Fibrele alimentare, esentiale pentru sanatatea organismului

26 martie 2016 | 0 comentarii |

Solubile sau nesolubile, toate fibrele asigura protectie impotriva multor boli, insa consumul lor in exces trebuie evitat, mai ales in cazul persoanelor care au o senisbilitate digestiva crescuta.

 

legume fructeFibrele solubile se gasesc indeosebi in legumele si fructele proaspete, in legumele uscate cum ar fi lintea si fasolea sau in coaja unor cereale ca orzul, ovazul, secara sau hrisca. Fibrele nesolubile sunt mai putin prezente in alimentatie, ele gasindu-se in cerealele complete cum ar fi graul sau anumite legume.

Odata ajunse in stomac, fibrele se imbiba cu apa, isi maresc volumul si dau senzatia de satietate, constituind un mijloc ideal de potolire a foamei. Ele incetinesc digestia si, prin urmare, absorbtia de glucoza.

Fibrele pot fi totusi iritante daca sunt consumate in cantitati mari, mai ales de catre persoanele care sufera de colon iritabil, de boala Crohn, de balonari sau diaree cronica. Fibrele care nu sunt inmuiate suficient prin fierbere ar putea provoca balonari, tulburari ale sistemului digestiv, regurgitari si chiar spasme abdominale. Este bine ca persoanele cu intestine si stomac sensibile sa evite painea completa si cruditatile. Intrucat cea mai mare parte a fibrelor este continuta in coaja fructelor si legumelor se recomanda consumul acestora necuratate, dar bine spalate si sterse. Rosiile, merele, perele, prunele, morcovii, castravetii se mananca de preferinta cu coaja, acestea fiind cateva dintre alimentele cu cel mai bogat continut de fibre.

 

fructe legumeConsumul regulat de fibre este benefic in lupta impotriva constipatiei, a unor forme de cancer, a diabetului de tip 2, a unui nivel prea ridicat al colesterolului rau. Multi uita, insa, ca aportul de fibre necesita o hidratare pe masura.

Ca sa fie benefice pentru sanatate, fibrele trebuie consumate cu multa apa, cel putin 1,5 litri pe zi. In lipsa apei, un aport excesiv de fibre ar putea provoca iritatii intestinale si constipatie.

S-a constatat ca, in general, oamenii nu  consuma destule fibre, aportul nutritional recomandat fiind de circa 25 de grame zilnic, in timp ce consumul mediu pe zi abia atinge 17,5 grame. Acest lucru se explica in principal prin faptul ca nu se consuma fructe si legume la fiecare masa, desi campaniile nutritionale o recomanda cu insistenta. Fibrele sunt adesea inlocuite cu lactate, carne, peste, dulciuri sau snacksuri.

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*