Elevii buzoieni din Tabara Meseriasilor, implicati intr-un proiect umanitar

Acestia au reconditionat 30 de biciclete pe care le-au donat unor copii din centrele de plasament din judetul Brasov.

 

Programul de implicare in comunitate „Tara lui Andrei”, pe care OMV Petrom il desfasoara in Romania de 10 ani, include si un proiect denumit „Tabara Meseriasilor”, ce are ca scop sustinerea invatamantului profesional din Romania. Anul acesta, proiectul ii are in centrul atentiei pe elevii buzoieni care urmeaza aceasta forma de invatamant, 300 dintre ei participand, pana pe 2 septembrie, la activitati tematice in cadrul taberei.

Pana acum, prin tabara au trecut 180 de elevi buzoieni din specializarile titei si gaze, turism si alimentatie, respectiv mecanica, alti 60 din domeniul textile-pielarie se afla acum in Tabara Meseriasilor, iar ultima serie de 60 de elevi, care se specializeaza in domeniul electric, va pleca in tabara pe 27 august.

Pe 20 august, 60 de elevi buzoieni care se pregatesc sa devina mecanici au terminat stagiul de pregatire, de o saptamana, in Tabara Meseriasilor,  organizata in judetul Brasov. Proiectul lor a constat in reconditionarea a 30 de biciclete colectate in urma unei campanii in cadrul programului „Tara lui Andrei. Prin acest proiect au reusit sa aduca bucurie in sufletele a mai multor copii, internati in centrele de plasament din localitatea brasoveana Tarlungeni.

 

Timp de o saptamana, cat au petrecut in Tabara Meseriasilor din „Tara lui Andrei”, viitorii mecanici care studiaza in scolile profesionale si liceele tehnologice din Buzau au trecut printr-o serie de ateliere de dezvoltare personala. Au invatat notiuni de baza despre comunicare, lucru in echipa, spirit antreprenorial, pregatirea in fata angajatorului si responsabilitate civica, urmate de atelierele de pregatire practica, desfasurate sub numele „Bicicleta Meseriasa”.

Din jurnalul taberei am aflat ca Sava Slab are 16 ani si s-a numarat printre elevii buzoieni din Seria Mecanicilor. Acasa, in Vrancea, mai are patru frati, iar el este mezinul familiei. Este emotiv, dar foarte serios, iar cand diriginta l-a sfatuit sa participe in Tabara Meseriasilor, n-a stat pe ganduri. Pasiunea pentru mecanica a descoperit-o cand i s-a stricat prima bicicleta si a hotarat sa o repare singur. Dintre cei care l-au inspirat si l-au invatat meserie, Sava ii numeste intai pe fratii lui. Acum se bucura ca l-a cunoscut pe Gabi Onofrei si ca a avut ocazia sa participe la pregatirea bicicletelor care au ajuns la copiii din Tarlungeni.

 

In acelasi timp, elevii buzoieni au lucrat la proiectul de absolvire, coordonati de Gabriel Onofrei, fondator al Federatiei Romane de Drift. Acesta i-a indrumat pe elevi in procesul de reconditionare al bicicletelor ce a inclus demontare, reparare, vopsire, reasamblare, accesorizare cu lumini si claxoane si personalizare. Dupa ce toate bicicletele au fost vopsite, asamblate, montate si accesorizate, copiii le-au aranjat frumos, la intrare, unde le-au lasat sa-si astepte noii posesori. Momentul a fost marcat de clinchetul celor 30 de claxoane, actionate la unison.

 „Pana la meserie este nevoie de seriozitate si de ambitie. In mecanica, la fel ca in orice profesie, trebuie sa-ti placa ce faci – de aici incepi sa-ti construiesti drumul in viata. Copiii sunt norocosi, pentru ca li s-a oferit sansa de a vedea cum este viata de zi cu zi a unui mecanic si care este realitatea din spatele avantajelor de a fi recunoscut pentru profesia ta, a declarat Gabriel Onofrei, mentorul mecanicilor din Tabara Meseriasilor, care spune ca i-a sfatuit pe viitorii mecanici „sa-si urmeze visul si sa nu renunte la lupta lor”.

 

Elena Lapte are preocupari atipice printre fetele din grupul ei. Ii plac masinile, kickbox-ul si fotbalul, iar in timpul lber face voluntariat la o casa de copii. Este pasionata de masini si vrea sa fie mecanic auto, la fel ca fratele ei. Primele lectii de mecanica le-a luat din caietele lui. Ii place munca in echipa si considera ca un meserias are o mare responsabilitate, trebuie sa stie intotdeauna urmatorul pas, nu sa-l ghiceasca.

Catalin Nae a fost considerat sufletul seriei de mecanici. Mereu glumet, sigur pe el, repara masini si biciclete de cand a intrat la liceu. A invatat singur meserie, a facut practica in Portugalia, iar acum stie sigur vrea sa fie mecanic. Obisnuit sa lucreze mai mult pe cont propriu, i-a prins foarte bine ca a invatat despre lucrul in echipa. Stie precis ce asteptari are de la viata. In viitorul apropiat, vrea sa ia examenul pentru permis auto, dar visul lui cel mare este sa-si deschida propriul atelier mecanic.

 

Satisfactia celor 60 de viitori mecanici care au reconditionat bicicletele a fost deplina atunci cand au vazut cata bucurie au putut oferi, odata cu donarea lor, unor copii aflati in ingrijire in trei case de tip familial din localitatea Tarlungeni. Actul de donatie a fost insotit de un show de care s-au bucurat  atat copiii care au primit „Bicicletele Meseriase”, cat si de cei care le-au reconditionat.

La finalul taberei, 10 dintre cei mai buni meseriasi au fost premiati cu o bursa oferita de OMV Petrom, in valoare de 500 de lei, care le va fi acordata lunar, pe parcursul viitorului an scolar.

Alaturi de viitorii meseriasi, in tabara au fost prezenti si 12 profesori din scolile buzoiene selectate, care au participat la cursuri de comunicare si negociere a conflictului in managmentul educational.

Din anul 2007, cand a fost lansat, programul OMVTara lui Andrei” a beneficiat de o alocare financiara de peste 49 de milioane euro pentru dezvoltarea comunitarilor din Romania, in  multe dintre proiecte fiind inclus si Buzaul, asa cum este si cazul Taberei Meseriasilor.

 

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*