Fostul Spital Bratianu, inca un pas spre a fi transformat in Centru muzeal

Consilierii judeteni buzoieni sunt convocati, miercuri, in sedinta extraordinara, avand pe ordinea de zi, spre aprobare, 6 proiecte, intre care si acordarea titlului de Cetatean de onoare profesorului Alexandru Andrasanu, initiatorul proiectului Geoparcul Buzaului.

 

Consiliul Judetean Buzau

Consiliul Judetean Buzau

Consilierii judeteni sunt convocati, miercuri, 10 mai, in sedinta extraordinara, pentru aprobarea a sase proiecte de hotarari. Este vorba despre modificarea unei hotarari mai vechi a Consiliului Judetean ce vizeaza restaurarea si modernizarea cu fonduri europene a fostului Spital I. C. Bratianu si despre aprobarea organizarii concursurilor de proiecte de management in institutiile de cultura subordonate consiliului judetean.

Cladirea, situata in zona centrala a municipiului, candva o emblema a Buzaului, a ajuns o ruina, din cauza nepasarii si/sau unor interese ale fostilor sefi ai Consiliului Judetean. Restaurarea, conservarea si modernizarea Centrului turistic si cultural de interes regional – fostul Spital Bratianu, care se va realiza intr-o perioada de 24 de luni,  presupune o investitie in valoare totala de peste 17.584.000 lei si se va realiza din fonduri europene, prin Programul Regional Operational 2014-2020, Axa prioritara 5 – „Imbunatatirea mediului urban si conservarea, protectia si valorificarea durabila a patrimoniului cultural”.

 

Fostul Spital Bratianu

Fostul Spital Bratianu

Fostul Spital I.C. Bratianu, aflat in proprietatea Consiliului Judetean Buzau, a fost realizat, in anii 1900, din intiativa marelui filantrop C.A. Papadopol, fost presedinte al Tribunalului Buzau care, printre multe alte opere de interes social, a reusit sa colecteze bani, sa infiinteze si sa doteze cu aparatura sala de operatii a Spitalului I. C. Bratianu, un Laborator de analize si un Institut de Radiologie si Fiziologie.

Unitatea medicala a functionat la inceput ca spital mixt, dupa care a fost destinat exclusiv chirurgiei. A avut la inceput 30 de paturi, in 1929  numarul acestora a crescut la 60, iar mai tarziu, la 100. In anul 1935 a fost renovat si completat cu un etaj in partea centrala si s-a construit localul propriu pentru serviciul de Radiologie si electroterapie, iar in subsol bucataria, camera cazanelor pentru incalzire centrala, a generatorului de vapori sub presiune si a etuvei fixe. Totodata, spitalul este inzestrat cu o instalatie de sterilizare cu vapori sub presiune.

Serviciul de radiologie si electroterapie s-a inaugurat in anul 1931, prin inzestrarea cu aparate de radiodiagnostic, radioterapie, pantostat, diatermie si lapma de quart. In 1936, dupa construirea localului propriu, acest serviciu se dezvolta prin contopirea cu Institutul de Radiologie C. A. Papadopol, care fusese infiintat in 1929. In anul 1937 se creeaza Serviciul de consultatii, iar in anul 1939 se incepe construirea pavilionului de consultatii si locuinte pentru personal.

 

medici chirurgi buzau istoriiIn timpul razboiului din 1916-1918, intreaga arhiva a spitalului a fost complet distrusa, asa ca nu exista date despre activitatea unitatii medicale de la infiintare pana la 1920, cand spitalul a fost reparat si redeschis, functionand pana in 1942 cu sectiile Chirurgie, ORL, Oftalmologie, Maternitate, Radiologie.

In 1971 demareaza lucrarile la Spitalul Judetean din Micro XIV, care se inaugureaza in anul 1973, cu 714 paturi. Ulterior, in cladirea de pe bulevardul Nicolae Balcescu au functionat, ca sectii exterioare, ORL si Oftalmologia, iar putin dupa 2000, unitatea sanitara a fost inchisa definitiv si lasata sa se degradeze.

S-a incercat, ulterior, sa se dea unui investitor privat, care ar fi urmat sa deschida aici o Clinica medicala si un laborator de analize, dar interesele fostului presedinte Victor Mocanu s-au reorientat catre un investitor strain care ar fi urmat sa „puna mana” pe terenul de aproape 1 ha in centrul Buzaului, si sa construiasca pe structura fostuui spital, un hipermarket, iar pe o parte din teren, un cartier de locuite de lux. Proiectul a picat, dupa un scandal monstru, care a durat cativa ani, iar de atunci au tot existat diverse proiecte, care insa nu s-au finalizat. Acum, actualul presedinte Petre Emanoil Neagu, a demarat proiectul care va fi supus, miercuri, aprobarii in Consiliul Judetean.

 

Geoparcul tinutul buzaului - Alexandru AndrasanuTot in sedita extraordinara de miercuri, la propunerea presedintelui Petre Emanoil Neagu, alesii judeteni vor fi consultati in legatura cu acordarea titlului de Cetatean de Onoare al judetului Buzau profesorului universitar Alexandru Andrasanu, initiator al proiectului Geoparcul Tinul Buzaului.

Profesorul Alexandru Andrasanu este inginer geolog, expert in geoconservare si geo-educatie, expert global UNESCO si evaluator de Geoparcuri cu misiuni in China si Europa si cadru didactic al Facultatii de Geologie si Geofizica a Universitatii Bucuresti.

A implementat Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului, in prezent sit UNESCO si primul Geoparc acreditat UNESCO din Romania. De asemenea, in anul 2007 a initiat proiectul Geoparcul Tinutul Buzaului, de care se ocupa si in prezent.

Profesorul Andrasanu va fi cel de-al patrulea Cetatean de Onoare al Judetului Buzau, dupa eroii morti in misiune in Afgansitan sublocotenetii post-mortem Iulian Dumitrescu si Adrian Vizireanu, respectiv colegul lor, sergent-major Bogdan Dragomir, supravietuitor ranit in aceeasi misiune.

Proiectele de hotarare care vor fi supuse aprobarii in sedinta extraordinara din 10 mai 2017 pot fi consultate accesand link-urile de mai jos:

1. Modificarea Hotararii Consiliului Judetean Buzau nr. 271/22.11.2016 pentru aprobarea promovarii proiectului „Restaurarea, conservarea si modernizarea imobilului situat in Municipiul Buzau, b-dul Nicolae Balcescu nr. 40, in vederea infiintarii Centrului Muzeal I.C. Bratianu”, propus spre finantare prin Programul Operational Regional 2014-2020, Axa prioritara 5: „Imbunatatirea mediului urban si conservarea, protectia si valorificarea durabila a patrimoniului cultural”;

2. Aprobarea organizarii concursului de proiecte de management la Muzeul Judetean Buzau;

3. Aprobarea organizarii concursului de proiecte de management la Biblioteca Judeteana „Vasile Voiculescu” Buzau;

4. Aprobarea organizarii concursului de proiecte de management la Teatrul „George Ciprian” Buzau;

5. Aprobarea organizarii concursului de proiecte de management la Centrul Judetean de Cultura si Arta Buzau;

6. Acordarea unui titlu de „Cetatean de onoare al Judetului Buzau”.



Comentarii (3)

  1. Petre Buzaianu spune:

    Si care este interesul nu sa se darame doar este in buricul targului!

  2. Gina Gavrila spune:

    Si cate nu se vor darama.
    Un azil nu ar face, dar avem nevoie de cluburi baruri etc. F. frumos sistem putred…

  3. Stroe Liliana spune:

    Mai repede… ca se darama!!!!

Adaugati un comentariu


 

*