Explicatiile specialistilor despre infectiile nosocomiale ale ranitilor din Colectiv

9 decembrie 2015 | 0 comentarii |

Medicii Adrian Streinu Cercel si Dorel Sandesc au explicat, intr-o conferinta de presa, ca trebuie facuta distinctia intre „colonizarea” cu bacterii si „infectiile” provocate de acestea.

 

spitatul de arsiSubiectul predilect legat de tragedia de la Colectiv s-a invartit, in ultimele zile, in jurul infectiilor intraspitalicesti pe care le-au suferit ranitii care au ajuns cu arsuri grave in spitalele din Capitala. Intr-o conferinta de presa sustinuta la Ministerul Sanatatii, specialistii au explicat, insa, ca s-a incercat sa se induca, in mod eronat, ideea ca ranitii au fost ca si condamnati inca din momentul in care au ajuns in unitatile medicale.

Faptul ca spitalele romanesti nu se ridica la standardele celor din strainatate este adevarat, iar a fost recunoscut chiar de catre medicii care i-au tratat pe tinerii raniti in data de 30 octombrie, insa de aici pana la a sustine ca toti pacientii cu arsuri grave ajunsi aici in  noaptea fatidica au fost ca si condamnati  din cauza ca sectiile in care au fost internati erau adevarate bombe biologice, este o cale destul de lunga.

Cea mai recenta abordare a problemei a venit din partea cotidianului Romania Libera care titra ieri, in exclusivitate, ca reprezentantii Spitalului Militar din Bruxeelles au confirmat ca toti ranitii din Colectiv ajunsi aici erau infectati cu bacterii. Este citat integral si comunicatul transmis de spitalul din Bruxelles in care se specifica faptul ca „la internare, ei pareau sa fie colonizati cu o anumita cantitate de bacterii”.

 

Dr. Adrian Streinu Cercel

Dr. Adrian Streinu Cercel

Jurnalistii au tras astfel concluzia ca pacientii prezentau infectii intraspitalicesti in momentul in care au fost trimisi spre Bruxelles.

In acest context, managerul Institutului de Boli Infectioase, dr. Adrian Streinu-Cercel, a explicat ca situatia trebuie sa fie inteleasa corect, iar traducerea sa fie cat mai exacta. In cadrul conferintei de presa organizata pe aceasta tema, medicul Streinu Cercel a pus accent pe faptul ca trebuie facuta distinctia clara intre „colonizare” si „infectie”, atunci cand este vorba despre bacterii sau alti germeni. „Ceea ce spune acest comunicat de presa cat se poate de clar si de limpede este ca pacientii, la admisie, pareau sa fie colonizati cu un anumit tip de bacterie. Colonizati, atentie, nu infectati. Este o diferenta majora intre colonizare si infectare. Colonizarea inseamna ca exista o populare cu un anumit tip de germen, dar care nu genereaza un proces infectios”, a precizat managerul de la Matei Bals, specialist recunoscut pentru experienta sa in domeniul bolilor infectioase.

 

Dr. Dorel Sandesc

Dr. Dorel Sandesc

La randul sau, secretarul de stat Dorel Sandesc a afirmat ca unii dintre pacientii transferati in strainatate aveau culturi pozitive, altii nu, iar la altii s-au pozitivat dupa aceea, in unitatile in care au fost transferati. „Sunt pacientii care vin din strainatate si au si ei infectii ale plagii sau diverse forme de infectii pe care le-au dezvoltat in cursul spitalizarii in strainatate. Statisticile internationale arata ca la pacientii cu arsuri majore rata de infectii la cei care decedeaza este de peste 75%. La pacientii care necesita intubatie si ventilatie mecanica, in general, nevorbind de pacienti cu arsuri ale cailor respiratorii, durata medie de aparitie a infectiilor de spital intraspitalicesti pulmonare este, pe plan international, de cinci zile. Infectiile sunt dintre complicatiile cele mai frecvente”, a spus secretarul de stat Sandesc.

El a tinut sa evidentieze insa faptul ca in Romania, mortalitatea ranitilor din Colectiv s-a mentinut in limitele mentionate in literatura internationala de specialitate pentru astfel de cazuri si a anuntat ca a discutat deja cu specialistii de la Sanatate Publica si de la Matei Bals, care fac analiza infectiilor nosocomiale in spitale cu privire la raportarea reala a acestor infectii. 

 

raniti-colectivIn completare, medicul Adrian Streinu Cercel a explicat ca in spitalele romanesti, riscul contractarii unor astfel de infectii nu este mai ridicat decat in alte spitale din strainatate, pentru ca in fiecare unitate sanitara importanta exista personal care are ca sarcina principala sa previna acest lucru. „Nu exista niciun risc mai mare, a fost inventat. Din pacate, media, aici, face un deserviciu. Am spus-o de fiecare data ca nu exista spital pe aceasta planeta in care sa nu existe riscul de a face infectii nosocomiale. Orice astfel de mesaj duce la demoralizarea personalului medical. Exista un program national pentru prevenirea infectiilor nosocomiale. La fiecare spital mare exista cate un grup care cu asta se ocupa si sunt alocate fonduri de catre Ministerul Sanatatii pentru acest tip de program, in care intra si monitorizarea germenilor rezistenti. Germenii circula, nu au niciun fel de granita”, a mai precizat acesta.

Cei doi specialisti au admis insa ca in Romania exista o problema in aceasta privinta, respectiv, subraportarea acestor infectii, fapt constatat in nenumarate randuri de autoritati, inclusiv de reprezentantii Organizatiei Mondiale a Santatii, care spun ca rata de incidenta, conform raportarilor facute, este foarte mica, chiar sub media europeana, fapt care, in realitate este imposibil.

 


Adaugati un comentariu


 

*