Euro a pierdut un procent in fata leului

29 iulie 2013 | 0 comentarii |

Saptamana trecuta, moneda nationala a avut o evolutie pozitiva fata de principalele valute, apreciindu-se, comparativ cu finalul celei precedente, cu aproape 4,2 bani fata de euro, cu peste 7,5 bani fata de dolari si cu circa 2,5 bani fata de francul elvetian.

Evolutia de crestere a leului a fost influentata pe de o parte de vanzarile de valuta la care au recurs investitorii straini pentru a cumpara titluri de stat romanesti, iar pe de alta, de scaderea aversiunii fata de risc pe pietele internationale, cauzata de declaratiile oficialilor Rezervei Federale americane referitoare la amanarea momentului in care va reduce programul prin care injecteaza lunar 85 miliarde de dolari in economia SUA.

Euro a inceput saptamana la un curs mediu de 4,4235 lei si a terminat-o la 4,3866 lei, in cinci sedinte consecutive de scadere. Vineri, tranzactiile s-au realizat in jurul pragului de 4,39 lei, cotatiile de la inchidere fiind de 4,3860 – 4,3890 lei. O medie mai mica decat cea de la finele saptamanii trecute se inregistra in 31 mai.

Luna viitoare este de asteptat ca euro sa se mentina in culoarul 4,40 – 4,45 lei, august fiind de obicei o perioada in care leul se apreciaza, urmare a fluxului de valuta de la casele de schimb, creat de romanii care se intorc in tara in perioada concediilor.

Pentru finalul anului, insa, ar putea aparea probleme, daca ar fi sa-i credem pe cei de la Economist Intelligence Unit, care prognozeaza o medie pentru euro de 4,65 lei, iar pentru dolar una de 3,55 lei. Ei iau in considerare turbulentele din economia zonei euro dar si limitarea tiparirii de „dolari noi” de catre Fed.

Cursul dolarului american a coborat de la 3,3542 la 3,3029 lei, iar al francului elvetian, de la 3,3774 la 3,5563 lei.

Afirmatiile, de acum doua saptamani, ale presedintelui Rezervei Federale americane, Ben Bernanke, in fata comisiilor de specialitate ale Congresului si Senatului SUA, nu au lamurit investitorii in ceea ce priveste politica monetara a bancii centrale americane. Acesta a afirmat, pe de o parte, ca starea economiei si a somajului nu este atat de buna pe cat se asteapta, ceea ce necesita prelungirea programului de relaxare cantitativa. Pe de alta, el a confirmat ca in urmatoarele luni volumul „banilor noi” injectati in economia SUA, care se ridica, in prezent la 85 miliarde dolari lunar, va fi redus.

In aceste conditii, perechea euro/dolar a urcat de la 1,3130 dolari, la inceputul saptamanii, ajungand la 1,33 dolari la finele ei, inchizand vineri pe pietele americane la 1,3278 dolari. In spatele aprecierii euro s-a aflat cresterea indicelului Ifo, care masoara moralul intreprinzatorilor germani, dar si scaderea somajului din Spania, una dintre tarile care se confrunta cu cea mai ridicata rata  a somajului dintre statele zonei euro.

*Analiza saptamanala valutara&futures (cuprinde perioada 22 – 26 iulie) realizata de Radu GEORGESCU – DOMUS M & D


Categorii: Business, Financiar

Adaugati un comentariu


 

*