Echipajele de la SAJ Buzau se „impaca” bine cu tabletele primite in dotare

19 septembrie 2016 | 0 comentarii |

Noul sistem de completare electronica a fiselor pacientilor le-a pus, la inceput, probelme unora dintre angajatii, insa acestia se acomodeaza, avand timp pana la sfarsiutul anului, cand se va renunta definitiv la vechea metoda ce presupune completarea pe hartie a fiselor, sustine conduerea SAJ Buzau.

 

Ambulanta Urgente spital _2298Considerat in unanimitate un pas inainte, firesc si extrem de util in evolutia medicinei de urgenta din Romania, implementarea noului sistem de inregistrare a fiselor pacientilor care solicita interventia echipajelor de la Ambulanta a starnit o serie de nemultumiri. Au existat numeroase voci care o contesta, pe motiv ca ingreuneaza mult activitatea acestor echipaje, in loc sa o usureze. Multi dintre contestatari fac parte din randul medicilor si asistentilor de la serviciile de Ambulanta, care au sustinut ca noua metoda ii obliga sa se concentreze asupra completarii datelor electronice, in detrimentul ingrijirilor medicale pacientilor care i-au solicitat. Acestia acuza faptul ca sunt obligati sa completeze datele pe tableta in fata pacientului, prioritara fiind inregistrarea timpilor de sosire si a datelor referitoare la starea in care a fost gasit pacientul, si abia apoi sa acorde ingrijirile pe care acesta le necesita. In unele cazuri, angajatii spun chiar ca au fost mustrati de pacienti sau de apartinatorii acestora, pentru ca s-ar fi jucat” pe tablete, in loc sa acorde ingrijirile medicale, oamenii nestiind ca, de fapt, acea „joaca” intra in obligatiile echipajului.

Nemultmirile au venit din mai multe judete, inclusiv la nivelul SAJ Buzau existand angajati care s-au plans ca noua metoda le de mari batai de cap.

 

ambulanta sinuciderePurtatorul de cuvant al SAJ Buzau, as. sefa Rodica Corneci, spune insa ca, la fel ca orice schimbare, implementarea noii metode necesita o perioada de acomodare, iar fiecare angajat se adapteaza mai repede sau mai usor. Cei care s-au plans, la inceput, de noul sistem, au fost angajataii cu o vechime ceva mai mare, obisnuiti de multa vreme cu vechile fise, completate «clasic», pe hartie. Acestia considerau ca procedura deja consacrata este cea mai buna. Unii dintre ei erau si mai putin familiarizati cu tehnica moderna, asa ca utilizarea tabletelor electronice a fost pentru ei o adevarata provocare, fiind firesc sa aiba unele dificultati la inceput.

Mentionand ca acestea au fost principalele motive pentru care cativa dintre colegii sai s-au plans, Rodica Corneci spune insa ca la Buzau nu au existat situatii in care pacientii sa ii admonesteze ca lucreaza pe tablete, sau in care medicii si asistentii SAJ sa fie nevoiti sa se concentreze mai intai asupra acestor dispozitive, si abia apoi asupra pacientilor.

 

Rodica Corneci - SAJ Buzau2016-05-19

Rodica Corneci

De altfel, potrivit conducerii SAJ Buzau, protocolul in astfel de situati este clar, neexistand nici o prevedere care sa ii oblige pe medicii si asistentii de la Ambulanta ca in situatia pacientilor critici, sa completeze mai intai fisele electronice si apoi sa le acorde ingrijirile necesare. „Ce este cel mai important sa se completeze la inceput este timpul de sosire la interventie, iar celelate date pot fi completate ulterior. In situatia in care avem un pacient in stare grava, bineinteles ca prioritara este acordarea ingrijirilor necesare, dupa care se completeaza fisa. Pentru oricine este familiarizat cu o tableta sau un telefon inteligent, completarea datelor nu pune mari probleme si nu necesita mult timp, pentru ca  se bifeaza niste casute si se selecteaza niste date. Cei mai putin familiarizati cu astfel de dispozitive, bineinteles ca au avut ceva probleme la inceput, li s-a parut complicat, uitau sa inchida fisa insa, treptat, se acomodeaza. Pana la 31 decembrie lucram in paralel, se intocmesc si vechile fise, iar acestea sunt luate in considerare pana atunci. E o perioada de acomodare, asa ca nu e nicio problema ca unii mai gresesc, pentru ca mai au timp sa se obisnuiasca. De anul viitor se va trece exclusiv pe acest nou sistem, cu tablete, nu pot spune daca de la 1 ianuarie sau mai tarziu, pentru ca este posibil ca aceasta perioada de acomodare sa se mai prelungeasca”, a explicat asistenta sefa de la SAJ Buzau.

 

Dr. Adrian Zoican

Dr. Adrian Zoican

Noul sistem urmeaza a fi implementat si la nivelul sectiilor UPU din spitale, acolo unde sunt adusi pacientii preluati de ambulante. Medicii de aici vor putea astfel afla in timp real despre situatia pacientilor pe care urmeaza sa ii primeasca, iar fisele completate pe ambulanta vor fi transferate si in baza de date a spitalelor.

La UPU Buzau, dupa cum a precizat seful sectiei, medicul Adrian Zoican, au fost aduse clculatoarele, s-au primit si tabletele, insa sistemul nu a fost inca pus in functiune, acest fapt intrand in atributiile Serviciului de Telecomunicatii Speciale.  Dr. Adrian Zoican spune ca la nivelul sectiei pe care o coordoneaza functioneaza doar un soft care ajuta personalul medical sa se familiarizeze cu noua metoda de lucru, insa programul principal, care sa sincronizeze sistemul de la UPU cu cel de la Ambulanta nu a fost inca pus in actiune. Dr. Zoican apreciaza ca acest sistem va revolutiona medicina, permitand o gestionare mult mai buna a datelor si un aces mult mai facil la datele pacientului, din orice spital. „Daca primim la UPU un pacient din Arges, sa zicem, putem sa ii accesam imediat fisa si sa aflam istoricul sau medical, ceea ce este foarte important pentru noi. Sau daca la noi se inregistreaza 30 de cazuri cu febra intr-o zi sau doua, la Bucuresti vor sti ca avem o epidemie de gripa. De asemenea, vom avea si o gestionare mai buna a materialelor. Noi folosim zilnic materiale sanitare pentru pacienti si n-ai cum sa stii cate mai ai pe stoc. Stocurile si consumul de materiale se inregistreaza in program, iar cand ceva e pe terminate, ne apare un mesaj prin care suntem informati ca trebuie refacute rezervele”, a mai explicat seful UPU.

 

Raed ArafatPrezent la Buzau la finalul saptamanii trecute, Raed Arafat a refuzat sa vorbeasca despre alte subiecte, in afara celor legate strict de evenimentul de sambata, insa a raspuns public, pe Facebook, la criticile legate de faptul ca ambulantele sunt obligate sa foloseasca tablete, iar utilizarea acestora ii tine ocupati pe medici, cand acestia ar trebui sa se concentreze asupra pacientilor.

Secretarul de stat a reamintit astfel ca datele de pe tablete se completeaza concomitent cu desfasurarea interventiei, iar in cazurile de urgente majore, dupa finalizarea acesteia. „Nimeni nu se asteapta ca datele sa fie completate in timpul in care pacientul are nevoie de manevre de salvare, necesitand administrarea unor medicamente sau aplicarea unor manevre in regim de urgenta. Toti, ca medici si ca personal medical sau paramedical, cunoastem ca fisa trebuie completata si ca este de fapt unicul document medico-legal care poate veni in apararea noastra daca apar probleme ulterior. La sosirea la UPU, personalul din prespital, de la ambulanta sau SMURD, are obligatia sa finalizeze fisa si sa predea medicului de la UPU o copie a fisei, care face parte din fisa de la UPU, iar medicul de la UPU deschide o fisa noua in care trece toate datele si toate manevrele, examinarile, medicamentele si consumabilele corelate cu pacientul respectiv. Fisa se inchide la plecarea pacientului din UPU. Pratica descrisa mai sus este una internationala indiferent de sistemul de urgenta sau tara, peste tot se completeaza fisele respective pe hartie sau electornic”, le-a explicat Raed Arafat celor care contesta noua metoda implementata de la 1 septembrie.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*