Etnobotanice, SIUI si referendum

31 iulie 2012 | 0 comentarii |

Nina NeaguVa intrebati ce legatura exista intre cei trei termeni? Aparent, niciuna! Si totusi exista o stransa asemanare, toate fac parte dintr-un puzzle pe care, daca nu l-ati intuit deja, il vom construi impreuna, in continuare. Pe masura ce gasim piese, obtinem si raspunsuri, elucidam si legatura de cauzalitate.

Avem in discutie, asadar, ca prim punct de plecare, consumul de plante asa-zise „etnobotanice”, care s-a cuibarit bine de tot in realitatea romnaeasaca si aproape nu trece o zi sa nu aflam ca un adolescent ajunge la urgente sau o „vedeta” isi da ochii peste cap sub efectul acestor „produse psihotrope”, desi legea 194/2011 interzice utilizarea lor. Mai exact, legea vizeaza „combaterea operatiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decat cele prevazute de actele normative in vigoare”. Cu asa formulare, eu, cel putin, nu ma mai mir ca nimeni nu a fost condamnat. Iar explicatia ar putea fi nu aceea ca judecatorii ar tine cu infractorii, ci ca legea nu prevede interdictii clare si nici sanctiuni pe masura. In consecinta, 4% dintre romani consuma droguri usoare, iar numarul celor care consuma etnobotanice a crescut, in  ultimii trei ani, de la 250.000 la peste 800.000 de persoane, iar asta numai in statisticile oficiale.

Vorbim acum despre functionarea Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI) si trecem in alta zona a discutiei, fara a parasi insa platforma comuna. Sa aflam, deci, care este asemanarea cu consumul de etnobotanice. Casa de Asigurari de Sanatate l-a implementat in urma cu ani buni, pe sume uriase, despre care www.sanatateabuzoiana.ro a scris de mai multe ori. In ciuda milioanelor de euro care s-au cheltuit, sistemul functioneaza cu sincope si la ora actuala. In momentul implementarii retetei electronice, care de maine ar trebui sa fie obligatorie, s-a vazut foarte clar ceea ce medicii reclama aproape in fiecare luna: nu are baza de date actualizata, scoate din listele de pacienti persoane asigurate si valideaza altele, decedate, iar asta in conditiile in care la fiecare raportare (la inceputul fiecarei luni), baza de date este actualizata (?!?). Si nimeni nu se teme, la fel ca in cazul etnobotanicelor, tot din cauza ca legea nu a obligat pe nimeni sa plateasaca, moral, material sau penal pentru asta.

Ajungem, in sfarsit, la referendumul din 29 iulie, pentru demiterea presedintelui Traian Basescu. Aflam ca si aici, la fel ca la SIUI, intre realitate si listele permanente cu electori exista o diferenta de vreo doua milioane de persoane. Nu in minus, ca la sistemul,informatic al CNAS, unde pentru fiecare pacient exclus din lista se face economie la plata, ci in plus, desi ar trebui sa fi fost disponibile listele actualizate la ultimul recensamnat, din 2011. Iar asta ar putea permite ca presedintele suspendat Traian Basescu, desi nu a avut sustinere decat din partea a 11% din populatie, sa se considere indreptatit sa revina la Cotroceni. Si aici, ca si incelelalte doua cazuri, nimeni nu este considerat responsabil ca nu se va respecta ceea ce au dorit cei peste 7,5 milioane de romani care au votat pentru demitere, chiar daca „operatiunea” ne costa pe noi  toti, peste 95 de milioane de lei.

Si atunci, sa nu ne intrebam in ce fel ne protejeaza legile din Romania de abuzuri? Si ne mai miram ca tot mai des aceste legi sunt interpretate de fiecare dupa pricepere si mai ales dupa cum poate? Pai, avem in functiune legi interpretabile si imperfecte, aplicate ineficient si selectiv, care fac posibil ca din sperantele intr-o viata mai buna a populatiei cu adevarat oneste din aceasta tara sa se aleaga praful…

In concluzie, legile din Romania postdecembrista sunt precum lacatele la porti, facute  pentru fraierii cinstiti, nu pentru hotii destepti.


Categorii: Editorial

Adaugati un comentariu


 

*