Eroii sanitari, omagiati cu ocazia Zilei Medicinei Militare

Duminica, 21 august, se implinesc 154 de ani de la infiintarea Corpului Ofiterilor Sanitari din Armata Romana, documentul semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza fiind considerat certificatul de nastere al medicinei militare romanesti.

 

medicina militara razboiDuminica, 21 august, se implinesc 154 de ani de cand medicina militara a fost atestata oficial in Romania, ca element specializat pentru asigurarea sanatatii efectivelor armatei. Practic, data de 21 august 1862 este considerata ziua de nastere a medicinei militare romanesti. La data respectiva au fost infiintate Corpul Ofiterilor Sanitari ai Armatei si Directia Generala a Serviciului Sanitar Roman, prin Inalt Decret Domnesc semnat de Alexandru Ioan Cuza.

Medicina militara exista, insa, dinaintea acestui moment, care a insemnat doar recunoasterea oficiala a acestei ramuri a medicinei. Astfel, pe 13 septembrie 1831 a fost infiintat un lazaret,  in baza regulamentul militiei Principatului Tarii Romanesti, structura ce a devenit ulterior Spitalul Militar Central. Domnitorul Barbu Stirbei il numeste pe colonelul Grunau medic sef al Lazaretului care devine, astfel, primul comandant al Spitalului ostirii  in perioada 1831-1838, timp in care scoate primul regulament de functionare al spitalului. In 1851, la solicitarea comandantului spitalului, ia fiinta primul serviciu permanent de garda, in vederea asigurarii asistentei medicale in regim de urgenta.

 

Statuia Carol Davila - SUUMCDoi ani mai tarziu, in 1853, conducerea spitalului militar este incredintata medicului de origine franceza Carol Davila. La nici 25 de ani dupa ce si-a dat doctoratul la Paris si dupa ce a ajutat la stingerea epidemiei de holera din 1849 in doua provincii din Franta, dr. Carol Davila primeste gradul de maior si o misiune care il va conascra ca doctor si fauritor al medicinei militare.

Acesta a elaborat primul regulament modern de functionare a Spitalului Militar, structurat pe asigurarea a doua functii organice, asistenta medicala chirurgicala si cea de medicina interna. Tot prin efortul sau, se concretizeaza conceptul de infrastructura materiala si de suport logistic, prin dotarea serviciului medical pentru timp de pace, dar mai ales pentru razboi. Tot de numele lui Carol Davila este legata si infiintarea primei institutii de invatamant superior medical din Romania, actuala Universitate de Medicina si Farmacie din Bucuresti, care ii poarta numele, la fel ca si Spitalul Militar Central. S-a intamplat pe 16 august 1857, in baza opisului domnitorului Alexandru Dimitrie Ghica. Atunci, Carol Davila a infiintat si organizat prima forma de invatamant medical superior din tara noastra, respectiv Scoala Nationala de Medicina si Farmacie, ai carei absolventi erau recunoscuti si peste hotare.

 

Conducerea SUUMC- Statuia Carol DavilaAvand in vedere toate acestea, manifestarile dedicate momentului aniversar din acest an au inceput inca de astazi, pentru a marca importanta medicinei militare in Romania. O prima festivitate  s-a desfasurat in aceasta dimineata, la Monumentul Eroilor Sanitari, fiind astfel adus un omagiu celor care au pierit de-a lungul timpului pe campurile de lupta. Nu a fost uitat nici cel care si-a adus o contributie importanta la dezvoltarea medicinei militare romanesti, generalul de divizie dr. Carol Davila,  caruia i s-a adus cu aceasta ocazie un omagiu, la mormantul  sau fiind organizata o ceremonie urmata de o depunere de coroane.

Cu aceeasi ocazie, generalul de bigada medic Florentina Ionita Radu, managerul Spitalului Militar Central, institutie etalon a medicinei militare, a transmis un mesaj in care precizeaza ca „pe parcursul celor 154 de ani, medicina militara a avut parte de o serie de framantari, ca de altfel intreaga societate. Cu toate acestea, valorile Armatei Romane – traditie, profesionalism, adaptabilitate, incredere, reflectate si in domeniul medical, au permis evolutia acestui sistem. Dar o evocare a istoriei  medicinei militare nu se poate face fara a aminti ca marile personalitati ale ei, si nu numai, s-au format si s-au afirmat in ceea ce astazi numim Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central Dr. Carol Davila, acest templu al sanatatii militarilor, al creatorilor de scoala, al cercetatorilor si nu in ultimul rand al dascalilor pentru atatea generatii”.

 

G-ral dr. Florentina Ionita Radu

G-ral dr. Florentina Ionita Radu

Spitalul Militar Central implineste anul acesta 185 de ani de la infiintare. Medicul Florentina Ionita Radu, in mesajul transmis de Ziua Medicinei Militare,  a subliniat ca Medicina militara inseamna atat stiinta si arta de a ingriji, cu o inalta conduita morala, deontologica si profesionala, dar si un legamant sacru de aparare a tarii si a poporului.

Prima femeie general medic din Romania a aratat, cu acest prilej, ca timp de „185 de ani am fost, alaturi de Armata Romana, in slujba tarii si a populatiei asa cum am stiut noi mai bine sa ne facem datoria cu: modestie, profesionalism, deontologie si spirit de echipa. Nu trebuie sa uitam nicio clipa ca, in bagajul nostru profesional din prezent, se afla memoria celor care, pe campul de lupta al celor doua Razboaie Mondiale, au ingrijit si unii dintre ei chiar si-au pierdut viata, incercand sa o salveze pe cea a camarazilor lor; indarjirea luptei duse cu propriile limite pentru a face fata victimelor cutremurului care a zguduit Bucurestiul, in martie 1977; emotia in fata valului de tineri militari, victime ale constructiei Transfagarasanului, canalului Dunare-Marea Neagra, Cheiului Dambovitei, ale interventiei la inundatii, deszapeziri etc. si, mai recent, a celor de la tragicul incendiu de la Club Colectiv. Cu toate acestea, nu ne-am erijat in mentori, desi aici, in acest areal de sanatate, au fost puse bazele medicinei, farmaciei si ale invatamantului de profil din Romania. Tot aici s-au nascut specialitati medicale si chirurgicale despre care astazi se vorbeste ca un dat, nu ca un dar primit de la inaintasii nostri, medicii militari – chirurgia toracica, urologia, epidemiologia”, a declartat managerul spitalului militar, Florentina Ionita Radu.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*