Focarul de Hepatita din Buzau se intinde ca pata de ulei

21 octombrie 2014 | 0 comentarii |

In numai cinci zile, numarul bolnavilor confirmati serologic a crescut de la 33 la 55, iar numarul internarilor s-a dublat.

 

bolnav-hepatitaAutoritatile sanitare din Buzau sunt in alerta maxima. Focarul de Hepatita virala tip A declarat saptamana trecuta in comunitatea de rromi din cartierul Simileasca, strada Aleea Gradinilor, din municipiul Buzau se intinde ca pata de ulei. In numai cinci zile, numarul bolnavilor confirmati serologic s-a ridicat de la 33 la 55, iar numarul internarilor s-a dublat.

Numai ieri, sapte cazuri diagnosticate clinic au fost confirmate in urma analizelor de laborator, iar alte opt suspiciuni au fost infirmate. Tot ieri, potrivit datelor furnizate de Directia de Sanatate Publica, in Sectia de Boli Infectioase a Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) Buzau au fost internati 20 de copii si tineri diagnosticati cu „boala mainilor murdare”, cum este supranumita Hepatita virala A.

Autoritatile sanitare fac eforturi disperate pentru izolarea focarului, dar se pare ca este o operatiune foarte dificila, intrucat o parte dintre copiii comunitatii afectata sunt elevi sau prescolari si au intrat in contact cu copiii din doua unitati de invatamant. Pana astazi, 117 copii si tineri cu risc de contaminare (101 prin cabinetul de medicina scolara si alti 16 prin cabinetele medicilor de familie la care sunt inscrisi) au fost vaccinati.

 

romi2Reamintim ca Directia de Sanatate Publica Buzau a anuntat, saptamana trecuta, confirmarea unui focar de Hepatita cu virus A, in comunitatea rroma din cartierul buzoian Simleasca, unde 33 de copii si adolescenti cu varste cuprinse intre 1 si 16 ani au fost diagnosticati si cu aceasta afectiune. Aflati in stare mai grava, 23 dintre ei au necesitat internarea in Sectia de Boli Infectioase a Spitalului Judetean de Urgenta Buzau. Analizele de laborator au confirmat existenta virusului, iar DSP Buzau a dispus masuri suplimentare de prevenire a raspandirii bolii. Cu toate acestea, asa cum a precizat directorul executiv al DSP Buzau, Daniela Dumitru, ,,gradul de sanitatie a zonei este unul de risc epidemiologic inalt, ca si gradul de receptivitate a populatiei, in locatia respectiva habitand peste 500 de persoane, din care 200 copii si neexistand decat o singura sursa de apa”.

Primul caz de imbolnavire a fost inregistrat in data de 19 septembrie, iar de atunci, 55 de copii si tineri s-a dovedit ca sunt bolnavi de Hepatita cu virus A, iar 45 dintre ei au necesitat internare si terapie specifica.

Vaccinarea elevilor si a prescolarilor de la scoala si gradinita din apropierea zonei in care au fost confirmate imbolnavirile, dezinfectia salilor de clasa precum si a locuintelor in care au fost identificati bolnavii, investigarea serologica a contactilor receptivi si actiuni de educatie sanitara si instruire cu privire la conduita au fost initiate imediat, in ­ve­derea limitarii imbolnavirilor, dar cu toate acestea, focarul s-a extins cu repeziciune.

 

maini-murdare1Hepatita virala A, cunoscuta drept ,,boala mainilor murdare”, este o boala acuta infectioasa periculoasa, pentru ca poate duce la contaminari interumane, din cauza faptului ca urmeaza calea de infectie fecal-orala si digestiva, adica o conditie de igienico-sanitara improprie. Cei mai vulnerabili sunt copiii din comunitatile inchise, care nu se spala pe maini si intra in contact unii cu altii, mancand impreuna sau jucandu-se. Perioada de incubare a virusului este cuprinsa intre doua si sase saptamani.

Medicii epidemiologi atrag atentia ca riscul de contaminare exista, din nefericire, si pe strada, ca si atunci cand achizitionam un aliment incorect ambalat sau incorect preparat, contaminat cu diverse bacterii si/sau cu virus hepatic A. Cea mai buna metoda de aparare este vaccinarea, care ajuta la intarirea imunitatii impotriva virusului, dar si respectarea regulilor de igiena prin care se poate preveni infectarea: spalatul mainilor cu sapun de fiecare data cand este utilizata toaleta, inainte de a prepara mancarea ori atunci cand se ia masa; prepararea termica a mancarurilor; protejarea in timpul actului sexual.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*