Femeile vor sa preia fraiele in Sanatate

17 august 2012 | 0 comentarii |

Pana la sfarsitul acestui an se va elabora „Ghidul pentru dezvoltarea carierei femeilor din sistemul sanitar”.

 

Considerandu-se discriminate pentru ca au acces la functii de conducere mai greu decat barbatii, femeile vor sa preia fraiele sistemului sanitar. In acest scop, la initiativa Asociatiei „Centrul Roman de Initiative”, in parteneriat cu Federatia SANITAS din Romania, Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania si Societatea de Analize Feministe AnA se va elabora „Ghidul pentru dezvoltarea carierei femeilor din sistemul sanitar”, care se doreste sa fie gata pana la sfarsitul acestui an.

In acelasi scop, in cadrul cursurilor de Educatie Medicala Continua organizate de OAMGMAMR Buzau, avem in vedere si dezvoltarea carierei femeilor care lucreaza in sistemul sanitar. De altfel, chiar luna aceasta, pe 31 august, este abordata tema <Managementul in nursing>, prin care sunt aduse in prim-plan conditiile si abilitatile profesionale si manageriale pe care trebuie sa le stapaneasca un asistent medical care doreste sa acceada intr-o functie de conducere”, precizeaza Elena Comanescu, presedinta Ordinului Asistentilor.

 

Motivatia elaborarii Ghidului

 

Femeile, fie ele medici, asistente medicale sau moase, reprezinta aproximativ 80% din personalul dispensarelor medicale, al cabinetlor de medicina de familie, precum si a cabinetelor de medicina generala, dar si in spitale. Potrivit raportului <Segregarea de gen in sectorul medical romanesc>, realizat in 2011, tot in cadrul proiectului <O sansa pentru dezvoltarea carierei pentru femeile din domeniul sanitar>, femeile predomina in profesia de medic in specialitatile medicina generala, obstetrica-ginecologie, pediatrie si ATI, in timp ce asistentele medicale lucreaza in absolut toate specialitatile. In functii de conducere, insa, acestea au acces mai mult in esaloanele doi sau trei, desi in situatiile in care se afla pe prima pozitie au demonstrat ca sunt capabile sa-si indeplineasca atributiunile cu multa responsabilitate, inteligenta si seriozitate”, explica Mariana Munteanu – liderul buzoian al SANITAS, care conferentiaza pe aceasta tema si in cardul cursurilor EMC organizate de OAMGMAMR Buzau.

 

Implicarea societatii civile

 

La instruirile ce vor avea loc pe tema egalitatea de sanse si de gen in sistemul sanitar sunt invitate sa participe atat femei angajate in sistemul de sanatate, cat si parteneri sociali, reprezentanti ai societatii civile cu rol in promovarea sistemului sanitar. Sesiunile de lucru urmaresc si identificarea unor rute flexibile si viabile de dezvoltare a carierei femeilor din sistemul sanitar si de promovare a lor in functii de conducere.

Actiunea, desfasurata in cadrul proiectului cofinantat din Fondul Social European, prin POSDRU 2007 – 2013” – „Investeste in oameni!” – „O sansa pentru dezvoltarea carierei pentru femeile din domeniul sanitar”, are patru sesiuni de lucru, organizate pentru cate 30 de participanti. Lucrarile se vor desfasura intr-o structura interactiva, pe parcursul a cate doua zile, in perioada 07 – 09 septembrie 2012  la Gura Humorului; 21 – 23 septembrie la Timisoara; 12 – 14 octombrie la Sovata si 26 – 28 octombrie la Cluj Napoca. Urmeaza ca pe baza concluziilor celor patru sesiuni sa aiba loc redactarea, publicarea si diseminarea Ghidului pentru dezvoltarea carierei femeilor din sistemul sanitar.


Adaugati un comentariu


 

*