EXCLUSIV: Sectiile ATI vor fi mai bine finantate, dar nu si la Buzau

7 august 2013 | 1 comentariu |

Spitalul Judetean de Urgenta Buzau nu se afla pe lista unitatilor incluse in program pentru ca nu are gradul II, nu a fost in stare sa-si pastreze neurochirurgul pe care l-a avut si nici sa faca rost de medici de chirurgie toracica – recunoaste dr. Marius Anastasiu, managerul unitatii medicale.

 

Bolnavi ATISectiile de Anestezie si Terapie Intensiva vor fi mai bine finantate. Implementarea programului ATI si propunerile care vor conduce la functionarea corecta si eficienta a acestuia in tratarea cazurilor critice au fost abordate intr-o videoconferinta sustinuta de secretarul de stat în Ministerul Sanatatii Raed Arafat si medicii Dorel Sandesc si Serban Bubenek, anunta Biroul de prasa al Ministerului Sanatatii (MS).

Visul medicilor anestezisti de a avea la indemana toate medicamente salvatoare de vieti a devenit, astfel, realitate. Printr-un program special, Ministerul Sanatatii a decis sa finanteze separat sectiile de Anestezie si Terapie Intensiva (ATI), sa le aloce mai multi bani, astfel incat rudele bolnavilor sa nu mai fie nevoite sa caute medicamente in timp ce acestia se afla in stare critica.

De mai bine de zece ani, Societatea Romana de Anestezie si Terapie Intensiva  (SRATI) a batut la usa politicienilor care s-au perindat la conducerea Ministerului Sanatatii si prin Parlament, cu solutia salvatoare in mana, dar au fost ascultati abia in scurta perioada in care dr. Raed Arafat a detinut portofoliul de ministru si a reusit, la randul sau, sa-l convinga pe premierul Victor Ponta de necesitatea si avantajele implementarii unui astfel de program.

Acum, in sfarsit, programul a intrat in functiune, dar nu toate spitalele beneficiaza de el, ci doar acelea care au fost capabile sa se integreze in anumiti parametri. Spitalul Judetean de Urgenta Buzau nu se afla printre cele 54 de spitale din tara agreate, pentru ca in urma evaluarii nu a reusit sa obtina decat gradul III, nu are medici neurochirugi si nici specialisti in chirurgie toracica.

 

Raed ArafatSecretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, impreuna cu prof. dr. Dorel Sandesc si conf. dr. Serban Bubenek (initiatorii priectului), reprezentand Societatea Romana de Anestezie si Terapie Intensiva, au sustinut, marti, prima videoconferinta de la demararea programului ATI, iar la aceasta au participat reprezentantii spitalelor si institutelor strategice care fac obiectul programului, anunta Biroul de presa al MS.

Ministerul Sanatatii acorda o importanta speciala actiunilor privitoare la monitorizarea, tratamentul si ingrijirea pacientilor critici din sectiile de anestezie si terapie intensiva, vizate de programul ATI, si mai ales cresterii calitatii actului medical in sectiile respective. Avand in vedere rezultatele introducerii programului de infarct miocardic, care a condus la reducerea cu 50% a mortalitatii pentru aceasta afectiune, Ministerul Sanatatii considera ca prin programul ATI vor putea fi salvate mai multe vieti”, a precizat, cu acest prilej, dr. Arafat.

In cadrul videoconferintei s-au discutat probleme legate de implementarea noului program si aplicarea legislatiei, precum si evidentierea unor propuneri care sa conduca la functionarea corecta si eficienta a programului, in ingrijirea cazurilor critice. S-a discutat necesitatea prelucrarii modului de derulare a programului cu intreg personalul sectiilor ATI, astfel incat solicitarile de decontare sa nu fie respinse in urma nerespectarii procedurilor. De asemenea, s-a subliniat faptul ca spitalele care deruleaza programul au obligatia gestionarii eficiente a mijloacelor materiale si resurselor financiare, precum si organizarea evidentei nominale a beneficiarilor programului.

 

Dr. Marius Anastasiu

Dr. Marius Anastasiu, manager AJU Buzau

Buzaul nu va beneficia de avantajele acestui program, nefiind inclus pe lista celor 54 de „spitale strategice”, desi prin pozitionarea in apropierea DN E85 are, la foc continuu, o cazuistica grava si complicata.

Dr. Maris Anastasiu spune ca la intalnirile care au avut loc in cadrul SRATI pe aceasta tema, a incercat sa-l determine pe dr. Raed Arafat sa inteleaga ca si Buzaul are argumente suficiente pentru a face parte dintre spitalele incluse in program, dar se pare ca nu a reusit sa fie convingator.

Am incercat sa discut problema aceasta si cu domnul secretar de stat Raed Arafat,  incercand sa aduc argumente care sa permita includerea Spitalului Judetean de Urgenta Buzau pe lista celor incluse in programul ATI, dar contraargumentele sale au fost mai puternice. Mi-a explicat ca desi suntem in apropierea DN E85, care se afla in topul zonelor cu cele mai multe si mai grave accidente, auntem destul de aproape de Bucuresti, unde trimitem cazurile cele mai complicate, pentru ca nu avemcapacitatea de a le rezolva aici, nefiind functionale compartimentele de Neurochirurgie si Chirurgie toracica. Desi le-am infiintat, nu avem medici pe aceste specialitati. In plus, pe lista au fost incluse doar spitalele considerate strategice si care sunt incadrate la gradul II de complexitate, iar noi avem gradul III”, explica dr. Anastasiu, recunoascand astfel ca unitatea medicala pe care o conduce a pierdut  banii pe care i-ar fi obtinut daca ar fi beneficiat de acest program.

 

Dr. Victor Ionita, sef sectie ATI - spitalul Buzau

Dr. Victor Ionita, sef sectie ATI – spitalul Buzau

Dr. Victor Ionita, seful sectiei ATI din cadrul Spitalului Judetean apreciaza ca „desi acest program ar fi fost foarte bun atat pentru noi cat mai ales pentru bolnavi, se pare ca Buzaul nu se vede foarte bine de la Bucuresti“. Asta, pentru ca argumentul ca este aproape de Capitala „cade”, Ploiestiul fiind si mai aproape, desi face parte dintre spitalele incluse in program. Iar in privinta ridicarii pe o treapta superioara, probabil nici la evaluarea din aceasta toamna nu se va schimba nimic, pentru ca in continuare exista criza de medici, iar neurochirugi sau specialisti in chirurgie toracica tot nu are.

In urma cu cativa ani a venit la Buzau un neurochirurg tanar, care a incercat sa faca „minuni”, dar pentru ca nu a fost ajutat cu o locuinta de serviciu, iar la Bucuresti era soliciatat de un spital universitar, a preferat a doua varianta, dupa un an de stat la Buzau, pe bani putini si nebagat in seama de autoritatile locale care, de altfel, in campaniile electorale se lauda ca acorda sanatatii o mare atentie.

Pentru buzoieni insa, asta inseamna in continuare o proasta finantare si grija ca, nu vor fi scutiti de nevoia de a-si procura in continuare, singuri, medicamentele necesare. Cine-i de vina? Cu siguranta nu bolnavii care platesc asigurari de sanatate pentru a beneficia de conditii optime de tratament…

Programul ATI este operational din 18 iulie in ceea ce priveste decontarea cheltuielilor, iar intalniri ca cea de marti, vor avea loc in mod regulat, in vederea monitorizarii continue si corecte a modului de utilizare a fondurilor. Finantarea prin acest program este o completare a finantarii de la FNUASS, pentru acoperirea costurilor reale pentru cazurile eligibile.

Programul este derulat si monitorizat prin Biroul de Asistenta Medicala de Urgenta din cadrul Ministerului Sanatatii, in colaborare cu Societatea Romana de Anestezie si Terapie Intensiva.


Categorii: Actual, C.A.S., Spitale

Comentarii (1)

  1. Isivoiu Maura Liliana spune:

    Normal! Cu ani in urma, pe profesorul Aldea l-au lasat sa scape…iar in privinta domniei sale in chirurgie toracica cred ca o sa fie greu de gasit o persoana care sa-l egaleze…

Adaugati un comentariu


 

*