Francezii, in alerta dupa ce doua studente la Medicina s-au sinucis la Cluj

Ministerul de Externe francez a instituit o celula de criza si a trimis la Cluj un psihiatru pentru a fi la dispozitia studentilor din Hexagon care studiaza aici.

 

umf clujCazurile celor doua studente din Franta care studiau la UMF Cluj si si-au pus capat zilelelor, una in luna martie si alta in cursul acestei luni, precum si faptul ca alte doua colege ale lor au incercat sa procedeze in mod asemanator, a starnit o ingrijorare fireasca in randul autoritatilor din Franta. In consecinta, acestea nu au intarziat sa ia masuri, astfel incat sinuciderile in randul studentilor francezi care studiaza medicina in Romania sa nu devina un fenomen.

Specialistii francezi sunt de parere ca motivul care le-ar fi impins pe Margaux si Lucille la sinucidere si pe alte doua colege ale lor la tentativa de suicid ar fi epuizarea profesionala, fenomen des intalnit in randul tinerilor care studiaza intens. Se pare insa ca in realitate, studentii francezi de la Cluj se simt respinsi de tara lor.  Acuzati ca ar fi venit la studii in Romania pentru ca nu ar fi fost admisi in tara lor, unde numarul celor care ajung in anul II la facultatile de medicina, farmacie si stomatologie este limitat prin lege, astfel incat concurenta este de 55.000 de candidati pe 7.500 de locuri, ei se simt discriminati, mai ales ca anul acesta primele promotii se intorc in Franta si va trebui sa se integreze.

In aceste conditii, la nivelul Ministerului de Externe francez s-a instituit o celula de criza, primele masuri fiind trimiterea in Romania a unui psihiatru care sa fie la dispozitia studentilor francezi, precum si instituirea unei linii telefonice de urgenta si a unui sistem de consultatii on-line.

 

colegi-UMF- ClujSolene Noret, vicepresedintele Organizatiei Studentilor Francezi Medicinisti a declarat ca 45 de studenti voluntari vor asigura permanenta la serviciul telefonic de urgenta. Acestia vor lucra prin rotatie, fiecare din ei tinand telefonul timp de 48 de ore, dupa care il va preda colegului din tura urmatoare. Cat despre serviciul de consultatii on-line, acesta este realizat in parteneriat cu un serviciu medical de urgenta din Franta.

Pascal Pannetier, psihiatrul care a fost trimis din Franta pentru a fi la dispozitia studentilor medicinisti de la Cluj spune ca fenomenul de epuizare profesionala cunoscut si dub denumirea de „burn-out” ii afecteaza pe multi dintre studentii la Medicina atat in Franta, cat si in alte tari, si ca orice tanar care studiaza medicina este expus acestui risc, din cauza volumilui mare de studiu.

 


Adaugati un comentariu


 

*