Femeile frumoase pot dauna sanatatii barbatilor?

10 iulie 2016 | 0 comentarii |

Cercetatorii Universitatii din Valencia sustin ca cinci minute petrecute de un barbat in compania unei femei atractive ridica nivelul de cortizol, care poate cauza dereglari fizice si psihice ale organismului.

 

femeie-frumoasaUn studiu realizat de Universitatea din Valencia (Spania), in colaborare cu Universitatea Groeningen (Olanda) demonstreaza ca simpla prezenta a unei femei atragatoare poate genera secretia in exces a cortizolului (hormonul stresului), la barbatii din preajma ei.

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, oamenii de stiinta au testat 84 de studenti de sex masculin, cerandu-le sa stea intr-o camera cu doi straini, un barbat si o femeie, si sa rezolve un puzzle Sudoku. Barbatii credeau ca trebuie sa flirteze cu femeia, ceea ce ii facea sa se simta stresati, iar daca femeia aflata in camera mai era foarte sexi, nivelul de cortizol din sangele subiectilor crestea considerabil. Dupa ce femeia parasea incaperea, nivelul cortizolului revenea la normal.

Un alt studiu, realizat in Marea Britanie, pe 1.000 de subiecti, arata ca aproape toti barbatii chestionati si-ar dori sa se afle in asternut cu o femeie frumoasa, dar 80% dintre ei s-ar simti intimidati sa se dezbrace in fata ei.

Cercetatorii au explicat ca pentru majoritatea barbatilor, prezenta unei femei atragatoare reprezinta oportunitatea unei relatii de dragoste si „poate induce perceptia ca exista o oportunitate pentru curtare”, dar nu toti sunt siguri ca merita sau pot avea langa ei o astfel de femeie. Asa ca se declanseaza stresul, teama de a nu pierde o ocazie, pe de o parte, si de a nu fi refuzat, pe de alta parte, iar cortizolul este secretat in exces. Efectele sunt accentuate la barbatii care considera ca nu ar putea avea un contact cu femeia respectiva. Pe termen lung, cortizolul in exces poate cauza insa boli grave.

 

cortizol-controlCortizolul asigura candva supravietuirea speciei umane, prin activarea instinctului de alupta” sau de a „fugi”. Este un hormon de tip steroid, secretat de glandele suprarenale, care pe langa faptul ca este un indicator de stres este, adesea, necesar la functionarea majoritatii organelor corpului uman.  El are un rol important in organism, deoarece regleaza tensiunea si functiile cardiovasculare, regleaza cantitatile de proteine, grasime si carbohidrati. De aceea, deficienta sau excesul de cortizol pot conduce la diverse probleme de sanatate.

In ultimii ani, cortizolul este mai degraba asociat cu o serie de probleme de sanatate precum depresia, cresterea in greutate, bolile cardiace sau reducerea densitatii osoase.  Specialistii in sanatate spun insa ca acest hormon aduce multiple beneficii organismului, ca multi alti hormoni, cu exceptia situatiilor in care nu mai face asta sau daca este secretat in exces.

 In trecut, cand oamenii erau nevoiti sa vaneze, cortizolul era esential pentru a asigura supravietuirea speciei, iar stimulii de stres se refereau la factori fizici. Acum, acestia sunt cu precadere emotionali, precum plata facturilor sau decizia de a iesi la pensie.

 

cupluIn momentul in care nivelul de cortizol din organism este prea ridicat,afecteaza intregul organism care incepe sa se prabuseasca. Practic, ii imbatraneste pe oameni inainte de timp”, sustin medicii.

Persoanele care sufera de stres cronic sunt mai expuse riscului agravarii unor afectiuni precum osteoporoza, hipertensiune arteriala, boli ale inimii, obezitate sau depresie deoarece nivelul ridicat de cortizol reduce capacitatea organismului de a lupta impotriva bolilor.

In realitate, cresterea nivelului de cortizol poate genera o serie de obiceiuri nocive pentru sanatate. Cortizolul este asociat, spre exemplu, cu obezitatea, insa legatura este mai degraba indirecta. Cresterea in greutate este, in opinia specialistilor, o consecinta a unor mecanisme de „adaptare” la stres. Practic, in mod compulsiv, indivizii se consoleaza cu mancare, nu din nevoie, ci pe fondul unei obisnuinte ce are cauze cognitive si nu poate fi legata chimic de cortizol.

Cea mai simpla metoda prin care se poate tine cortizolul la un nivel optim este mentinerea unei stari de spirit pozitiva si eliminarea, pe cat posibil, a factorilor de stres, pentru ca aceasta este principala cauza a secretarii lui in exces.

Pentru a tine sub control efectele acestui hormon, specialistii recomanda un stil de viata sanatos, alimentatie echilibrata, plimbari in aer liber, practicarea unor exercitii fizice cu impact redus, cum este yoga sau pilates si cateva minute de meditatie pe zi.

 


Categorii: Actual, Lifestyle, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*