Efectele cofeinei, sub semnul intrebarii dupa trei nopti de nesomn

In cazul persoanelor care dorm 5 ore pe noapte, cofeina nu mai imbunatateste vigilenta sau performantele cognitive dupa a treia noapte lipsita de un somn corespunzator.

 

migrena cafeaCafeaua, acest deliciu fara de care multi dintre noi nici nu concepem ca ne-am putea incepe ziua, a fost si este si subiectul a numeroase studii, unele care-i pun in evidenta proprietatile benefice pentru sanatate, altele care arata anumite riscuri la care ne expune.

Un studiu publicat in revista SLEEP si prezentat in cadrul unei conferinte aniversare a Societatii de Somnologie care a avut loc la Denver, luna trecuta, arata ca dupa mai multe nopti pierdute, cafeaua nu mai are decat efectul „unui bici pe spatele unui cal obosit”.

Rezultatele studiului arata ca, in comparatie cu un placebo, cofeina poate imbunatati semnificativ performantele la testele de vigilenta care masoara nivelul abilitatilor psiho-motorii in primele doua zile, dar nu si in cazul a trei nopti consecutive de somn insuficient.

Cercetatorii au analizat 48 de subiecti sanatosi care au luat parte la un studiu dublu orb, randomizat si controlat placebo. Somnul a fost restrictionat la 5 ore pentru o perioada de cinci zile, iar participantilor li s-a administrat fie o doza de 200 de miligrame de cofeina, fie un placebo, de doua ori pe zi. Subiectii au fost supusi unor teste cognitive in fiecare ora in perioada in care erau treji, iar rezultatele au fost concludente, eficienta cofeinei devine nesemnificativa dupa trei nopti de somn insuficient.

 

oboseala somnCercetatorii au ajuns astfel la concluzia ca doza zilnica de cofeina nu este suficienta pentru a preveni declinul performantelor cognitive in cazul deprivarii de somn pe parcursul a cel putin trei nopti.

Am fost surprinsi de faptul ca avantajul pe care il ofereau dozele zilnice de cofeina in cazul testelor cognitive a disparut dupa trei nopti de privare de somn. Aceste rezultate sunt foarte importante in conditiile in care cofeina este un stimulent folosit in general pentru a contracara declinul performantelor in urma unei perioade de privare de somn. Datele noastre sugereaza ca aceeaşi doza de cofeina nu este suficienta pentru a preveni declinul performantelor in cazul mai multor nopti de somn insuficient”, sustine autorul principal al studiului Tracy Jill Doty, cercetator la Walter Reed Army Institute of Research, citat de csid.ro.

In concluzie, nimic nu poate inlocui somnul, in timpul caruia organismul elibereaza hormoni importanti pentru ca celulele creierului sa se poata regenera, iar intregul corp sa elimine toxinele acumulate peste zi. Alte studii sustin chiar ca somnul este mai important decat mancarea pentru organism, intrucat in lipsa alimentatiei, decesul cauzat de foame survine in doua saptamani, unii oameni putand rezista chiar si sase saptamani, pe cand 10 zile fara somn sunt suficiente pentru a ne ucide…

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*