Echipele de la UPU, Ambulanta si SMURD Buzau ar face fata cu brio interventiilor, in cazul unui cutremur de magnitudine mare

20 noiembrie 2013 | 0 comentarii |

Au demonstrat-o astazi, impreuna cu voluntarii de la Crucea Rosie, in cadrul celui mai complex exercitiu de simulare desfasurat de la inceputul anului, in Buzau, soldat cu 160 de raniti, 40 de morti si 90 de persoane disparute (Galerie foto).

 

exercitiu cutremur (SB 1)Medicii si asistentii de la Unitarea de Primire Urgente (UPU) a Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) Buzau, impreuna cu cadredele medicale de la Serviciul Judetean de Ambulanta (SAJ), paramedicii SMURD si voluntarii de la Crucea Rosie au facut astazi echipa buna pentru a-si testa capacitatile de interventie in cazul unui dezastru natural. Impreuna cu pompierii buzoieni, ei au participat, cu tehnica din dotare, la cel mai complex exercitiu de simulare organizat in ultima vreme de autoritatile locale buzoiene.

Exercitiul a fost coordonat de specialsistii de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) si a constat in simularea efectelor unui cutremur de 7,3 grade pe scara Richter, produs in zona Vrancea. Scenariul a fost unul plauzibil, tinand cont ca Buzaul se afla intr-o zona seismica fierbinte, simuland mai multe situatii de urgenta aparute in urma cutremurului puternic.

Cutremur ambulanta - smurd  (SB4)Conform scenariului, astfel de situatii de urgenta ar fi aparut si la Spitalul Judetean, insa pentru a nu deranja pacientii, simularea acestor situatii a avut loc in sediul de pe bulevardul Balcescu al fostului Spitalul „Bratianu”, care aflandu-se intr-o stare avansata de degradare, a fost tocmai potrivit sa simuleze daramaturile pe care le-ar fi produs un seism de mare magnitudine. Astfel, a fost simulata situatia in care, cladirea spitalului a fost avariata, iar mai multi pacienti si personalul medical au ramas blocati printre daramaturi, unii dintre ei fiind raniti si avand nevoie de ajutor. Mai mult, in curtea spitalului a fost simulata si izbucnirea unui incendiu, asa ca s-a impus si interventia pompierilor, pe langa echipele de cautare – salvare.

Odata croita o cale de acces spre victimele prinse printre daramaruri, au intrat in scena voluntarii de la Crucea Rosie si paramedicii de la SMURD, care au intervenit pentru evacuatea victimelor si transportarea acestora la centrul de primire a ranitilor, improvizat intr- un cort instalat pe bulevardul Balcescu.

raniti cutremur 37Aici au actionat atat medici de la UPU cat si voluntari de la Crucea Rosie care au acordat primul ajutor ranitilor, procedand apoi la triajul acestora, in functie de gravitatea leziunilor pe care le suferisera. In acelesi timp, la Centrul de primire al ranitilor soseau si alte victime, din alte zone ale orasului, activitatea la cortul devenit spital de campanie desfasurandu-se la foc continuu.

La foc continuu au actionat si ambulantele SAJ Buzau, impreuna cu medicii si asistentii Serviciului, care preluau victimele de la Centrul de primire a ranitilor, trensportandu-le fie la Spitalul Judetean, unde erau luate in primire de alte echipe din cadrul UPU, fie la alte unitati sanitare din oras.

Desi la exercitiul de azi au participat si echipe SMURD de la Bucuresti, Vrancea si Braila, colaborarea cu echipajele locale precum si cu celelalte servicii de interventie a decurs fara sincope majore, membrii echipajelor angrenate in operatiunile de salvare reusind sa comunice, sa se coordoneze si sa actioneze eficient.

salvatori SMURD cutremur 283Exercitiul a mai constat si in simularea unui accident chimic, la un laborator de analize medicale aflat tot in incinta spitalului. In aceasta situatie au actionat echipe speciale din cadrul ISU.

La actiunea din aceasta dimineata au participat in total 600 de persoane, „salvatori” si „victime”, dar si cateva zeci de autospeciale si mijloace tehnice din dotarea SAJ Buzau, SMURD si ISU.

Conform scenariului, cutremurul simulat „s-a soldat cu ranirea a 160 de persoane, 40 de decedati si 90 de persoane date disparute, doar in municipiul Buzau”. Concluzia finala a fost una singura: fortele mobilizate pot face fata unei astfel de situatii reale.


Adaugati un comentariu


 

*