Fosta gimnasta, la 91 de ani a suportat cu bine, in premiera nationala, o revizie totala de sold

23 februarie 2016 | 0 comentarii |

In limbaj medical „revizia” este echivalenta cu inlocuirea unei proteze deteriorate cu alta noua, operatia fiind cu atat mai dificila cu cat varsta pacientului este mai inaintata.

 

Dr. Vlad Predescu si pacienta

Dr. Vlad Predescu si pacienta

O femeie in varsta de 91 de ani care, in ciuda varstei duce o viata activa, a devenit cel mai varstnic pacient operat in Romania pentru inlocuirea totala a unei proteze de sold uzate. Interventia chirurgicala are un grad sporit de dificultate, iar acesta creste proportional cu varsta pacientului. Femeia de 91 de ani a fost operata la spitalul Euroclinic din Reteaua Regina Maria, de o echipa coordonata de medicul chirurg ortoped Vlad Predescu. Desi interventia a fost realizata intr-o clinica privata, nu a presupus niciun cost pentru pacienta, intrucat a fost decontata din Fondul asigurarilor de sanatate, unitatea medicala avand contract cu CNAS.

Despre pacienta, medicii de la clinica spun ca in ciuda celor 91 de ani, duce o viata foarte activa, fapt care a ajutat-o foarte mult sa ajunga la aceasta varsta. Fosta sportiva de performanta, apoi antrenor emerit de gimnastica, aceasta a suferit in 1998, la varsta de 73 de ani, un accident la ski, in Austria. S-a ales atunci cu o fractura de cotil – cavitate scobita a soldului unde se articuleaza capul femurului si a fost operata intr-un spital austriac, dar trei ani mai tarziu a dezvoltat o artroza severa a soldului fracturat, asa ca a fost necesara protezarera articulatiei, iar operatia a fost efectuata in Romania, in 2001.

 

operatie proteza de soldNu s-a luat insa in calcul faptul ca femeia nu avea sa renunte la stilul de viata foarte activ. Astfel, pe fondul activitatilor fizice intense, proteza implantata in urma cu 15 ani s-a uzat, iar inlocuirea ei s-a dovedit un demers mai dificil decat parea la prima vedere. Din cauza varstei inaintate, operatia presupunea riscuri mari, de aceea mai multi medici au refuzat sa si le asume. De altfel, nimeni in Romania nu efectuase o operatie similara unui pacient ajuns la o astfel de varsta.

Despre riscurile presupuse de operatie, medicul Vlad Predescu a explicat ca „riscul principal, in cazul unui pacient varstnic si cu atat mai mult in cazul pacientei de 91 de ani, este dat de prezenta osteoporozei, care la aceasta varsta este foarte importanta si poate face imposibila sau dificila fixarea protezei. Implicit, se poate produce o fractura si compromiterea intregului procedeu chirurgical. Alt risc este dat de instabilitate, deoarece tonusul muscular este in general foarte scazut la persoanele varstnice. Din aceasta cauza, proteza poate sa nu fie corect stabilizata si pot aparea luxatii ale protezei, foarte dureroase, care duc la incapacitatea pacientului de a mai merge. Desigur, cel mai mare risc ramane decesul, deoarece in general organismul unei persoane la 91 de ani este fragil”.

 

Spitalul Euroclinic

Spitalul Euroclinic

Cu toate acestea, echipa multidisciplinara coordonata de medicul ortoped si-a asumat aceste riscuri si a aceptat efectuarea operatiei. Interventia, a avut loc la sfarsitul lunii ianuarie si a decurs normal, fara vreo  dificultate intraoperatorie, totul decurgand conform planului. Rezolvarea cazului s-a produs cu solutia cea mai putin agresiva si mai putin traumatizanta pentru pacienta si a presupus inlaturarea protezei, scoaterea cimentului, schimbarea insertului de polietilena  care era uzat si astfel s-a putut face o revizie aproape completa, cu pierderi minime de sange si intr-un interval de timp redus, de aproximativ 2,5 ore, in conditiile in care o interventie de revizie dureaza, de regula, 4-5 ore. Postoperator, pacienta a stat in Terapie Intensiva 3 zile pentru supraveghere, iar la 6 zile dupa operatie a parasit spitalul, mergand deja cu cadrul. Dr. Predescu a explicat ca recupararea postoperatorie este individuala si depinde de fiecare pacient in parte, de tipul de interventie si de proteza implantata. Pacientei de 91 de ani i s-a recomandat o recuperare usoara, constand in folosirea cadrului timp de 6-8 saptamani. Dr. Vlad Predescu a subliniat meritul intregii echipe in reusita acestei interventii care a constituit o premiera nationala prin prisma varstei pacientei. Intotdeauna, in chirurgie, echipa multidisciplinara este foarte importanta. Nimeni nu poate opera singur. Pe de o parte, ai nevoie de medicul anestezist, care trebuie sa sustina bolnavul, si de ajutoare capabile sa raspunda cu succes nevoilor chirurgului. In cazul de fata am beneficiat de o terapie intensiva sustinuta si de un medic anestezist foarte bun  – dr. Camelia Giuroiu, care a permis desfasurarea in conditii de siguranta a acestei interventii foarte mari si complexe”, a explicat medicul.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*