EXCLUSIV : „Dumbrava Minunata” functioneaza, in sfarsit!

19 septembrie 2012 | 0 comentarii |

Primii 15 copii cu dizabilitati au inceput, sapramana aceasta, terapia de recuperare, dupa aproape patru luni de la inaugurarea Centrului de recuperare.

 

Alina Badulescu, director DGASPPC Buzau

Centrul de recuperare pentru copii cu dizabilitati „Dumbrava  Minunata” a inceput sa functioneze efectiv, la inceputul acestei saptamani, dupa aproape patru luni de la inaugurare.

Primii copii cu dizabilitati au inceput deja programul de recuperare, prin terapiile specifice grupelor de afectiuni pe care Centrul, aflat in subordinea Directiei de Asistenta Sociala si pentru Protectia Copilului (DGASPC) Buzau, le deruleaza. Avem foarte multe cereri pe lista de asteptare si facem eforturi pentru a onora cat mai multe dintre ele. Deocamdata, Centrul functioneaza cu specialistii pe care Directia i-a avut la dispozitie, desi numarul acestora ar trebui sa fie de patru ori mai mare. Din pacate, posturile sunt blocate, la fel ca in toate institutiile publice. De aceea, facem demersuri la toate forurile abilitate, pentru ca situatia sa fie deblocata, iar Centrul sa poata functiona la capacitatea prevazuta, adica 40 de locuri pentru Centrul de zi (program zilnic, de la ora 8,00 la 16,00) si 32 pentru sistemul ambulatoriu (de 2-3 ori pe saptamana, in functie de terapie)”, a precizat Alina Badulescu, director general executiv al DGASPC Buzau.

 

Avalansa de solicitari

 

De aproximativ doua luni, specialistii din cadrul Centrului de recuperare pentru copii cu dizabilitati „Dumbrava Minunata” sunt implicati in evaluarea a zeci de micuti bolnavi, care alaturi de parintii lor isi pun  mari sperante cel putin  in ameliorarea afectiunilor de care sufera de cand s-au nascut.

Odata cu aceasta saptamana, in cadrul Centrului de recuparare «Dumbrava Minunata » sunt acordate, efectiv, serviciile specifice. Deocamdata, pentru 15 copii beneficiari, distribuiti in trei grupe. Este un inceput, intr-adevar mai greu, dar facem toate eforturile pentru ca acest serviciu absolut necesar sa functioneze la capacitatea prevazuta”, a precizat Carol Dinu, director general adjunct in cadrul DGASPC Buzau.

Pana acum s-au inregistrat nu mai putin de 139 de cereri, pentru tot atatea cazuri dramatice de copii aflati in suferinta. Cele mai multe dintre solicitari se afla pe lista de asteptare, dar 79 dintre copii au trecut deja prin evaluarile minutioase ale specialistilor centrului.

 

7 specialisti in loc de 24

 

Deocamdata, noul Centru de recuperare nu poate functiona la capacitate maxima. Desi schema personalului de specialitate cuprinde 24 de posturi, a fost posibila doar detasarea a 7 specialisti care deja faceau parte din structura DGASPC, iar la ora actuala isi desfasoara activitatea la „Dumbrava Minunata”. Deblocarea posturilor constituie o problema cu rezolvare amanata.

Carol Dinu mai spune ca „in aceasta perioada au fost facute demersuri pentru obtinerea tuturor avizelor si licentelor de functionare, se lucreaza la dosarele de acreditare, iar o preocupare deosebita exista pentru completarea schemei de personal, atat de importanta pentru functionarea serviciului la capacitatea prevazuta, pentru care se fac toate demersurile legale”.

Echipa de specialisti include logoped, psiholog, kinetoterapeut, asistent social, asistent medical si educatori specializati. Acestia se ocupa acum de evaluarea copiilor cu autism, tulburari de spectru autist, Sindrom Langdon-Down si alte afectiuni neuro-psihice, verificand nivelul de dezvoltare a limbajului, dezvoltarea cognitiva, motricitatea, deprinderile de viata independenta, comportamentul, precum si aria de socializare.

 

Grupe terapeutice si program suport

 

Pe baza evaluarilor, specialistii lucreaza la formarea grupelor de copii, tinand cont de varsta acestora, nevoile lor de identificare, serviciile de recuperare pe care le-au primit anterior, precum si de potentialul lor de recuperare. Rezultatele evaluarilor sunt esentiale pentru stabilirea tipului de servicii de care acestia beneficiaza.

 „Potrivit proiectului de finantare si de la care nu putem face rabat, putem constitui, pentru Centrul de zi, cinci grupe terapeutice a cate opt locuri fiecare: una pentru copii cu autism sau afectiuni din spectrul autist cu varste intre 3 si 5 ani, una pentru copii cu aceleasi afectiuni dar cu varste intre 5 si 8 ani, doua grupe pentru copii cu Langdon-Down cu varste intre 5 si 12 ani si o grupa pentru copii cu dizabilitati neuro-psihice. Pe langa serviciile de recuperare acordate copiilor, Centrul va derula un program de instruire familiala. Parintii/apartinatorii acestora beneficiaza de consiliere si servicii suport, pentru ca este esentiala contiunarea programului terapeutic si acasa, pentru a se putea obtine rezultatele scontate”, explica Alina Badulescu, directorul DGASPC.

Centrul de recuperare „Dumbrava Minunata” a fost inaugurat la 31mai si reprezinta o investitie de aproape 2,5 milioane de lei, dintre care 1,6 milioane de lei sunt fonduri europene, restul sumei fiind completata de Consiliul Judetean. Centrul dispune de mai multe sali de terapie si este dotat cu aparatura si echipamente speciale, fiind unul dintre cele mai moderne de acest tip din tara.


Adaugati un comentariu


 

*