 9% apeleaza la medicul de familie sau la farmacist, iar 8% nu folosesc nici un fel de remediu. Persoanele peste 50 de ani consulta medicul sau farmacistul mult mai frecvent in astfel de situatii.

Dintre cei care urmeaza un tratament cand au dureri de cap, 90% aleg  tratamentul medicamentos, ceilalti apeleaza la produse naturiste/ homeopate.

Durerile de cap, spun specialistii, pot fi simptome ale unor tumori cerebrale sau ale infectiilor sistemului nervos central. Migrenele pot trada de asemenea hipertensiune arteriala, hemoragii cerebrale sau raceli, dar ele pot avea legatura si cu confortul socio-economic pe care il are o persoana.

 

*Informatiile provin din studiul Omnibus realizat de GfK Romania in luna februarie 2010 pe un esantion de 1641 de persoane. Rezultatele sunt reprezentative pentru populatia Romaniei in varsta de 15 ani si peste.

GfK Romania, fondata in 1992, este parte integranta a Grupului GfK.


Categorii: Medici

Adaugati un comentariu


 

*