Exodul creste ingrijorator si in randul medicilor stomatologi

28 aprilie 2015 | 0 comentarii |

In ultima perioada, aproximativ 10 la suta din numarul total al stomatologilor din Romania au plecat sa profeseze in strainatate.

 

Prof. dr. Norina Forna

Prof. dr. Norina Forna

In perioada 23-26 aprilie, Romania a gazduit cea de-a 20-a editie a Congresului Balcanic de Stomatologie, ocazie cu care, la Bucuresti au fost prezenti peste 1.000 de specialisti din Romania, Albania, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Cipru, Macedonia, Grecia, Muntenegru, Serbia, Turcia , dar si din Anglia, SUA, Coreea de Sud, Franta, Germania, Italia, Turkmenistan, Azerbaidjan, Republica Moldova.

Editia a fost una jubiliara, insumand peste 50 de conferinte si peste 600 de prezentari, carora li s-au adaugat si o serie de seminarii si mese rotunde pe probleme de implantologie sau management, precum si expozitii de echipamente medicale si produse stomatologice.

Un moment important in cadrul lucrarilor congresului l-a constituit alegerea in functia de vicepresedinte al Societatii Balcanice de Stomatologie a profesorului universitar doctor Norina Consuela Forna, decanul Facultatii de Medicina Dentara din cadrul UMF Iasi. Aceasta s-a declarat onorata de numirea sa in board-ul Societatii Balcanice de Stomatologie, precizand ca „pe langa acest titlu pot avea o mobilitate mai justificata in intalniri ale boardului, in abordarea si adoptarea unor decizii foarte importante si utile tuturor practicilor pe care noi le avem, ajungand la un numitor comun privind deciziile proiectelor pe care le declanseaza organizatia in spatiul si aria balcanica”.

 

8-m-stomatologie-ssTot in cadrul congresului care a avut loc in Bucuresti, prof. dr. Norina Forna a vorbit si despre fenomenul exodului medicilor care a inceput sa se resimta tot mai pregnant si in randul stomatologilor, din ce in ce mai multi specialisti alegand sa plece in strainatate pentru a profesa. Astfel, conform datelor prezentate de catre decanul Facultatii de Medicina Dentara de la Iasi, in ultimii ani au luat calea strainatatii aproximativ 10 la suta dintre medicii stomatologi din Romania, iar fenomenul pare sa fie in plin avant. Doar in perioada 2014-1015 circa 1.000 de stomatologi au plecat sa lucreze in strainatate, in conditiile in care, in Romania exista la acest moment circa 10-15 mii de practicieni, conform estimarilor facute de dr. Norina Forna. „In perioada 2014 – 2015, am inregistrat in jur de o mie de stomatologi romani plecati sa profeseze in strainatate. Acest numar este considerat destul de mare daca ne raportam la numarul total de practicieni pe care tara noastra ii are, in jur de 10 – 15 mii. Insa, nu este numai Romania in aceasta situatie, si in alte tari se intampla exact acelasi lucru. Din Franta, Germania se pleaca in State, iar din Republica Moldova, majoritatea cauta in Romania loc de munca, fiindca este mult mai bine platit” a explicat aceasta.

 

studenti medicina (3)Referindu-se la motivele care ii determina pe stomatologii romani sa plece sa lucreze in strainatate, Norina Forna a precizat ca acestea tin in special de rulajul mai mare al pacientilor, o mai buna sustinere financiara si posibilitatea de a lucra cu echipamente de ultima generatie. Stomatologii sunt atrasi si de faptul ca strainii accepta cu foarte mare usurinta practicieni proveniti din Romania, intrucat au nevoie de specialisti bine pregatiti, in conditiile in care numarul de absolventi ai institutiilor de invatamant medical de profil din tarile respective este mai redus, raportat la situatia din Romania, unde cursurile facultatilor de medicna dentara sunt absolvite, anual, de cca. 1.500 de practicieni..

Astfel se explica si faptul ca media de varsta a medicilor stomatologi care aleg sa profeseze in strainatate este tot mai scazuta,  multi dintre ei cautandu-si un astfel de loc de munca inca de pe bancile facultatii, prin programe Erasmus sau prin intermediul  unor burse pentru ca dupa finalizarea studiilor, sa se stabileasca definitiv in strainatate.

 


Adaugati un comentariu


 

*