Endoproteze de ultimă generație, utilizate pentru salvarea vieții a doi pacienți

Cei doi sufereau de anevrisme de aortă abdominală, fiind operați în cadrul unei clinici private, una dintre intervenții constituind și o premieră pentru spital.

 

Doi paicenți de 62 și 64 de ani au fost salvați, zilele trecute, de o echipă medicală multidisciplinară din cadrul spitalului clinic Sanador, în urma unor intervenții chirurgicale de endoprotezare a unor anevrisme de aortă de dimensiuni mari. Dispozitivele folosite de medici sunt de ultimă generație, în cazul unuia dintre pacienți tipul de endoproteză folosit fiind implantat în premieră la clinica privată, în timp ce în cazul celuilalt pacient a fost pentru a doua oară.

Ambii pacienți ajunseseră la clinică acuzând dureri abdominale, iar în urma investigațiilor ce au constat în ecografie și tomografie computerizată, aceștia au fost diagnosticați cu anevrism de aortă abdominală sub arterele renale. În cazul ambilor pacienți, anevrismele aveau dimensiuni mari, peste 5,5 centimetri, fapt pentru care s-a impus intervenție medicală de urgență, existând riscul ruperii anevrismului, fapt ce ar fi generat o hemoragie internă masivă.

Faptul că fiecare dintre cele două cazuri prezenta particularități diferite a determinat alegerea personalizată a tipului de endoproteză folosit. Astfel, pentru primul dintre pacienți s-a stabilit că se impune utilizarea endoprotezei Nellix-Endologix, iar pentru celalalt s-a optat pentru endoproteza AFX2-Endologix. Medicul Rodica Niculescu, coordonatorul departamentului de Cardiologie al clinicii Sanador, spune că ambele endoproteze sunt modele revoluționare, care previn apariția celei mai frecvente complicații postoperatorii  ce constă în curgeri ale sângelui pe lângă stent și în interiorul anevrismului, cu risc de ruptură tardivă.

 

Dr. Rodica Niculescu

Aceasta a mai precizat că endoproteza Nellix-Endolgix a fost implantată pentru prima dată în cadrul spitalului Sanador, iar în cazul celei de-a doua endoproteze a fost vorba de a doua intervenție efectuată până la acest moment de medicii aceluiași spital. „Endoproteza Nellix aduce, în mod particular, dincolo de cele două stent graft-uri care permit continuitatea fluxului sangvin între aortă, sub arterele renale și cele două artere iliace comune, prezența a doi saci -fiecare pe câte un stent, care se expandează prin umplerea cu o soluție de polimer și preiau conturul zonei anevrismale extinse. Astfel, se exclude posibilitatea apariției endoleak-ului paraprotetic-complicația cea mai frecventă, care poate determina reumplerea anevrismului inițial cu sânge și expandarea lui în continuare, cu riscul major de rupere. Modelul AFX2 conferă un plus de siguranță procedurilor de endoprotezare prin faptul că prezintă stentul pe interiorul endoprotezei și pânza de izolare pe dinafara stentului. Această alegere tehnică permite o mai bună izolare a anevrismului și este mai puțin traumatică, evitând, de asemenea, apariția endoleak-ului paraprotetic”, a explicat dr. Rodica Niculescu.

 

Ambele intervenții au fost efectuate cu succes, iar evoluția pacienților a fost una favorabilă, aceștia fiind internați la scurt timp după ce li s-au implantat endoprotezele. Aceștia urmează să revină regulat la control la o lună, 3 luni, 6 luni și anual, până la 5 ani, pentru a le fi monitorizată evoluția stării de sănătate.

Cei doi pacienți au fost anesteziați în Laboratorul de Angiografie și Cateterism Cardiac al spitalului, de către medicii anesteziști dr. Mihaela Crăciun și dr. Anca Filip, echipa de chirurgi cardiovasculari formată din dr. Horațiu Moldovan, dr. Gabriel Vasile și dr. Elena Nechifor a asigurat abordul vascular femural, iar cardiologii intervenționiști dr. Rodica Niculescu și dr. Cristina Spînu au montat endoprotezele. Acestea au fost asistate și îndrumate de către prof. Triandafillos Giannakopoulos din Atena, chirurg vascular, proctor pentru endoprotezele de aortă Endologix.

Anevrismul de aortă reprezintă o dilatare patologică a unui segment al aortei, cu tendință de expansiune și ruptură. Ruptura unui anevrism poate fi letală din cauza hemoragiei masive, aorta fiindvasul major de sânge care irigă corpul. Cel mai frecvent, anevrismul de aortă se produce la nivelul aortei abdominale. Anevrismul de aortă abdominală crește lent și de obicei fără simptome, ceea ce face mai dificil diagnosticul.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*