Euro a trecut de 4,53 lei

6 martie 2017 | 0 comentarii |

eurusdgold-2

Temerile legate de faptul ca guvernul coalitiei PSD-ALDE nu va reusi sa tina in frau deficitul bugetar, in conditiile in care incasarile din ianuarie au fost mai mici decat cele prognozate, dar si spectrul unei impartiri a Uniunii Europene in tari de prima si a doua mana au pus presiune pe leu, care s-a depreciat fata de principalele valute.

Euro testa, de circa doua saptamani, pragul de 4,53 lei, pe care l-a depasit la finalul saptamanii trecute, cand media lui a crescut la 4,5328 lei, maxim care nu a mai fost atins din 2 februarie, fata de 4,5115 lei, la inceputul perioadei analizate.

Ultima sedinta a intervalului a fost marcata de deprecierea leului, aceeasi evolutie inregistrand si celelalte monede din regiune. Dupa o deschidere la 4,523 cotatiile au crescut pana la un maxim de 4,534 lei, inchiderea realizandu-se la 4,528 – 4,531 lei.

In conditiile in care Comisia Europeana a estimat pentru acest an o crestere a deficitului bugetar al Romaniei peste limita de 3%, urmare a cresterilor salariale dar si a scaderii incasarilor, investitorii privesc cu mai multa atentie evolutiile economiei locale, ceea ce se va reflecta in mentinerea euro peste pragul de 4,5 lei.

Pe de alta parte, factorii externi vor crea presiune asupra cursului. In prim plan se afla Rezerva Federala americana care este de asteptat sa majoreze dobanda sa de politica monetara, la jumatatea acestei luni. Pana la sfarsitul anului se anticipeaza un salt al dobanzii-cheie, de la 0,50 – 0,75 cat este in prezent, pana la 1,4%.

Nu trebuie uitate alegerile parlamentare sau prezidentiale din Olanda, Franta si Germania care ar putea aduce la putere partide populiste sau euro-sceptice, care vor vor crea dificultati monedei unice, implicit celor aflate la marginea ei.

Cursul dolarului american a avut saptamana trecuta o evolutie constant ascendenta, de la 4,2595 lei, la inceputul intervalului ajungand la 4,3012 lei, iar la finalul sau, cotatiile au fluctuat intre 4,27 si 4,31 lei.

Media monedei elvetiene, care s-a tranzactionat pe pietele internationale intre 1,064 si 1,072 franci/euro, a crescut de la 4,2324 la 4,2530 lei, la finalul perioadei.

Perechea euro/dolar a scazut de la 1,063, la inceputul perioadei analizate, la 1,0495 dolari, la finalul ei. Evolutia fost determinata de declaratiile presedintei Fed, Janet Yellen, privind posibilitatea majorarii dobanzilor din SUA.

Odata atins minimul zilei, investitorii au inceput sa isi marcheze profiturile, euro crescand pana la 1,0624 astfel ca pietele americane au inchis saptamana la 1,0619 dolari.

Pietele asteapta acum intalnirea de joi a conducerii BCE, unde ar putea fi luate decizii importante de politica monetara.

 

*Analiza saptamanala valutara & futures (cuprinde perioada 27 februarie – 3 martie) este realizata de Radu GEORGESCU – DOMUS M&D

 


Categorii: Business, Financiar

Adaugati un comentariu


 

*