Femeile – victime predilecte ale accidentului vascular cerebral

30 octombrie 2014 | 0 comentarii |

Aceasta este tema principala a campaniilor desfasurate in toata lumea pentru marcarea zilei mondiale dedicate acestei afectiuni care afecteaza peste 15 milioane de oameni in fiecare an.

 

avcIn aceste zile este in plina desfasurare o campanie derulata la nivelul mai multor state de catre Organizatia Mondiala a Accidentului Vascular Cerebral, actiune desfasurat in fiecare din 2006 pana in prezent, pentru a marca Ziua Mondiala a Accidentului Vascular Cerebral stabilita pentru data de 29 octombrie.  Campania, care se desfasoara pe parcursul mai multor zile in preajma acestei date, urmareste sa ofere o educatie si sprijin pentru supravietuitori ai accidentului vascular cerebral pentru familiile acestora si pentru personalul medical implicat in tratamentul persoanelor, care au suferit un accident vascular cerebral.

In acest an, campania la nivel mondial lansata de Organizatia Mondiala a Accidentului Vascular Cerebral se concentreaza asupra femeilor ca posibile victime ale accidentului vascular cerebral, pentru ca, potrivit statisticilor anuale, femeile sunt mult mai afectate de producerea unui accident vascular cerebral decat barbatii. Accidentul vascular cerebral reprezinta a doua cauza de deces pentru persoanele cu varsta peste 60 ani si a doua cauza de handicap, dupa dementa, potrivit OMAVC. Persoanele cu handicap pot include pierderea vederii sau a vorbirii, paralizie si confuzie.

 

investigatie_AVCOMAVC organizeaza, la nivel mondial, pe tot parcursul anului, actiuni prin care se urmareste informarea populatiei asupra factorilor de risc care conduc la producerea unui accident vascular cerebral, cum ar fi hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, obezitatea, sedentarismul si colesterolul ridicat. In acest sens se fac cunoscute populatiei modalitatile de recunoastere a primelor semne de avertizare in cazul producerii unui accident vascular cerebral, precum si masurile care trebuie luate. Campania promoveaza, de asemenea, un stil de viata sanatos, care poate preveni producerea unui AVC, intrucat  se estimeaza ca 80 la suta dintre accidentele vasculare cerebrale pot fi prevenite prin cunoasterea si gestionarea factorilor de risc, respectarea indicatiilor medicilor si adoptarea unui stil de viata sanatos. Activitatile desfasurate includ ateliere de lucru, teste gratuite de screening vascular, conferinte, reuniuni ale specialistilor in domeniu. De asemenea, sunt recompensate cu premii persoanele care depun eforturi deosebite pentru tratarea si prevenirea accidentelor vasculare cerebrale.

 

accident vascular cerebralActiuni similare sunt organizate in aceasta perioada si in Romania de catre Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor si Societatea Nationala de Medicina Familiei, in scopul de a atrage atentia asupra riscului de accident vascular cerebral. Cele mai recente studii arata ca numarul cazurilor de accidente vascular cerebrale a crescut in Romania cu 25 la suta in randul grupei de varsta 20-64 de ani, in ultimii 20 de ani. Accidentul vascular cerebral este o boala non-transmisibila, dar care a devenit tot mai frecventa, de la an la an. Un accident vascular cerebral apare atunci cand un vas de sange care furnizeaza sange la nivelul unei zone a creierului se sparge, provocand hemoragie, sau este blocat de un cheag sangvin, impiedicand circulatia sangelui si oxigenarea creierului.
       La nivel mondial, accidentul vascular cerebral afecteaza peste 15 milioane de oameni in fiecare an, din care aproximativ sase milioane mor, iar alte cinci milioane raman cu un handicap permanent. Una din sase persoane sufera un accident vascular cerebral in timpul vietii si la fiecare sase secunde se pierde o viata din aceasta cauza. Varsta persoanelor predispuse de a fi victime ale unui accident vascular cerebral a scazut in ultimii ani de la 65 de ani la 55 de ani si, totodata, a crescut numarul persoanelor tinere care se confrunta cu accidente vasculare cerebrale. Accidentul vascular cerebral reprezinta cincea cauza de deces la persoanele cu varsta cuprinsa intre 15-59 de ani.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*