Finantistii: Programul „Primul copil”

23 noiembrie 2012 | 0 comentarii |

Fertilizarea in vitro nu este doar un program medical cu implicatii de natura sociala, ci si un business pe care mediul privat l-a inteles si incearca sa-l dezvolte cat mai bine.

 

Pe fondul unor statistici care arata ca 10% din cuplurile din tara noastra au probleme de fertilitate, extinderea numarului clinicilor care asigura acest tip de serviciu este explicabila. Analizand insa modul in care evolueaza piata din Romania, observam ca deocamdata oferta este nereglementata, lipsind organismele profesionale de profil care ar trebui sa asigure o standardizare a actului medical. Acum, serviciile de fertilizare in vitro se raporteaza mai mult la cantitate si mai putin la calitate.

Multe dintre familiile care nu pot avea copii nu dispun de resursele necesare efectuarii unor proceduri de fertilizare in vitro. Chiar daca preturile practicate de clinicile private de la noi sunt cu mult mai mici decat in restul Europei, tarifele tot depasesc posibilitatile romanilor, iar cuplurile au nevoie de sprijin pentru a putea sa-si permita un astfel de serviciu.

 

Oferta privata

 

Statul a inteles aceasta necesitate si, incepand cu 2011, a alocat un buget pentru a veni in ajutorul celor care se confruta cu probleme de infertilitate. Suma este insa mica, iar pentru a putea beneficia de programul dezvoltat de Ministerul Sanatatii trebuie trecut printr-o serie de etape extrem de greoaie.

O clinica privata, Promed System, vine si ea pe piata cu un program social destinat familiilor cu venituri mici. Proiectul „Primul copil” este o oferta pentru a putea face o procedura de fertilizare in vitro la pretul cel mai mic existent pe piata. „Acest program vrea sa fie un sprijin pentru cuplurile infertile cu venituri mici.Practic este mai ieftin ca intr-o clinica de stat (si fara «onorarii» tacute ) si avand toate conditiile unor servicii de maxima calitate. Nu exista in acest moment un program similar in clinicile private sau de stat din Romania. Promed System este o unitate medicala cu un colectiv de medici angajati full-time, pasionati si dedicati acestei profesii. Personalul medical lucreaza numai in mediul privat, nu «penduleaza » intre spitalul de stat si cabinetul privat. Acest lucru da o stabilitate suplimentara calitatii actului medical. In acest moment efectuam in medie 25 de proceduri FIV( fertilizare in vitro) lunar si avem o rata de succes incadrabila in statisticile de la nivel european”, ne-a declarat dr. Silviu Predoi, director general Promed System.

 

Conditii pentru a intra in program

 

Pentru a putea beneficia de avantajele programului “ Primul copil” un cuplu trebuie sa aiba un diagnostic clar de infertilitate si indicatii medicale de FIV. De asemenea, veniturile nete ale familiei nu trebuie sa depaseasca 3.500 de lei. „Pentru cei care intra in program costurile sunt de 1.000 euro, la care se adauga in jur de 400 euro costuri auxiliare , necesare realizarii diagnosticului si conexe procedurii ca atare. Medicatia necesara stimularii ovariene nu este inclusa. In fiecare luna se vor face maximum 5 proceduri in cadrul acestui program, de catre un medic supraspecializat FIV si un embriolog desemnat de clinica. Daca un cuplu doreste un anumit medic sau embriolog din structura colectivului Promed sau daca doreste un medic extern care are contract cu clinica, va trebui sa plateasca o suma suplimentara”, a explicat dr. Predoi.

Preturile „la liber” practicate de clinicile private pentru realizarea unei proceduri de fertilizare in vitro, pleaca de la 2.000 euro si pot depasi 4.000 euro.

Cititi articolul complet in Finantistii


Categorii: Analiza, Business, Medici

Adaugati un comentariu


 

*