Financiarul: Secretul cresterii rapide a creierelor umane

29 decembrie 2012 | 0 comentarii |

Studii recente au aratat ca exercitiile fizice regulate, chiar si mersul pe jos, „incepand in copilarie si continuand in perioada adulta”, duc la dezvoltarea creierului uman si la aparitia unor abilitati mentale mai robuste.

 

Orice persoana care si-a propus sa faca mai multe exercitii fizice in 2013 si nu crede ca are suficienta vointa, ar trebui sa ia in considerare o noua perspectiva stiintifica asupra evolutiei umane. Aceasta idee sugereaza ca astazi suntem mai inteligenti din cauza ca, in urma cu un milion de ani, am putut sa depasim alte animale pe distante lungi.

Creierele noastre au fost modelate si ascutite prin miscare si continuam sa avem nevoie de activitate fizica regulata pentru ca acest organ sa functioneze in mod optim, relateaza Financiarul.ro, citand NYTimes.com.

Rolul rezistentei fizice in modelarea omenirii a intrigat antropologii. In 2004, biologii evolutionisti Daniel E. Lieberman de la Harvard si Dennis M. Bramble de la Universitatea Utah au publicat un articol intitulat “Rezistenta in alergare si evolutia speciei Homo”, in care acestia au emis ipoteza ca stramosii nostri bipezi au supravietuit deoarece au devenit atleti rezistenti, capabili sa prinda prada mult mai repede, alergand dupa animale pana cand acestea renuntau.

Rezistenta a produs mancare, care a furnizat energie pentru imperechere, ceea ce a insemnat ca „adeptii jogging-ului timpuriu” si-au transmis gena mai departe. In acest fel, selectia naturala a determinat oamenii primitivi sa devina si mai atletici, corpul lor dezvoltand picioare mai lungi, degete mai scurte, mai putin par si un mecanism auditiv intern mai complicat, pentru a mentine echilibrul si stabilitatea in timpul mersului in pozitie verticala. Miscarea a modelat corpul uman.

Insa, simultan, in cadrul unui proces de dezvoltare pe care, pana recent, multi cercetatori l-au privit ca pe o etapa independenta, oamenii deveneau mai inteligenti. Creierele lor cresteau rapid in dimensiune.

Astazi, oamenii au un creier care este de aproximativ trei ori mai mare decat ne-am fi asteptat, spun antropologii, avand in vedere dimensiunea corpului speciei noastre, in comparatie cu cel al altor mamifere.

Citeste articolul integral in Financiarul.ro


Categorii: Lifestyle, Mass-media

Adaugati un comentariu


 

*