Efecte benefice ale alimentelor picante

Mai multi specialisti contrazic prejudecatile conform carora consumul de alimente picante predispune la probleme de sanatate, in special de natura digestiva.

 

ardei iutiDe-a lungul timpului s-a creat un mit in ceea ce priveste consumul de alimente picante, conform caruia consumul frecvent al acestora ar predispune la arsuri gastrice, dureri de stomac, carii dentare sau chiar poate favoriza aparitia cancerului. Luand insa in consideratie bucataria mexicana, pe cea indiana si asiatica, in general, unde aceste ingrediente se regasesc din abundenta, iar speranta de viata o depaseste cu mult pe cea din tarile considerate dezvoltate, putem reconsidera pozitia fata de acest mit.

In ultima perioada, tot multi cercetatori vin sa demonteze acest mit, prin numeroase studii efectuate, ale caror rezultate arata ca efectul ingredientelor picante este chiar invers decat se credea, cu conditia ca acestea sa fie consumate cu moderatie.

Astfel, referitor la faptul ca mancarea picanta ar provoaca probleme gastrice, specialistii spun ca o persoana sanatoasa nu are de ce sa isi faca griji in aceasta privinta, alimentele de acest gen fiind contraindicate doar in cazul celor care sufera deja de tulburari gastrice grave sau care au restrictii pentru astfel de alimente. In rest, alimentele picante au chiar un efect benefic pentru sanatate, un exemplu in acest sens fiind ardeiul iute. Gustul picant al acestuia este dat de substanta denumita capsaicina, despre care s-a demonstrat ca poate chiar sa repare membrana stomacala, afectata de administrarea anumitor medicamente antiinflamatorii precum banala aspirina.

 

CEAPA-USTUROIMancarea picanta contribuie si la mentinerea sanatatii dintilor, singurul lucru deranjant fiind in acest caz mirosul, cand se consuma ceapa sau usturoi, miros care persista o vreme, dupa consum. cercetatorii arata ca alimentele picante contin fitochimicale ce pot inhiba dezvoltarea bacteriilor in cavitatea bucala. Astfel, riscul de a face carii este mai scazut, cel mai eficient ingredient in acest caz fiind wasabi. De asemenea, acestea pot creste productia de saliva, ajutand in procesul de digestie si prevenind astfel tulburarile gastrointestinale.

 Ceapa este o sursa de vitamina C, care protejeaza gingiile si dintii, iar ghimbirul, usturoiul si hreanul sunt excelente generatoare de serotonina, hormon responsabil cu starea de bine, care alunga depresia si ne ajuta sa fim mai relaxati.

Revenind la ardeii iuti, a fost demonstrat stiintific faptul ca un consum frecvent poate reduce nivelul de colesterol „rau” din sange si riscul de aparitie a cheagurilor, principala cauza a infarctului si a accidentului vascular cerebral. Totodata, capsaicina continuta de ardeii iuti poate creste fluxul sanguin, asigurand astfel functionarea optima a sistemului cardiovascular, fiind si un ingredient de baza in cremele antiinflamatoare destinate bolilor artrozice deoarece amelioreaza durerea.

 

Turmeric (curcumina)

Turmeric (curcumina)

Un alt ingredient picant cu efecte miraculoase pentru sanatate este turmericul, care contine o substanta numita curcumina, un puternic antioxidant.

Turmericul este intrebuintat de peste 4000 de ani in alimentatie si in medicina ayurvedica, pentru a trata o serie de afectiuni. Se spune despre el ca aduce peste 580 de beneficii sanatatii organismului. Numeroase cercetari stiintifice arata ca datorita curcuminei, turmericul distruge cancerul rezistent la medicamente, protejeaza impotriva bolilor cauzate de iradiere, reduce nivelul inflamatiilor din organism, protejeaza impotriva toxicitatii metalelor grele, previne si suprima boala Alzheimer. Prin proprietatile sale de antiinflamator natural, este recunoscut in reducerea durerii cauzata de artrita sau osteoporoza si in calmarea astmului bronsic.

Cel mai important beneficiu dovedit stiintific este cel anticancerigen. Curcumina impiedica raspandirea si inmultirea celulelor tumorale, dar si transformarea celulelor normale in celule canceroase. In acelasi timp, inhiba sinteza unei proteine despre care se crede ca este raspunzatoare de formarea tumorilor si ajuta corpul sa distruga celulele canceroase modificate, impiedicandu-le sa se raspandeasca in organism.

In India, unde turmericul este nelipsit din bucatarie si din alimentatie, prevalenta a 4 tipuri de cancer frecvente in Statele Unite (cancerul de colon, de san, de prostata si pulmonar) este de 10 ori mai mica. De fapt, cancerul la prostata, un diagnostic pus frecvent barbatilor din Europa si din America, este rar in India. Nu putini sunt cei care pun aceasta realitate pe seama consumarii de turmeric…

 

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*