Fostul prorector al UMF Iași a primit achitare în dosarul „Tava și ceainicul”

Trimisă în judecată pentru fals intelectual, abuz în serviciu și luare de mită, prof. Doina Azoicăi a fost găsită nevinovată de judecătorii Curții de Apel Iași, sentința fiind definitivă.

 

Prof. dr. Doina Azoicai

La trei ani după ce a fost pusă sub acuzare și doi de la trimiterea în instanță, de procurorii de la DNA Iași, în dosarul ce avea să fie denumit „Tava și ceainicul”, fostul prorector al UMF Iași, prof. dr. Doina Azoicăi a fost găsită nevinovată de judecătorii Curții de Apel. Magistrații ieșeni au dispus atât achitarea sa, cât și a celorlalte persoane trimise în judecată în acleași dosar. Sentința este definitivă, instanța considerând că „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege”.

Dosarul a fost denumit „Tava și ceainucul”  după obiectele pe care procurorii au susținut că fostul decan al Facultații de Medicină și prorector al UMF Iași le-ar fi primit mită, pentru a înmatricula la UMF Iași un student marocan care dorea să se transfere din Belgia, însă nu avea toate documentele necesare. În rechizitoriu, anchetatorii susțineau că Doina Azoicăi a primit de la tatăl studentului marocan o tavă din cupru argintată și un ceainic din același material, bunuri estimate la valoarea de 900 de lei, după care l-ar fi înscris pe student direct în anul doi, deși acesta nu îndeplinea condițiile necesare.

 

La scurt timp după izbucnirea scandalului, Doina Azoicăi și-a dat demisia din funcția de decan al Facultății de Medicină și de prorector al UMF Iași și nu a mai candidat pentru funcția de rector la alegerile care au avut loc în aceeași perioadă.

În dosar, alături de Doina Azoicăi – acuzată de fals intelectiual, abuz în serviciu și luare de mită – au mai fost trimiși în judecată prodecanul Lăcrămioara Șerban – pentru fals intelectual și abuz în serviciu, tatăl studentului marocan – pentru dare de mită și un alt medic ce a intermediat legătura dintre părți, acesta fiind acuzat de complicitate.

În primă instanță, judecătorii de la Tribunalul Iași au dispus achitarea Doinei Azoicăi pentru acuzațiile de abuz în serviciu și uz de fals, gasind-o însă vinovată pentru luare de mită, și dând o sentință de trei ani de închisoare cu suspendare. Tatăl studentului marocan fusese, la rândul său, condamnat la doi ani cu suspendare pentru dare de mită, în timp ce intermediarul a primit cea mai dură pedeapsă, fiind condamnat la doi ani cu executare. Singura achitată a fost prodecanul Lăcrămioara Șerban, căreia judecători Tribunalului Iași nu i-au găsit nicio vină, dictând achitarea acesteia.

 

Sentința a fost atacată cu recurs la Curtea de Apel Iași, care a dispus, ieri, achitarea celor trei inculpați rămași în dosar, respectiv, Doina Azoicăi, Agha Romeen şi Houssine El Haizoun. Sentința este una definitivă, astfel că toți trei scapă de acuzațiile ce le-au fost aduse de procurorii DNA.

Încă de la începutul scandalului, conducerea universității ieșene și-a manifestat solidaritatea cu Doina Azoicăi, respingând acuzațiile de luare de mită ce i-au dost aduse. „Membrii Consi­liu­lui de Administraţie al universităţii iau act cu revoltă de co­municatul de presă al Direc­ţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iaşi cu privire la presupusa luare de mită a decanului Facultăţii de Medicină din cadrul UMF. Doamna prof.dr. Doina Azoicăi, membru marcant al comunităţii academice şi medicale din Ro­mânia, este acuzată pe nedrept de luare de mită. Considerăm că este ridicol ca un gest simbolic al unui coleg din spaţiul arab – tava şi ceainicul sunt simboluri ale zonei islamice – să fie privit ca o luare de mită, cu atât mai mult cu cât acest cadou a fost trimis prin colet poştal, la se­diul universităţii, doamna decan nefiind în localitate”, precizau aceștia într-un comunicat remis presei, după ce DNA anunțase punerea sub acuzare a cadrului universitar.

 


Adaugati un comentariu


 

*