EXCLUSIV: Mafia imobiliara a invins – cercetatorul Costel Vanatoru pleaca de la Statiunea Legumicola Buzau

20 august 2013 | 13 comentarii |

Cercetatorul buzoian isi anunta, astazi, decizia, la Academia de Stiinte Agricole, forul tutelar sub care inca functioneaza SCDL. Este inca o dovada ca legumicultura romaneasca, cea care ne mai putea salva sanatatea si pe care strainii pun mare pret, nu face doi bani pentru autoritatile de la noi.

 

Ac. prof. dr. ing. Costel Vanatoru

Ac. prof. dr. ing. Costel Vanatoru

UPDATE 22 august: Academia de Stiinte Agricole si marea majoritate a colegilor din SCDL l-au convins pe cercetatorul Costel Vantoru sa renunte la decizia de a pleca si  “sa nu dea satisfactie unor oameni care au interese clare de a distruge aceasta unitate de cercetare si sa-si continue munca prin care in cei  30 de ani de cercetare a reusit sa obtina rezultate  extraordinare, in speranta ca impreuna vom putea salva aceasta unitate de cercetare“. 

 

Ca urmare a atacurilor concertate din diferite parti ale vietii profesionale, social-economice si mai ales politice, cercetatorul Costel Vanatoru a decis sa renuntate la activitatea desfasurata timp de 29 de ani la Statiunea de Cercetare si Dezvoltare Legumicola (SCDL) din orasul Buzau.

In exclusivitate pentru Sanatatea Buzoiana, acesta a spus ca astazi va anunta Academia de Stiinte Agricole, forul tutelar sub care isi desfasoara activitatea Statiunea, despre decizia sa.

A refuzat sa-si explice gestul, dar tacerea sa confirma faptul ca mafia impobiliara si interesele de grup au invins. Cel putin pe moment.

Atacul la sanatatea noastra, a romanilor, care se duce de ani buni impotriva acestui ultim bastion al cercetarii legumicole romanesti, a avut efectul scontat de grupurile de interese pentru care nimic altceva decat cresterea afacerilor lor, chiar si calcand pe cadavre, nu are sens. Iar autoritatile noastre dorm sau se fac partase la acest adevarat atentat la sanatatea romanilor, prin distrugerea legumiculturii, pe care strainii pun mare pret.

 

Dr. Costel Vanatoru

Dr. Costel Vanatoru

Considerat de opinia publica, in nenumarate randuri, victima a procesului de distrugere a celebrei statiuni care pastreaza renumele judetului Buzau in sine ca important bazin legumicol al tarii, aspect enuntat in mod repetat, pe 19 august 2013, chiar de Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene, in prezentarea oportunitatilor de finantare pe care le poate inainta Buzaul catre acest minister, Costel Vanatoru anunta ca astazi isi strange ultimele lucruri personale pe care le detine in Statiune si paraseste postul.

In acelasi context al atacurilor dure asupra SCDL, cercetatorul Vanatoru a fost considerat si partas la distrugerea SCDL. Pentru a avea cale libera in statiune, oamenii de afaceri interesati de terenurile intravilane din SCDL au aratat cu degetul, la intimidare, catre Costel Vanatoru.

Daca as fi batut palma cu afaceristii care misuna la marginea orasului”, spunea Vanatoru intr-o discutie anterioara cu reporterul SB, „as mai fi avut curaj sa apar cu indarjire existenta SCDL?”  – iar ceea ce se intampla acum dovedeste ca a avut dreptate si, in cele din urma, atacurile spre Statiunea de Cercetare buzoiana fac victime si sub aceasta forma.

 

Vanatoru - tomate 1367Ac. prof. dr. ing. Costel Vanatoru si-a inceput activitatea la Statiune in 1984, ca si muncitor necalificat la Ferma 1, realizand lucrari de intretinere si ameliorare a plantelor din camp si din spatiile protejate. Din 1990, il regasim in aceeasi SCDL ca si tehnician in sectorul de cercetare. Mai apoi face studiile necesare si devine inginer in acelasi compartiment, iar din 1997 primeste titlul de cercetator stiintific. In 2007 obtine titlul stiintific de doctor in horticultura al Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti – Facultatea de Horticultura , specialitatea Horticultura.

In prezent, cercetatorul Costel Vanatoru este sef al Laboratorului de Ameliorarea Plantelor.

Brevete de inventii/ produse omologate / alte produse purtatoare de drepturi de proprietate intelectuala:

– in cadrul Laboratorului de Ameliorare Plantelor, a obtinut si omologat ca unic autor 15 soiuri si 3 hibrizi. Aceste creatii au fost omologate si inscrise in Catalogul National si European sub denumirile: soiuri de cicoare de gradina: „Camelia” (1999) si „Angela” (1999); soiul de castravete „Slanic” (2005); castravetele hibrid: „Triumf” (2004), si „Sirius” (2006); soiul de busuioc „Aromat de Buzau” (2004), soiul de fasole „Ioana” (2004), fasole ”Anisia” (2012), fasole ”Maura” (2012), soiul de tomate „Kristin” (2005), hibridul de tomate „Siriana” (2005), soiul de tomate „Darsirius” (2009), tomate de camp L 42, ”Aura” (2012), tomate de camp L 44, ”Florina” (2012), tomate L 764 ”Sorana” (2012) , soiul de ridiche de vara – toamna „Iulia” (2010), ridiche de luna ”Karina” (2010) si soiul de castravete amar, Momordica charantia, ”Rodeo” (2012).impreuna cu colegii de la S.C.D.L. Buzau a creat un agregat complex multifunctionalprimind Brevetul de Inventie nr. 122327/2009.

Legume "anticancer si antidiabet"

Legume “anticancer si antidiabet”

Detine, deasemenea, brevetul de inventie cu nr. 00256, pentru soiul de tomate ”Kristinica”.

Costel Vanatoru are cinci carti de specialitate ca unic autor; 98 lucrari stiintifice si articole in publicatii de specialitate, este membru al asociatiilor profesionale/academii/doctor honoris causa si membru al Societatii Romane a Horticultorilor (SRH) din 1995; membru in Clubul fermierilor (1995); membru asociat al Academiei de Stiinte Agricole si Silvice Bucuresti (A.S.A.S.) din 2010; membru al Societatii Internationale a Horticultorilor (I.S.H.S.) din 2009; membru al Asociatiei Amelioratorilor (AMSEM) din 2008; membru al Consiliului si Adunarii Eparhiale al Arhiepiscopiei Buzaului si Vrancei (2010); membru al Comisiei Judetene de Fond Funciar Buzau (2009); membru al Grupului de Lucru Romano – Elvetian sub patronajul Ambasadei Romane de la Berna (2012).

 

Solarii SCDL

Solarii SCDL

Ramane un noian de intrebari in acest context, in care atat din textul anterior cat si din articolele CAMPANIEI  SB „Atac la sanatate”, rezulta ca activitate meritorie in domeniu exista.

In fata valului de oameni de afaceri intersati de terenul Statiunii, cel care pentru ca a avut curajul sa tina piept, este acum obligat sa abdice. Mafia imobiliara si interesele de clan au invins si interesul general si bunul simt.

Ce si cine urmeaza dupa cercetatorul Costel Vanatoru?

Autoritatile locale si chiar cele centrale ar trebui sa explice asta, populatiei.

 



Comentarii (13)

  1. HILDEGARD spune:

    Ce usor este sa iti dai cu parerea! ce usor este sa intri cu pantofii murdari in viata cuiva care, cu tot rerspectul, chiar a facut si face ceva pentru legumicultura romaneasca!

  2. Clara spune:

    Membru prin toate asociatiile cu care se impauneaza respectivul cercetator se poate face oricine cotizeaza.

    • Ion Popescu spune:

      Mai Clara, da “dusa” mai esti!

      • Clara spune:

        Se poate verifica Domnule Popescu, Societatea Internationala a Horticultorilor de la Bruxelles, inscrie online, exact pe cine cotizeaza, si beneficiaza in felul acesta de material expuse sau publicate in domeniul horticulturii, nu trebuie sa ai merite deosebite, doar bani si sa fi interesat, asa ca nu stiu cine este dus, poate dv. neinformat

  3. Adi spune:

    Cat timp politicianul roman serveste economia de piata si capitalismul, ca sistem de facut avere si pentru el insusi, mai presus de interesul cetateanului alegator si al tarii, asemenea distrugeri prin privatizare vor continua. Ne trebuie o Constitutie in care pe primul plan sa fie prosperitatea populatiei si tarii, nu averea celor care si-o aduna.

  4. Stefanescu spune:

    SCDL nu s-a desfiintat inca, a rezistat datorita unor oameni care si-au iubit meseria, si speram sa reziste in continuare, meritam cu siguranta ceva mai bun. Nu stiu daca adevaratul dusman este mafia imobiliara, sau lipsa unor programme concrete de dezvoltare pe termen lung, care sa nu se schimbe cu schimbarea guvernelor. Pana la urma cercetarea agricola si nu numai, ar trebui sa faca parte dintr-o strategie nationala care sa protejeze hrana si siguranta populatiei. Din pacate dezamagirea noastra a tuturor este mare, dar nu foloseste la nimic, atata timp cat cei ce carmuiesc tara asta ne ignora. Statiunile au disparut si datorita intereselor imobiliare, dar si prin lipsa de personal, unii iesiti la pensie, altii nemotivati sa ramana. Se pierde patrimoniul genetic si este pacat. Dar vestea buna este ca se poate si in privat, uite suntem mandri de Insula Mare a Brailei, pana la urma omul sfinteste locul, dar va fi greu, sunt putini care isi asuma sa o ia de la 0, dar este o mare realizare.

  5. Traian spune:

    Asa este, cum zice Niculae, pe timpul comunistilor in perioada anilor 50 se facea facultate pe puncte, sau faceau facultatea inainte de liceu, acum sunt absolventi de SRL-uri, fac facultati la colt de strada si apoi emit pretentii. Din pacate comunismul este cum zice Niculae, in floare

  6. Mara spune:

    Si sa inceteze sa se mai laude,dar modestia este a oamenilor inteligenti, oricum cu cate oferte spune ca are in Vest si peste Ocean ii dorim sa gaseasca mediul propice pentru a se dezvolta

    • Zamfir spune:

      Si denigrarea pe care dumneavoastra o faceti aici denota inteligenta nativa?
      Dl. Vinatoru este membru cu drepturi depline. Nu sunteti la curent cu titulaturile cu care “s-a jucat” Academia.

  7. Mara spune:

    Chiar nu stim ce a aparat domnul in cauza, ii amintim ca poate folosi titulatura de Academician doar daca este membru plin, dar este corespondent, asa cum a fost si student, este o gluma ca se refera la opinia publica. Este foarte usor sa manipulezi in ziua de astazi, Academia s-a cam jucat cu titlurile. Domnul a absolvit in 1996 o asa zisa facultate acreditata in 2008. Si nu trebuie sa se supere pe nimeni caci acesta este adevarul. Trebuie doar sa se mai analizeze si sa nu se mai victimizeze,

    • Niculae A. spune:

      Poporul roman a fost bataie de joc timp de 60 de ani, comunistii au condus prin teroare, pentru aceia ce se remarcau prin valoare profesionala, bataia de joc era si mai mare.
      Comunisti au excelat prin sabotaje, asa am invatat din cartile vechi de istorie, dar ce au facut comunistii acum, timp de 23 de ani, este fara precedent in lume.

  8. Rodica Badea spune:

    Adevarul este ca toti cei care mai rezista inca in reteaua de cercetare din legumicultura si nu numai, au fost adevarati luptatori si supravietuitori in aceste vremuri tulburi…in care interesele imobiliare si nu numai..primeaza, si nicio lege nu s-a sau nu se respecta! Unii dintre cei cu initiativa au fost calomniati si sunt acuzati pe nedrept din dorinta de a-I aduce la tacere! De fapt, de multe ori se incearca intimidarea si compromiterea celor mai curajosi, a purtatorilor de cuvant si a valorilor. Este regretabil tot ceea ce I se intampla Domnului Dr.Vinatoru, un profesionist si un om cu buna credinta…Pacat…ca nicio lege care sa sprijine cercetarea agricola si in special cea din legumicultura, care este mai specialaaa….nu s-a respectat. Exista doar interese imobiliare si de “faramitare” a terenurilor…..Cred ca niciunde in lumea asta, nu a existat o politica sustinuta, atat de descurajatoare…si fara un sprijin financiar ca in Romania. Cu ce se va alege Romania dupa ce va dispare si acest ultim esantion…respectiv ultimele 4 unitati de cercetare legumicola?? Cu reclame pentru o piata de desfacere care va deveni in curand moarta pentru oamenii de rand…si cu beneficiul celor interesati in distrugere….eventual cu niste “vile”. O personalitate, cred ca de la USAMV, a subliniat esenta si adevarul acestor situatii cu care se confrunta cercetarea in lupta cu “samsarii”,si anume ca legile ne-au distrus..si interesele sunt mari ca Romania sa nu mai produca… Eu cred ca batalia a fost initiata…si lupta trebuie dusa pana la capat….Sunt convinsa ca va fi castigata…daca acolo…undeva “sus” mai exista cineva cu buna credinta.
    Ce si cine urmeaza? Cred ca incet ..incet…TOATA CERCETAREA! AUTORITATILE isi asuma responsabilitatea…sau tine de mandat?

Adaugati un comentariu


 

*