Eli Lilly a lansat un nou medicament pentru tratarea psoriazisului moderat /sever

23 ianuarie 2018 | 0 comentarii |

Medicamentul TALZ este primul produs Lilly în sfera dermatologiei și se eliberează în regim compensat, prin prescripție medicală emisă de medicul specialist dermatolog.

 

Seminar lansare TALZ

Aproape o sută de medici specialiști dermatologi s-au reunit în București, la sfârșitul săptămânii trecute, pentru a dezbate, în cadrul unui seminar organizat de compania farmaceutică Eli Lilly, noutățile din domeniul conduitei terapeutice asociate psoriazis-ului. Cu această ocazie s-a prezentat noul tratament biologic TALZ (Ixekizumab), la care au acces, gratuit, și bolnavii de psoriazis moderat /sever din România, din decembrie 2017.

Despre lupta medicilor și pacienților cu psoriazisul, prof. dr. Daciana Elena Brăișteanu – UMF „Gr. T. Popa” Iași, a recunoscut că  „de multe ori, medicii dermatologi sunt neputincioși” în fața acestei afecțiuni și „au nevoie de «arme terapeutice» pentru a combate boala”, exprimând astfel dorința medicilor de a avea acces la cele mai noi terapii, pentru a le oferi pacienților lor cele mai bune rezultate terapeutice.

Prof. Călin Giurcăneanu, președinte al Societății Române de Dermatologie, a apreciat că dermatologi români nu vor întâmpina probleme în privința includerii Ixekizumab ca opțiune în tratamentul pacienților, întrucât „România are una dintre cele mai bune experiențe europene în ceea ce privește terapiile biologice în psoriazis. Până în acest moment, am tratat 6.400 de pacienți tratați folosind aceste terapii”, a subliniat medicul.

  

Dr. Attila Fejer – Eli Lilly

Cu această ocazie, specialiștii companiei Lilly au prezentat TALTZ (Ixekizumab) considerat, potrivit studiilor clinice extinse derulate până în prezent, o soluție rapida și eficace pentru tratamentul psoriazisului moderat/sever. Este disponibil sub formă de soluție injectabilă, în cantitate de 80 mg, în stilou injector preumplut, iar tratamentul s-a dovedit a fi o soluție rapidă și eficientă în tratarea psoriazisului în plăci. „Lilly are o prezență de peste 25 de ani în România. Programul nostru intensiv de cercetare și dezvoltare se bazează pe o înțelegere mai profundă a bolilor autoimune – cum este psoriazisul – și a rolurilor pe care le au diferitele tipuri de celule ale sistemului imunitar și factori imunitari implicați în aceste boli devastatoare. TALTZ (Ixekizumab) este un medicament care poate aduce un beneficiu real persoanelor ce trăiesc cu simptomele potențial debilitante ale psoriazisului” – a declarat dr. Attila Fejer, director general, Lilly România, în cadrul evenimentului organizat în Capitală.

Astfel, TALZ a devenit primul tratament biologic care a reușit să elimine complet psoriazisul într-o proporție semnificativă dintre persoanele cărora le-a fost administrat, având rezultate foarte bune chiar și în cazul pacienților care nu au răspuns la alte tratamente tradiționale sau biologice.

Dacă 10-50% dintre pacienții cu psoriazis moderat sau sever pierd răspunsul la tratament după 36 de luni, analizele pe termen lung au arătat că rezultatele terapiei cu ixekizumab s-au menținut chiar și după doi ani de tratament.

 

Ilya Yuffa – Eli Lilly

În același context, Timothy Ashby, senior director Dermatology, Lilly International, a subliniat că la nivel mondial, de la prima înregistrare din 2016 până acum, peste 23.000 depacienți cu psoriazis au fost tratați cu TALTZ (Ixekizumab). România este cea de-a 30-a țară în care această nouă terapie biologică este acum disponibilă.

Portofoliul Lilly – inclusiv în domeniul dermatologiei – conține multe produse noi, din care 7 sunt în studiu de fază «III», 8 în studii de fază «II» și 21 de produse sunt în studii de fază «I». Dezvoltarea unui medicament cum este TALTZ (Ixekizumab)pentru psoriazis durează aproximativ 10 ani, investiția ridicându-se la peste 2,5 miliarde de dolari” – a arătat Ilya Yuffa, președinte și director general, Lilly International, Italy Hub.

 Noul medicament este primul produs Lilly în sfera dermatologiei și poate fi eliberat în regim compensat, în baza prescripției medicale emisă de medicul specialist dermatolog, în conformitate cu reglementările legale în vigoare.

Ixekizumab a fost deja aprobat în alte 31 de țări și a fost folosit pentru tratarea a peste 23.000 de pacienți. În luna decembrie 2017, tratamentul a fost inclus pe lista de medicamente compensate în România.

 

Impactul social major al psoriazisului este reflectat de studii și evaluări ale unor prestigioase instituții internaționale. „Pacienții care suferă de boli dermatologice sunt cazuri aparte, pentru că sunt afectați atât din punct de vedere al sănătății, cât și din punct de vedere social”, a subliniat dr. Alin Nicolescu, secretar general al Societății Române de Dermatologie, prezent la eveniment.

În luna martie 2017 s-a publicat un raport al „The Economist Intelligence Unit” (EIU), cu titlul „Încurajarea politicilor publice destinate adresării provocărilor psoriazis-ului, pentru evaluarea progresele făcute în urma apelurilor Organizației Mondiale a Sănătății pentru acțiune globală împotriva psoriazisului, din 2014 și 2016.

Concluziile raportului includ:

– Gradul general de conștientizare al suferințelor asociate psoriazis-ului este scăzut; percepția comună este că avem de-a face cu „mâncărimi ale pielii”, nu cu o condiție medicală de tip autoimun, cu implicații serioase și pe termen lung, inclusiv în ceea ce privește gradul de stigmatizare și discriminare asociate psoriazis-ului;

– Psoriazisul poate afecta negativ majoritatea activităților zilnice de rutină, dar și psihicul bolnavului, care se confruntă cu depresii, anxietate și alte probleme mentale ce apar din cauza aspectului pielii și a simptomelor persistente asociate. Pacienții cu psoriazis sunt de două ori mai predispuși la gânduri de sinucidere comparativ cu cei care au alte boli cronice și pot prezenta o incidență crescută a unor suferințe asociate, precum bolile de inimă, diabetul, bolile articulare și altele;

– Lucrătorii din domeniul sănătății trebuie să fie în mod regulat bine informați despre psoriazis, astfel încât acesta sa poată fi diagnosticat într-un stadiu incipient.

 

Administrare TALZ

Pentru a veni în sprijinul pacienților și profesioniștilor din domeniu, Lilly a inițiat parteneriate cu Societatea Română de Dermatologie, Asociația Dermatologilor din Moldova și Uniunea Dermatologilor Ieșeni.

Scopul acestor parteneriate este de a susține medicii prin demersuri multidisciplinare care vizează patologia psoriazică, de a identifica nevoile percepute în rândul medicilor care tratează psoriazisul, și de a concepe un „ghid de conduită terapeutică” menit să-i ajute pe specialiști în contextul actual.

Un alt demers susținut de Lilly este proiectul „Auto-managementul bolii psoriazice”, derulat de Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA).

Despre acest proiect,  Rozalina Lăpădatu, președinte APAA susține că  „se dorește o completare a ceea ce înseamnă tratamentul medicamentos și adresează nevoia acută de informații și instrumente pentru o mai bună înțelegere și evaluare, astfel încât pacientul să înțeleagă ce înseamnă boala, cum poate să reacționeze sau ce decizii să ia în anumite situații; va crește astfel nivelul de cunoștințe despre psoriazis, fapt ce va permite pacienților să devină un partener de dialog pentru medicul curant, fapt ce va conduce în final la un control mai bun al bolii”.

Psoriazisul este o boala dermatologică cronică, caracterizată prin descuamări la nivelul pielii, însoțite de mâncărime și pete roșii de dimensiuni diferite. Cauzele afecțiunii nu sunt încă pe deplin înțelese. Aproximativ o treime dintre persoanele cu psoriazis au cel puțin un membru al familiei care suferă de aceeași boală. Specialiștii consideră că una dintre principalele cauze ale bolii este o dereglare autoimună, deoarece pacienții răspund la tratamente imunosupresive.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*