Eradicarea tuberculozei si infectiilor cu HIV, un obiectiv inca greu de indeplinit

15 septembrie 2017 | 0 comentarii |

Obiectivul Organizatiei Natiunilor Unite este eliminarea acestor probleme de sanatate pana in 2030, insa studiile recente dau ca imposibil acest demers.

 

Un studiu privind sanatatea globala publicat la jumatatea acestei saptamani arata ca nicio tara din aproape 200 evaluate nu este capabila sa atinga obiectivul Organizatiei Natiunilor Unite (OMS) de eliminare a tuberculozei in 2030 si doar putine pot preveni noi contaminari cu virusul HIV.

Potrivit OMS, mai putin de 5% dintre tari ar indeplini, la data respectiva, obiectivele de reducere a sinuciderilor, a deceselor cauzate de accidente rutiere si a obezitatii in randul copiilor si doar 7% ar putea elimina noile infectii cu HIV, virusul caruia i se datoreaza SIDA. In ceea ce priveste tuberculoza, nicio tara nu poate indeplini obiectivul de a impiedica noi infectii.

In schimb, peste 60% dintre tarile evaluate ar putea indeplini obiectivele de reducere a mortalitatii infantile, neonatale si materne si de eliminare a malariei.

In ansamblu, doar 20% din 37 de obiective de sanatate fixate ca parte a obiectivelor ONU de dezvoltare durabila, adoptate in 2015, sunt susceptibile de a fi indeplinite, potrivit autorilor. Ei releva o inegalitate considerabila a proiectiilor pentru 2030, in sensul ca  tarile cu venituri mai mari ar indeplini 38% din obiective, iar cele cu venituri mici, doar 3%.

 

Studiul realizeaza si un clasament al tarilor pe baza unui indice global de realizare a obiectivelor legate de sanatate. Astfel, Singapore, Islanda si Suedia apar ca cele mai performante, in timp ce Somalia, Republica Centrafricana si Afganistanul ocupa ultimele locuri.

Statele Unite se afla pe locul 24, in urma Spaniei, cu performante slabe in ceea ce priveste cazurile de sinucidere, abuz sexual asupra copiilor, abuz de alcool si omucidere. Statele Unite se alatura Lesotho si Republicii Centrafricane in randul tarilor care prezinta o imbunatatire minima in ceea ce priveste asigurarea universala de sanatate, in timp ce alte tari, cum ar fi China, Cambodgia, Turcia sau Rwanda, au inregistrat cele mai multe imbunatatiri in acest domeniu intre 2000 si 2016.

Eforturile Chinei si Cambodgiei de a imbunatati viata cetatenilor lor sunt evidentiate, fiind consemnate imbunatatiri in ceea ce priveste mortalitatea infantila, neonatala si materna, imunizarea prin vaccinare si lupta contra malariei. Cu toate acestea, avand in vedere performantele insuficiente in ceea ce priveste combaterea poluarii aerului, a accidentelor rutiere si a tabagismului, China se situeaza pe locul 74, in timp ce  India se situeaza pe locul 127, penalizata din cauza performantelor slabe in ceea ce priveste poluarea aerului, salubritatea, hepatita B si malnutritia in randul copiilor.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*