Efectul „Colectiv”: Prima conferinta despre sanatatea si siguranta publicului la evenimentele de amploare

Un cunoscut organizator de concerte internationale spune ca autoritatile romane sunt inca panicate dupa tragedia din clubul bucurestean, de aceea apar situatii aberante in aplicarea legii.

 

smurd colectivTipic pentru Romania, trebuia sa se intample mai intai o tragedie pentru ca abia apoi autoritatile sa isi dea seama ca au existat o serie de nereguli si au fost omise o serie de masuri care, daca ar fi fost luate din timp, ar fi prevenit producerea acelui eveniment nefericit. Vorbim despre tragedia din clubul Colectiv, de la producerea careia se vor implini la jumatatea saptamanii viitoare cinci luni.

In aceasta perioada s-au intamplat multe, dar e greu de spus daca lucrurile s-au schimbat in bine sau deloc. Anchetatorii lucreaza inca la stabilirea vinovatilor pentru cele petrecute, s-au facut fel si fel de analize, s-au luat anumite masuri mai mult sau mai putin gandite care au dus la inchiderea a zeci, sau chiar sute de localuri, dintre care unele serveau si ca sali de concerte. Administratorii au fost pusi in fata faptului implinit, fara a li se explica in mod concret ce au de facut pentru a intra in legalitate si a-si putea continua activitatea in conditii de siguranta pentru public.

Tot ca urmare a tregediei din 30 octombrie 2015, zilele trecute a fost organizata, la Timisoara, prima conferinta din Romania in cadrul careia s-a dezbatut problematica sanatatii si sigurantei publicului care participa la evenimente de amploare.

 

Dr. Raed Arafat

Dr. Raed Arafat

Participant la acest eveniment, secretarul de stat Raed Arafat, coordonatorul Departamentului pentru Situatii de Urgenta, a declarat ca este extrem de important ca proprietarii de localuri, cluburi sau sali de spectacole, precum si organizatorii de evenimente, sa inteleaga importanta securitatii si sigurantei publicului si sa ia in serios aceste aspecte in cadrul evenimentelor pe care le organizeaza.  In cadrul conferintei au fost prezentate si analizate filmari prezentand interventiile echipelor specializate din alte tari in diferite situatii de urgenta. Raed Arafat a declarat ca a vazut „cum au trecut colegi din Marea Britanie si din alte tari prin situatii deosebite, ca sa asigure siguranta celor care participa la evenimente, la cluburi, la evenimente in aer liber. Sunt lucruri care se invata pe parcurs si asta trebuie sa facem si noi. Asta inseamna ca ai doi parteneri care lucreaza impreuna si, daca lucreaza corect, nu mai ai ce sa impui si sa amendezi sau sa inchizi un local. In momentul in care partea care este cu obligatia de a respecta aceste reguli nu le respecta, din pacate ajungi la obligativitatea de a lua masuri”.

 

concert romexpoLa conferinta a participat si Guido Janssens, un cunoscut organizator de concerte care s-a ocupat de evenimente internationale de amploare care au avut ca protagonisti artisti precum Deep Purple, Santana sau Madonna, si care „a pus degetul pe rana”, criticand modul in care autoritatile romane au actionat dupa producerea tragediei de la Colectiv. In opinia sa autoritatile sunt inca panicate ca urmare a tragediei si aplica legea „la litera”, fara a mai tine cont de spiritul gandit la elaborarea ei, fapt pentru care s-a ajuns si la unele situatii aberante. „Acum suntem intr-o faza de panica. Mai bine nu mai facem nimic decat sa facem o greseala. Asta trebuie schimbat. Avem niste sali mai mult improvizate. In Bucuresti avem Sala Palatului, care nu s-a construit pentru evenimente; acum se fac evenimente si are aprobare pentru evenimente, dar totusi nu este o sala de standarde internationale, din toate punctele de vedere. La Romexpo, construit pentru expozitii, nu mi se pare logic ca pentru Bookfest, Gaudeamus, unde vin 10.000 de oameni pe niste culoare foarte inguste sa fie legal, dar pentru un concert la care vin 6.000 de participanti si 120 de pompieri sa nu ai aprobare. ISU pentru noi nu este dusman, ci este partener si vrem ca impreuna sa avem evenimente mai sigure pentru public”, a explicat organizatorul de evenimente in cadrul conferintei de la Timisoara.


Categorii: Actual, Dezbateri, Stiri

Comentarii (1)

  1. Elena Copaciu spune:

    Wrong! Problema nu e ca autoritatile au devenit hiperprecaute sau defensive, ci faptul ca salile respective, construite in urma cu zeci de ani, nu respecta exigentele actuale. Ca si spitalele! Argumentatia dluI Jansens e penibila! Iar decidentii daca nu plantau panselute si borduri, aveau timp sa se gandeasca la.niste constructii noi. Nu e ISU de vina acum ca nu poate aviza niste cladiri neconforme! In caz de dezastru raspunderea nu e a dlui Jansens!

Adaugati un comentariu


 

*