Ecourile Congresului ROMTRANSPLANT 2014

7 noiembrie 2014 | 0 comentarii |

Profesorul Irinel Popescu, presedintele Congresului, sintetizeaza noutatile prezentate la eveniment si lanseaza deja invitatia pentru viitoarea editie, odata cu multumirile adresate participantilor, colaboratorilor si sponsorilor.

 

Conf. presa Romtransplant 2014A trecut aproape o saptamana de cand s-au incheiat lucrarile celei de-a IX-a editii a Congresului ROMTRANSPLANT 2014, eveniment prezidat de prof. dr. Irinel Popescu si care a reunit peste 280 de specialisti in transplantul de organe si tesuturi din Romania si din strainatate (SUA, Italia, Croatia, Republica Moldova), dar ecourile pozitive continua sa persiste, atat in lumea stiintifica medicala cat si printre oamenii obisnuiti.

Profesorul Irinel Popescu, presedintele Congresului, a facut o sinteza a noutatilor prezentate cu ocazia evenimentului si, odata cu multumirile adresate participantilor, colaboratorilor si sponsorilor a lansat confratilor care au ceva de spus in domeniul transplantului, invitatia pentru urmatoarea editie.

Progresul major inregistrat de transplantul romanesc in ultimii doi ani este legat in primul rand de cresterea semnificativa a numarului de donatori aflati in moarte cerebrala, care a permis dezvoltarea in continuare a  transplantului renal, cu schimbarea raportului intre numarul de donatori in viata (alta data predominant) si cei aflati in moarte cerebrala.

 

D. Forti, Irinel Popescu

D. Forti, Irinel Popescu

In cazul transplantului de ficat, cresterea a fost si mai spectaculoasa, cu cele 122 de transplanturi hepatic efectuate in 2013, cifra care situeaza programul de la Institutul Fundeni printre cele mai mari din Europa. O asemenea crestere a impus in anul 2014 deschiderea unui al doilea program de transplant hepatic la Spitalul Sf. Maria. Ambele programe au realizat in acest an o cifra care mentine cresterea din anul precedent (44 de transplanturi in total).

La Congresul ROMTRANSPLANT 2014 s-a prezentat situatia actuala a principalelor tipuri de transplant din Romania (renal, hepatic, cardiac, medular, tisular etc.). Sesiunile de transplant tisular au marcat progresele inregistrate de transplantul medular, transplantul de os, piele si cornee in ultimii ani. La sesiunile de transplant hepatic au participat chirurgi, hepatologi, anestezisti si radiologi din Romania si Italia. A fost subliniat faptul ca acesta este domeniul in care Romania a facut cele mai mari progrese de la ultimul Congres Romtransplant, inregistrand 122 de operatii de transplant hepatic in 2013. In anul 2014, aceasta crestere spectaculoasa a numarului de operatii s-a mentinut; in plus, a fost deschis al doilea program de transplant hepatic la Spitalul Sf. Maria din Bucuresti. A fost prezentat si primul caz reusit de transplant combinat ficat-pancreas din Romania. In ceea ce priveste transplantul renal, la Congres a fost prezentata experienta insemnata a Institutului de Urologie si Transplant Renal din Cluj-Napoca, atat in transplantul renal, cat si in transplantul combinat de rinichi si pancreas” a declarat prof. dr. Irinel Popescu, dupa eveniment.

 

Radu Deac si Victor Zota

Radu Deac si Victor Zota

Transplantul cardiac incearca sa recupereze terenul pierdut cauzat de o perioada relativ lunga de inactivitate a Institutului de Boli Cardio-Vasculare din Targu-Mures. „Speram ca acest important tip de transplant sa revina cat mai curand la cotele anterioare si chiar sa le depaseasca”, si-a exprimat speranta prof. dr. Radu Deac, presedintele Agentiei Nationale de Transplant.

Transplantul de tesuturi (cornee, os, piele), precum si transplantul medular au inregistrat si ele progrese importante, privind numarul de procedee efectuate pentru fiecare din aceste tipuri de transplant.

Printre personalitatile careia dr. Irinel Popescu i-a adus multumirile sale si ale Comitetului de organizare s-a numarat profesorul Francis Delmonico – „unul dintre parintii transplantului de organe si tesuturi la nivel mondial, care a sprijinit enorm eforturile Agentiei Nationale de Transplant pentru imbunatatirea legislatiei romanesti in domeniul transplantului si pentru cresterea numarului de donatori”, asa cum a declarat presedintele Congresului.

 

Francis frFrancis Delmonico si Mirela BusicProfesorul Delmonico, impreuna cu dr. Mirela Busic, a participat la sesiunea dedicata coordonarii de transplant si donarii de organe. Cu aceasta ocazie au fost subliniate progresele facute de Romania in ceea ce priveste numarul donatorilor aflati in moarte cerebrala, precum si calitatea ireprosabila a activitatii Agentiei Nationale de Transplant, despre care prof. Irinel Popescu spune ca a avut „o perseverenta pe care as denumi-o «iesita din comun».

In cadrul Congresului a avut loc si o sesiune dedicata Anesteziei si Terapiei Intensive in transplantul hepatic, in care s-a discutat despre diagnosticul mortii cerebrale, managementul donatorului in moarte cerebrala si mentinerea potentialului donor aflat in moarte cerebrala”, a mai adaugat dr. Irinel Popescu.

La deschiderea lucrarilor Congresului au participat Vasile Cepoi, presedinte CoNas, Dorel Sandesc, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, Razvan Vulcanescu, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii, iar in prima zi a Congresului, la lucrari, a participat si Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

 


Categorii: Actual

Adaugati un comentariu


 

*