Fara arierate si cu 700.000 de lei pe luna in plus la finantare, Spitalul Judetean Buzau iese la liman

31 mai 2013 | 0 comentarii |

Consilierii judeteni au aprobat virarea banilor pentru plata datoriilor  primiti de la Guvern, dar si infiintarea unui departament de gastroenterologie. Bani pentru achitarea arieratelor au primit si alte doua spitale, iar cinci spitale publice au obtinut o mai buna finantare pentru noile contracte cu CJAS.

 

M. Anastasiu si C. Bigiu

M. Anastasiu si C. Bigiu

Consilierii judeteni au votat ieri, in unanimitate, alocarea sumei de 7.508.000 lei primiti din Fondul de rezerva al Guvernului pentru achitarea arieratelor inregistrate la 30 aprilie in contabilitatea Spitalului Judetean de Urgenta Buzau, aflat in subordonarea sa administrativa.

Cu acesti bani, presedintele Consiliului Judetean  (CJ), Cristi Bigiu spune ca cea mai mare unitate medicala cu paturi din judetul Buzau va ajunge aproape de lichidarea completa a datoriilor, lucru care parea imposibil in urma cu un an, la preluarea mandatului sau la CJ, respectiv, cand a venit la conducerea spitalului actuala achipa manageriala.   

Am preluat spitalul cu datorii mari, de peste 300 de miliarde (lei vechi – n.r.), iar la aceasta ora, acestea au fost stinse aproape in totalitate. Au mai ramas vreo 20 – 25 de miliarde de platit, insa cea mai mare parte, 150 de miliarde, s-au achitat cu ajutorul Guvernului“, a declarat presedintele CJ, Cristi Bigiu, amintind ca la prima rectificare a bugetului Spitalului Judetean de Urgenta au fost suplimentat si bugetul bunurilor si serviciilor cu 6 milioane de lei, iar la proiecte cu finantare FEN s-au alocat suplimantar 1,5 milioane de lei.

In momentul in care vor fi stinse datoriile in totalitate, vom putea face si lucruri vizibile, de care sa beneficieze toti pacientii care ajung sa se trateze in Spitalul Judetean“, a mai spus presedintele CJ.

Tot pentru achitarea arieratelor, Ministerul Sanatatii a alocat 863.000 lei Spitalului de Psihiatrie si pentru Masuri de Siguranta Sapoca, iar Spitalului Orasenesc Nehoiu, 247.000 de lei.

 

gastroscopie 2Infiintarea unui Compartiment de Gastroenterologie la nivelul SJU Buzau a fost aprobata de consilierii judeteni, tot ieri. Acesta va functiona in cadrul Sectiei de Medicina Interna, avand 24 de paturi la dispozitie, la fel cum functioneaza si Compartimentul de Chirurgie Digestiva in cadrul Sectiei de Chirurgie Generala. Cele doua compartimente sunt importante in structura spitalului, atat prin faptul ca asigura servicii de specialitate bolnavilor, cat si pentru o mai buna finantare in contractul cu Casa de Asigurari de Sanatate, dar mai ales la evaluarea unitatii medicale, in functie de care se va stabili categoria de incadrare pentru finantarile viitoare.

Serviciile medicale de gastroenterologie vor fi asigurate de dr. Andreea Ursachescu si dr. Valentina Simona Paraipan, medici internisti care au si a doua specializare, in gastroenterologie.

Noul compartiment va asigura servicii medicale specifice de diagnostic si tratament, avand in dotare un gastroduodenoscop (destinat explorarii tractului gastro-intestinal superior la adulti, dar care poate fi aplicat si la copii sau la pacientii cu stenoza), un colonoscop (pentru examinarile rectului si ale intregului colon si pentru diagnosticarea timpurie a cancerului colorectal, bolilor precanceroase ale colonului /polipi/, colita, anormalitati vasculare si boala diverticulara), precum  si o trusa de rezectie polipi.

 

Corneliu Georgian  Vasilescu

Corneliu Georgian Vasilescu

Spitalele buzoiene au obtinut bani in plus si pentru bugetul alocat de CNAS pentru anul in curs. Toate spitalele publoca si private aflate in relatii contrcatuale cu CJAS Buzau au formulat obiectiuni la sumele alocate pentru bugetul pe anul in curs. Spitalul de Boli Cronice Smeeni, si spitalele private „Sf. Sava” si „Ecomed” au semnat, totusi, contractele, dar celelalte cinci unitati medicale cu paturi au mers la mediere cu CNAS. Bugetul alocat CJAS Buzau, pentru serviciile medicale spitalicesti pe anul in curs era, potrivit presedintelui institutiei, Corneliu Vasilescu, de „doar 61% din begetul de anul trecut, in conditiile in care a fost asimilat ca furnizor de servicii si fostul Spital CFR fiind, incepand cu 1 mai. In acest context, am transmis Casei Nationale si Ministerului Sanatatii solicitarea de a revizui bugetul si am solicitat mediere”, a declarat presedintele CJAS.

In urma prezentarii argumentelor care au stat la baza refuzului de a semna contractele pe sumele initiale, Spitalul Judetean de Urgenta a primit o finantare de 3.934.000 lei/luna, de la 3.200.000 lei/luna cat avusese initial. Toate cele cinci unitati medicale buzoiene au primit bani in plus, astfel ca Spitalul Sapoca s-a ales cu 3.130.000 lei/luna, Spitalul Rm. Sarat va avea la dispozitie 1.331.000 lei/luna, Spitalul Nehoiu a primit 387.000 lei/luna (fata de 350 initial), iar fostul Spital CFR, care initial nu fusese inclus la finantare, are la dospozitie 356.000 de lei/luna.

In acest fel, bugetul pe anul in curs pentru spitale a crescut cu aproximativ 30%, sumele initiale fiind de fapt diminuate pentru ca fusesera omise de la finantare 178 de paturi (78 ale Spitalului CFR si cele 100 de noi paturi cu care a fost suplimentata structura pentru Buzau, incat era mult sub media nationala de paturi la 100.000 de locuitori in urma „taierilor” operate de guvernarea anterioara.


Categorii: Autoritati, Spitale

Adaugati un comentariu


 

*