Efectul miraculos al 20 de minute de exercitii fizice

23 ianuarie 2017 | 0 comentarii |

Pe langa influenta pozitiva asupra controlului greutatii, inimii, oaselor si muschilor sau pentru reducerea riscului de aparitie a unor afectiuni, exercitiile fizice efectuate cu regularitate actioneaza si ca un adevarat antiinflamator.

 

1469exercitii-1Cercetatorii americani de la Scoala de Medicina din cadrul Universitatii San Diego, din California, au descoperit ca o sesiune de doar 20 de minute de exercitii fizice, de intensitate moderata, poate stimula sistemul imunitar, producand un raspuns celular antiinflamator. Beneficiile antiinflamatorii ale exercitiilor fizice au fost recunoscute de catre oamenii de stiinta, insa modul in care are loc acest proces reprezinta cheia pentru maximizarea acestora.

Potrivit cercetatorilor, creierul si sistemul nervos simpatic – o cale ce contribuie, printre altele, la accelerarea pulsului si la cresterea presiunii sanguine – sunt activate in timpul exercitiilor fizice, pentru a permite corpului sa faca fata acestora. Hormonii, precum adrenalina si noradrenalina, sunt eliberati in fluxul sangvin si declanseaza receptorii adrenergici ai celulelor sistemului imunitar. Acest proces de activare ce are loc in timpul exercitiilor fizice produce raspunsuri imunologice, printre care se numara productia de citokine, sau proteine, printre care se numara TNF — un regulator al inflamatiilor locale si sistemice, ce ajuta la cresterea raspunsurilor imunitare.

 

A group of elderly people exercising together on balance ballsStudiul a demonstrat ca o singura sesiune de circa 20 de minute de exercitii moderate pe banda de alergare conduce la o scadere cu 5 la suta a numarului de celule imunitare stimulate ce produc TNF.

Cercetatorii spun ca, stiind ce anume declanseaza mecanismele regulatoare ale proteinelor inflamatoare se pot dezvolta noi terapii pentru numarul coplesitor de mare al persoanelor cu boli inflamatorii cronice, printre care zeci de milioane de oameni care sufera de afectiuni autoimune si milioane de persoane cu boli reumatismale sau alte afectiuni cu reactii inflamatorii.

Cei 47 de participanti la acest studiu au mers pe o banda de alergare la o intensitate ajustata conform nivelului individual de conditie fizica. Cercetatorii au prelevat de la acestia mostre de sange, atat la inceputul cat si la finalul sesiunii de exercitii, mostre care au fost supuse apoi mai multor analize.

 


Adaugati un comentariu


 

*