Fostul manager al Spitalului Săpoca, declarat incompatibil și reclamat la Parchet, de Agenția Națională de Integritate

10 iulie 2018 | 0 comentarii |

 ANI a constatat, totodată, că s-au aflat în stare de incompatibilitate și medicii Daniela Bartoș și Dorina Donciu, în anumite perioade în care au ocupat funcții de conducere în sistemul medical.

 

Dumitru Popescu

Pensionat anticipat, în urmă cu mai bine de un an, după ce Ministerul Sănătății a dispus înlocuirea sa de la șefia Spitalului de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca, după 30 de ani în care a ocupat funcții de conducere, Dumitru Popescu este nevoit, acum, să „dea cu subsemnatul” la Parchet. Agenția Națională de Integritate a anunțat astăzi, printr-un comunicat, că a constatat starea de incompatibilitate în cazul a trei persoane cu funcții de conducere din sistemul medical, iar pentru una dintre acestea a fost sesizată și unitatea de Parchet competentă, existând indicii de „fals în declarații”.

Astfel se face că pentru „POPESCU DUMITRU, fost manager al Spitalului de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca, Județul Buzău”, ANI a stabilit că s-a aflat în INCOMPATIBILITATE, pentru că în perioada 18 decembrie 2008– 10 februarie 2017, Popescu „a exercitat simultan funcția de manager și calitatea de președinte al Consiliului Director din cadrul Casei de Ajutor Reciproc Spitalul Săpoca I.F.N, încălcând astfel dispozițiile art. 178, alin. (1), lit. a) și art. 178, alin. (4) din Legea nr. 95/2006”, se precizează în comunicatul agenției.

 

Totodată, Agenția Națională de Integritate menționează că a constatat „indicii privind săvârșirea infracțiunii de „fals în declarații”, întrucât persoana evaluată nu a menționat în declarațiile de avere, depuse în calitate de Manager, cuantumul venitului realizat în urma exercitării funcțiilor de Președinte al Consiliului de administrație/director al Casei de Ajutor Reciproc a Salariaților Spital Săpoca I.F.N. și în declarațiile de interese funcția de Președinte al Consiliului de administrație/director”, motiv pentru care a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău, în vederea „verificării indiciilor privind săvârșirea infracțiunii de fals în declarații prevăzută de dispozițiile art. 326 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal”.

Reamintim că, în februarie 2017, printr-un ordin al ministrului Sănătății, în funcția de manager al Spitalului Săpoca a fost desemnată, cu delegație, până la ocuparea postului prin concurs, directorul medical, dr. Viorica Mihalașcu, după ce mandatul fostului manager, Dumitru Popescu, expirase.

Deși acesta solicitase prelungirea cu delegație a mandatului, fiind la un an și jumătate distanță de vârsta de pensionare la termen, ministrul a decis înlocuirea sa din funcție. Declarându-se „deranjat” ca a fost debarcat de la conducerea unității spitalicești, cu câteva zile mai târziu, Popescu a declarat că refuzul ministrului de a-i mai prelungi mandatul „are conotații politice”.

 

 

Dr. Daniela Bartos

Odată cu decizia referitoare la fostul manager de la Spitalul Săpoca, ANI a stabilit că s-au aflat în stare de incompatibilitate și doi șefi de secții ai altor unități medicale. Astfel, fostul ministru al Sănătății din Guvernul Năstase, BARTOȘ DANIELA, în perioada în care a fost șef de Secție în cadrul Spitalului Clinic de Urgență București, s-a aflat în stare de INCOMPATIBILITATE. Potrivit ANI, în perioada 21 ianuarie 2015 – 07 septembrie 2017, aceasta „a exercitat simultan funcția de șef de secție și o funcţie în una dintre structurile de conducere ale unei alte unităţi spitaliceşti, respectiv în perioada  22 noiembrie 2016 – 07 septembrie 2017 a exercitat simultan funcția de șef de secție și funcţia de membru în organele de administrare în societăţi reglementate de Legea nr. 31/1990. Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 178, alin. (1), lit. d) și g) coroborat cu dispozițiile art. 185, alin. (15) din Legea nr. 95/2006”.

De asemenea, DONCIU DORINA, șef Secția Psihiatrie I în cadrul Spitalului Clinic Psihiatrie ,,Socola” Iași s-a aflat, potrivit comunicatului agenției, în INCOMPATIBILITATE, în perioada 16 noiembrie 2016 – 01 iulie 2017, când „a deținut funcția de șef Secția Psihiatrie I simultan cu calitatea de asociat unic, respectiv de administrator al S.C. Vital Medical Center Memory S.R.L., încălcând astfel dispozițiile art. 185, alin. (15) și ale art. 178, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 95/2006”.

 

Agenția Națională de Integritate menționează că cele trei persoane au încălcat mai multe articole din Legea 95/2006, cu modificările și completările ulterioare.  În aceste condiții, legea stabilește că  „Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective […]”.

Astfel, persoanele respective sunt decăzute „din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

În cazul lui Dumitru Popescu, ANI Menționează că a fost încălcat și art. 326 din Legea nr. 286/2009, Cod Penal, potrivit căruia „Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unităţi în care aceasta îşi desfăşoară activitatea în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte la producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.

Urmează ca procurorii să stabilească dacă acesta se face vinovat și de infracțiunea de „fals în declarații”, pedepsită de Codul Penal, după administrarea probelor și parcurgerea tuturor etapelor judiciare.

 


Adaugati un comentariu


 

*