Educarea populatiei, factor cheie in prevenirea cazurilor de diabet

1.750.000 de romani cu varste intre 20 si 79 de ani au diabet, iar 16.5% dintre adultii cu varste intre 20 si 79 de ani au prediabet, ceea ce inseamna ca jumatate dintre ei sunt potentiali pacienti in urmatorii 10 ani, asa ca cele mai bune medicamente sunt preventia si educatia.

 

diabet1Diabetul zaharat este o problema majora de sanatate publica la nivel global, cu un impact major asupra calitatii vietii persoanelor afectate. Nici Romania nu este ocolita de acest flagel, care la ora actuala afecteaza peste 1.750.000 de persoane cu varste intre 20 si 79 de ani (dintre care numai in Buzau sunt peste 23.000), dar si cateva mii de copii.

Nici costurile nu sunt deloc de ignorat. In 2016 s-au alocat pentru Programul National de Diabet Zaharat, 21 la suta din fondurile CNAS destinate programelor nationale curative.

In urmatorii ani, exista riscul ca numarul bolnavilor de diabet din Romania sa creasca ingrijorator, numarul romanilor aflati in faza de prediabet fiind mai mare decat cel al pacientilor diagnosticati deja cu aceasta boala. Conform celor mai recente date rezultate in urma unui studiu epidemiologic (PREDATOR), prevalenta diabetului zaharat in randul populatiei adulte din Romania este de 11,6 la suta, in timp ce prevalenta prediabetului este de 16,5 la suta si ridica riscul de a dezvolta diabet in urmatorii 10 ani in majoritatea cazurilor.

In aceste conditii, dr. Maria Mota membru in consiliul director al Asociatiei Europene de Diabet a declarat, intr-o conferinta desfasurata in cadrul proiectului „Problematica diabetului in Romania”, ca este esential sa se ia masuri de preventie, pentru ca in intreaga lume exista riscul ca mai mult de jumatate dintre persoanele cu prediabet sa dezvolte diabet zaharat in urmatorii 10 ani. Regimul alimentar, mentinerea greutatii corporale si miscarea zilnica sunt masuri care pot scadea semnificativ acest risc.

 

Dr. Maria Mota

Dr. Maria Mota

Cheia preventiei este, in opinia specialistilor, instruirea populatiei in privinta simptomelor pe care le presupune faza de prediabet, a regimului si stilului de viata ce trebuie adoptat pentru a se evita evolutia acestuia si, in final, diagnosticul de diabet zaharat. „Nu ne putem lupta nici cu industria alimentara, nici cu marile firme care produc tigari si care au tot felul de reclame. Trebuie sa actionam la nivelul populatiei. Cred ca am putea reduce cresterea diabetului masiv, cu peste 50 la suta, intervenind pe programe de alimentatie sanatoasa, facilitand diverse modalitati de a efectua exercitiu fizic in functie de preferintele fiecarei persoane, educatia de a renunta la fumat, la consumul excesiv de alcool, iar in ultima vreme este tot mai evident ca somnul insuficient nici sub sase ore, nici peste sapte ore nu este bun, dar e necesar”, a declarat in acest sens dr. Maria Mota.

Pentru a sublinia necesitatea prevenirii acestei boli, medicul a reamintit si complicatiile severe pe care le da diabetul zaharat. „Prima cauza de orbire a populatiei adulte, care poate lucra, este diabetul zaharat. Peste 40 la suta dintre pacientii cu boli cronice de rinichi care intra in terapii de substitutie cronica a functiei renale au diabet zaharat. Amputatiile non-traumatice sunt de zeci de ori mai frecvente la pacientii cu diabet zaharat si o serie de alte complicatii, precum mortalitatea cardiovasculara, complicatii care necesita ingrijirea in echipa a pacientului cu diabet”, a avertizat specialistul.

 

Dr. Ioan Andrei Veresiu

Dr. Ioan Andrei Veresiu

Dr. Ioan Andrei Veresiu, presedintele Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, a prezentat evolutia numarului de pacienti cu diabet zaharat in ultimii cinci ani. Astfel, la momentul actual, in Romania sunt aproape 710.000 de pacienti cu diabet zaharat de tip I, cu 16 la suta mai multi decat in urma cu 5 ani. O problema grava a sistemului public de sanatate in privinta acestor pacienti este criza acuta de medici specialisti. „Daca socotim acesti 710.000 de pacienti la cei 440 de diabetologi activi din Romania rezulta ca fiecare diabetolog are cam 1.600 de pacienti cu diabet in cabinetului lui, ceea ce inseamna ca, in mare, ar putea sa acorde fiecaruia patru consultatii de 15 minute pe an”, a precizat dr. Ioan Andrei Veresiu. Specialistul diabetolog are insa nevoie de mai mult timp si mai multa libertate pentru a putea sa-si puna in valoare cunostintele. „Noi, medicii diabetologi trebuie sa descaltam pacientii, sa facem testul de screening, doar asa putem evita instalarea complicatiilor si reduce rata amputatiilor. Timpul alocat fiecarui pacient este o mare problema, pentru ca din cauza numarului mare de persoane cu diabet, cu greu reusim sa ne incadram in cele 15 minute pentru o consultatie. Un test de screening pentru neuropatia diabetica dureaza aproximativ o ora, spre exemplu!”, a explicat dr. Veresiu.

Ramanand la statistici, medicul a mai precizat ca doi din trei pacienti romani cu diabet au neuropatie diabetica, o complicatie grava a acestei afectiuni, iar zilnic, in Romania se efectueaza in medie 62 de amputatii din aceasta cauza, cu 40 la suta mai multe decat in urma cu 5 ani.

Din punct de vedere financiar, consecintele acestor amputatii cauzate de diabet inseamna circa 29.670.000 de milioane de lei pe an.

 

dieta-diabet1In 2040 se estimeaza ca 1 din 10 adulti, din intreaga lume, vor avea diabet, ceea ce inseamna aproape o dublare a cazurilor inregistrate in prezent, respectiv 642 de milioane, comparativ cu 415 milioane de persoane diagnosticate cu diabet acum. Aceste date nu fac decat sa traga un semnal de alarma asupra importantei existentei politicilor de educatie in sanatate, constientizarii riscului crescut de dezvoltare a diabetului si a complicatiilor acestuia.

In 2016, Organizatia Mondiala a Sanatatii dedica Ziua Mondiala a Sanatatii, marcata anual in 7 aprilie, luptei contra diabetului zaharat.

In Romania, in contextul Zilei Mondiale a Sanatatii, Federatia Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice alaturi de Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice si Asociatia Romana de Educatie in Diabet organizeaza o serie de actiuni in cadrul proiectului „Problematica diabetului in Romania”. Se doreste ca in acest fel sa se atraga atentia asupra problematicii diabetului in Romania si sa se sublinieze importanta preventiei si educatiei in sanatate, in general, si in ceea ce priveste diabetul zaharat, in particular.

 


Adaugati un comentariu


 

*