Fasolea si mazarea, alimentele vedeta in Anul International al Legumelor

17 ianuarie 2016 | 0 comentarii |

 Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura din cadrul Organizatiei Natiunilor Unite sustine ca aceste leguminoase au o valoare nutritiva nerecunoscuta indeajuns si ca sunt in egala masura sursa pentru o alimentatie sanatoasa si o solutie pentru combaterea foametei in tarile sarace.

 

Sub sloganul „Seminte nutritive pentru un viitor durabil“, Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura din cadrul Organizatiei Natiunilor Unite a declarat anul 2016 drept Anul International al Legumelor. De fapt, sunt promovate cel mai mult fasolea si mazarea, doua leguminoase benefice pentru sanatate, care sunt suficient de satioase, astfel incat pot ajuta si in lupta contra foametei in regiunile sarace. Directorul general Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura, José Graziano da Silva, a declarat ca leguminoasele au fost o parte esentiala a dietei umane de secole, dar din pacate, „valoarea nutritiva a acestora nu este in general recunoscuta si este frecvent subapreciata si in prezent”. Potrivit acestuia, leguminoasele, care includ toate soiurile de boabe si seminte uscate, nu sunt doar ieftine si delicioase, ci reprezinta si o sursa foarte hranitoare de proteine si de micronutrienti vitali, extrem de benefici pentru sanatate, in special in tarile in curs de dezvoltare.

 

fasoleFasolea uscata face parte din alimentatia traditionala a numeroase popoare, inclusiv a romanilor. Ceea ce e lesne de inteles din moment ce fasolea este gustoasa, satioasa si accesibila pentru toate buzunarele. Mai nou, nutritionistii aduc si ei argumente in favoarea includerii acestor leguminoase in dieta. Pe langa faptul ca sunt surse pretioase de proteine vegetale si fibre alimentare, boabele de fasole abunda in minerale si vitamine. Numeroase studii au asociat consumul frecvent de leguminoase cu diverse beneficii, precum mentinerea sub control a diabetului, diminuarea riscului de boli cardiovasculare si de cancer colorectal.

De altfel, nutritionistii recomanda de obicei, ca de cateva ori pe saptamana, sa se consume leguminoase in loc de carne. In plus, cercetatorii in domeniul cancerului recomanda populatiei sa consume cu prioritate alimente de origine vegetala, fructe si legume variate, leguminoase si produse cerealiere cat mai putin prelucrate.

 

mazareMazarea tine si ea la distanta cancerul, datorita compozitiei bogate in acid folic, vitamina A, vitamina B6, vitamina C, vitamina K, fitosteroli, fibre, luteina, calciu, fier, fosfor, magneziu, cupru, zinc, luteina. Totodata mazarea este recomandata pentru protejarea rezistentei oaselor si a inimii. Continutul ridicat de fibre din mazare imbunataseste sanatatea intestinului si peristaltismul. Mazarea se remarca prin cantitatile mari de coumestrol, un polifenol care tine la distanta cancerul la stomac. Un alt antioxidant, luteina, din mazare, protejeaza impotriva degenerarii maculare si a cataractei, boli ale ochilor ce apar odata cu inaintarea in varsta.

Mazarea vine si in ajutorul persoanelor care vor sa slabeasca, deoarece are un continut mic de grasime si calorii, o ceasca de mazare continand mai putin de 100 de calorii si o multitudine de proteine, fibre si substante hranitoare.


Categorii: Actual, Lifestyle, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*