Fonduri europene pentru cercetare in domeniul bolilor cardiovasculare si tumorilor

2 august 2017 | 0 comentarii |

Prezent la semnarea contractului, ministrul Sanatatii a declarat ca cercetarea ce se va derula cu ajutorul celor 17 sisteme-angiograf incluse in proiect inseamna „noi metode terapeutice, noi protocoale de tratament pentru pacienti”.  

La Institutul Clinic Fundeni a fost semnat, la inceputul acestei saptamani, Contractul de finantare europeana pentru cea de-a doua faza a proiectului „Dezvoltarea infrastructurii publice de cercetare, dezvoltare si crearea de noi infrastructuri”. Proiectul, propus spre finantare de Academia de Stiinte Medicale, prin Programul Operational Competitivitate (POC), vine in completarea initiativei finantate din Programul Operational Sectorial Cresterea Capacitatii Economice (POSCCE), in perioada 2007-2013, se mentioneaza intr-un comunicat remis de Ministerul Cercetarii si Inovarii (MCI).

Prin finantarea proiectului se aloca aproximativ 13 milioane euro pentru cercetarea avansata, prin utilizarea sistemelor de angiografie si pentru dezvoltarea de noi abordari de tehnica medicala, in 17 centre de cercetare din Romania – o premisa pentru impulsionarea activitatii de cercetare medicala, cu efecte directe asupra imbunatatirii starii de sanatate si a calitatii vietii populatiei, se subliniaza in comunicatul amintit.

 

Cea de-a doua faza a proiectului are ca obiectiv cresterea capacitatii de cercetare – dezvoltare a celr 17 centre, prin utilizarea sistemelor de angiografie achizitionate si cercetarea clinica a aproximativ 100 pacienti in fiecare centru de cercetare, in cadrul unui cluster emergent AngioNET.

Este una dintre primele idei din mandatul meu de ministru finalizate si contractate, un proiect de cercetare de importanta majora, care va avea efecte pozitive asupra calitatii actului medical si asupra intregului sistem de sanatate. Ca o nota personala, mi-as dori ca toti cei care lucreaza in acest proiect sa-si continue activitatea in tara”, subliniaza Lucian Georgescu, ministrul Cercetarii si Ionvarii, care impreuna cu Rovana Plumb, ministrul delegat pentru Fonduri Europene si prof. dr. Irinel Popescu, presedintele Academiei de Stiinte Medicale, a semnat contractul pentru faza de cercetare a proiectului.

Precizand ca pentru el este „o placere si o onoare”, sa asiste la acest moment, pe care si-l doreste inca de la inceputul mandatului, ministrul Sanatatii, dr. Florian Bodog, a spus ca stia de existenta celor 17 angiografe care desi erau achizitionate nu erau functionale, dar acum este bucuros ca „in momentul de fata, avem si cercetarea medicala si dotarea cu echipamente de ultima generatie pentru cercetarea medicala si implicit pentru pacient. Practic, beneficiarul final al acestui proiect este pacientul, respectiv specialistul care va propune noi metode terapeutice, noi protocoale de tratament pentru pacientii nostri”, a declarat ministrul Sanatatii.

 

Rovana Plumb, ministrul delegat pentru Fonduri Europene a subliniat ca evenimentul reprezinta un semnal de respect fata de actul medical si de intregul corp medical, de incurajare a viitorului acestuia in Romania. „Impreuna cu ministrul Cercetarii si cu ministrul Sanatatii am ales sa fim astazi aici, alaturi de echipa Institutului Clinic Fundeni si de academicianul Irinel Popescu, pentru a oferi sprijinul financiar necesar continuarii unui proiect atat de valoros pentru sistemul medical romanesc, dar si pentru a transmite un mesaj de unitate, de respect pentru actul medical si de incurajare pentru viitorului acestuia in Romania. Politicile in domeniul sanatatii reprezinta un capitol important in programul nostru de guvernare si sunt centrate pe cetatean. Toate activitatile de cercetare pe care le sprijinim din bani europeni duc la solutii mai bune pentru ameliorarea afectiunilor si salvarea de vieti. Le multumesc, in numele Guvernului Romaniei, tuturor celor implicati in acest proiect, pentru ca fac posibil ca tehnologia si inovatia medicala sa fie tot mai aproape de oameni”, a spus Rovana Plumb.

 

Presedintele Academiei de Stiinte Medicale (ASM), prof. dr. Irinel Popescu, a explicat ca in urma acestei finantari se vor putea achizitiona consumabilele necesare cercetarii. „Aceste 17 angiografe sunt folosite in scopul cercetarii, dar, ulterior, dupa cei cinci ani prevazuti de legislatia europeana si de proiectul de finantare europeana, vor reveni spitalelor in care au fost instalate si vor putea fi folosite si pentru asistenta medicala. Este un moment important, pentru ca este vorba despre absorbtia unor fonduri europene in valoare de 25 de milioane de euro. De la inceputul acestui proiect, Ministerul Sanatatii a avut un rol important in alegerea spitalelor care vor beneficia de angiografe si suportul administrativ a necesitat un efort foarte mare. In contextul problemelor de finantare a cercetarii, pe care le cunoastem cu totii, finantarea proiectelor prin absorbtia de fonduri europene este una dintre cele mai eficiente si mai recomandate metode”, a subliniat academicianul Irinel Popescu.

Proiectul, demarat in urma cu doi ani, a insemnat, in prima faza, dotarea a 17 unitati spitalicesti cu angiografe, pentru cercetare medicala in bolile cardiovasculare si tumorale.Valoarea primei etape a fost de 53.479.067,04 lei.

In faza a doua, proiectul beneficiaza de o finantare de 58.832.613,34 lei si isi propune cresterea capacitatii de cercetare-dezvoltare, prin utilizarea celor 17 sisteme de angiografie achizitionate.

 

Rezultatele cercetarii se vor materializa intr-o strategie nationala de tratament a afectiunilor, aplicabila pe tot teritoriul tarii, in centre specializate consacrate. In plus, ofera posibilitatea dezvoltarii cercetarii in centre mai noi, cu potential de crestere, evitandu-se astfel, aplicarea unor procedee costisitoare, fara baza stiintifica.

 „Temele de cercetare pe care le-am propus la nivelul proiectului acopera doua domenii: bolile cardiovasculare si tumorile. Astfel, bazandu-ne pe monitorizarea obiectiva a pacientilor si pe cercetarile realizate asupra tipurilor de interventii sau tratamente, putem stabili politici de sanatate cu un nivel mai ridicat de succes in randul bolnavilor cu afectiuni cardiovasculare si oncologice, a aratat prof. dr. Radu Deac, director de proiect.

Rezultatele cercetarii se vor materializa intr-o strategie nationala de tratament a afectiunilor, aplicabila pe tot teritoriul tarii, in centre specializate consacrate. In plus, ofera posibilitatea dezvoltarii cercetarii in centre mai noi, evitandu-se astfel aplicarea unor procedee costisitoare, fara baza stiintifica.

Practic, medicii vor putea sa depisteze, prin tehnici moderne de angiografie, boli ale arterelor cerebrale, ale bolilor arterelor inimii, ale arterelor periferice (stenoze, obstructii), care necesita aplicarea specifica a unor procedee terapeutice (revascularizare chirurgicala, introducere de dispozitive intravasculare – stenturi – pentru repermeabilizarea sau dilatarea stenozelor arterelor fara interventii chirurgicale). In domeniul oncologiei, a tumorilor hepatice, se urmareste descrierea unei harti vasculare a ficatului in tumori si aplicarea intravasculara a unor procedee de eliminare a tumorilor, se subliniaza in comunicatul MCI.

 

(Sursa foto: MCI)


Adaugati un comentariu


 

*