Exercitiile fizice din tinerete previn fracturile la batranete

30 martie 2013 | 0 comentarii |

Densitatea osoasa la copiii care fac sport este mai mare, iar la varsta a treia, iar persoanele care au facut miscare in mod regulat in tinerete sunt ferite de osteoporoza si fracturi.

 

Interventie ortopedica

Exercitiul fizic efectuat in tinerete protejeaza osul de fracturi la batranete, sustin cercetatorii suedezi de la Spitalul universitar Skane din Malmo. „Vinovata” pentru usurinta cu care se produc fracturile este in cea mai mare masura osteoporoza, boala a oaselor, fara simptome, care apare mai ales la femeile aflate la postmenopauza si la persoanele de varsta a treia. Potrivit statisticilor OMS, osteoporoza determina, in intreaga lume, peste 8,9 milioane de fracturi in fiecare an.

 „Miscarea in general si sportul in special ajuta la mentinerea unei densitati osoase care feresc persoanele varstnice de acele fracturi care se produc la cea mai mica lovitura sau cazatura. Osteoporoza este o boala a oaselor, fara simptome, care apare in special la femeile aflate la postmenopauza si la persoanele varstnice. Este definita in principal printr-o densitate minerala redusa la nivel osos care duce, in timp, la o porozitate crescuta a oaselor si, implicit, la cresterea riscului de fractura. Cea mai grava complicatie asociata acestei boli este fractura de sold, cu un impact puternic asupra calitatii vietii”, atrage atentia medicul ortoped buzoian George Vulpe.

In Romania, anual se inregsitreaza peste 18.000 de fracturi de sold.

 

Studiul efectuat de cercetatorii suedezi, prezentat la o conferinta a Societatii americane a medicilor ortopezi, dedicata Medicinei Sportive, a evidentiat faptul ca „promomovarea activitatii fizice la copil poate fi asociata cu un risc scazut pentru fractura la batranete, datorita cresterii masei osoase ce se dezvolta la copilul in crestere ce face regulat exercitii fizice”, a aratat dr. Bjorn Rosengren, seful echipei de cercetatori care a realizat, timp de sase ani, un studiu de control a activitatii fizice la copii cu varsta intre 7 si 9 ani.

Cercetatorii au urmarit incidenta fracturilor si dezvoltarea scheletala. Copiilor participanti la studiu (361 de fete si 446 de baieti) li s-a cerut sa faca 40 de minute de educatie fizica zilnic, la scoala. Concomitent, au fost studiati si copii care au efectuat doar 60 de minute de exercitii fizice pe saptamana (780 de fete si 807 baieti).

Pe durata studiului s-au inregistrat 72 de fracturi la copiii care au facut exercitii fizice intense si 143 la cei care au avut o activitate fizica mai modesta.
In ceea ce priveste densitatea minerala osoasa, aceasta a fost semnificativ mai crescuta la copii care au facut mai mult sport.

 

Concomitent, cercetatorii au analizat, retrospectiv, cazurile a 709 de fosti atleti (varsta medie 69 de ani) comparativ cu 1.368 de persoane cu varsta asemnatoare, care nu facusera sport. Au constatat ca densitatea minerala osoasa a scazut foarte putin la atleti, fata de grupul de control (de la +1.0 la +0.7), in timp ce la cealalta categorie fracturile erau „la ordinea zilei”.

Aceste rezultate arata ca o activitate fizica mai intensa la varstele tinere ajuta la cresterea masei osoase si imbunatatirea dezvoltarii scheletale, scazand riscul de fractura. Este unul dintre motivele pentru care toti medicii recoamnda exercitiile fizice regulate la copil, pentru o sanatate mai buna, atat in copilarie cat si la maturitate si la batranete”, subliniaza dr. Vulpe.

Medicul ortoped atrage atentia ca inactivitatea fizica are si alte efecte grave, pe termen lung, precum supraponderabilitatea si obezitatea, care atrag la randul lor alte consecinte patologice, precum cresterea riscului de diabet zaharat, HTA, hipercolesterolemie, astm bronsic, artrite, etc.

Numeroase studii arata ca sedentarismul creste riscul mortii premature prin boli cardiovasculare, diabet zaharat, cancer de colon sau HTA.

 

In Romania, inactivitatea fizica a copiilor si tinerilor este o problema serioasa de sanatate publica. Proportia liceenilor care depun o activitate fizica viguroasa este redusa si scade spre clasele terminale, arata mai multe studii efectuate in ultimii ani, motiv pentru care se incearca la ora actuala introducerea unui numar mai mare de ore de educatie fizica in scoli.

A crescut, in schim, numarul tinerilor care fumeaza, consuma alcool sau substante psihotrope, obiceiuri care actioneaza extrem de negativ asupra sanatatii. In plus, pe masura inaintarii in varsta, adolescentii adopta in proportie tot mai mare un stil de viata sedentar.

In ceea ce priveste activitatea fizica intensa, in Romania, doar 2 din 100 elevi de clasa a XII-a si 3% dintre cei de clasa a XI-a efectueaza activitati fizice in afara orelor de educatie fizica la clasa, in timp ce 15 din 100 elevi din ciclul liceal nici nu participa la orele de educatie fizica.

Medicii recomanda cat mai multa miscare, pentru a preveni riscul de osteoporoza si de fracturi, dar si de obezitate, diabet, hipertensiune arteriala,  infarct sau accident vascular cerebral, inregistrate la varste tot mai tinere in ultimii 15-20 de ani.

 

Un studiu realizat de Directia de Sanatate Publica Buzau arata ca in mediul rural copiii sunt de trei ori mai sanatosi decat cei din orase, pentru ca  fac mai multa miscare si au un stil de viata mai sanatos.

Pe primul loc (11%) se situeaza afectiunile ochiului, urmate de hipotrofia staturoponderala (3%), sechelele de rahitism (3%), deformarile castigate ale coloanei vertebrale (3%), obezitatea neendocrina (2,6%), bolile sistemului nervos central (2,5%).

In mediul rural, pe primul loc se situeaza hipotrofia staturoponderala (3%), urmata de bolile ochiului (2,5%), bolile SNC (2%), obezitatea neendocrina (1,2%), sechele de rahitism (1%), deformari castigate ale coloanei vertebrale (0,3%). In ceea ce priveste evaluarea dezvoltarii fizice a copiilor din municipiul  Buzau, realizata pe un esantion de 8.228 de copii si tineri, arata ca 72% dintre ei au o dezvoltare fizica armonica, in timp ce 28% sunt dezvoltati dizarmonic, 56% dintre acestia din urma fiind supraponderali, in timp ce 44% dintre ei sunt dizarmonici cu minus de greutate”, detaliaza studiul, Mihaela Voineagu, purtatorul de cuvant al DSP Buzau.

Pe de alta parte, dintre  cei  87.786 copii si tineri 0-18 ani, examinati de medicii de familie si medicii scolari, 5.639 sufera de boli cronice dispensarizate, ceea ce insemna o rata a prevalentei de 6,5%.


Categorii: Lifestyle, Stiintific

Adaugati un comentariu


 

*