Știi și câștigi sănătate: Frunzele de nuc, tratament ideal pentru păr

18 iunie 2021 | 0 comentarii |

Pentru stoparea căderii părului și păstrarea sănătății și frumuseții podoabei capilare, frunzele de nuc pot fi remediul cel mai la îndemână, cel mai eficient și cel mai puțin costisitor.

 

Nucul, acest „rege al grădinii”, ne oferă delicioasele fructe al caror miez știm că are proprietăți miraculoase pentru sănătate. Anticii considerau chiar că memoria și concentrarea pot fi îmbunătățite spectaculos prin consumul de nuci. Principala substanță cu proprietăți medicale secretată de nuc este juglona, care are proprietăți antibacteriene, antibiotice, antiinfecțioase, depurative, digestive, stimulează circulația, respirația, sunt stimulente generale și sudorifice. În scopuri terapeutice sunt folosite atât frunzele, cât și fructele, coaja verde a nucilor și chiar scoarța.

Nucul este considerat un bun astringent, antifungic și antiseptic. Datorită conținutului de tanini, decoctul de frunze de nuc poate fi folosit în tratarea diareei. Nucile conțin și iod, iar din nuci verzi se prepară o dulceață delicioasă și rafinată, dar și medicamente cu proprietăți analgezice. Coaja nucilor verzi este bogată în acid citric, acid malic, juglona, taninuri, uleiuri eterice și vitamine.

 

Extractul din frunze de nuc și din coaja verde de nucă este indicat pentru îngrijirea părului. Se spune că un decoct din frunze uscate poate preveni chiar caderea părului, iar tictura obținută din aceste frunze are proprietăți aproape miraculoase în întreținere și fortificarea podoabei capilare.

Nu degeaba bunicii noștri foloseau frunza de nuc de câte ori își limpezeau părul, ei știau că așa împiedică degradarea și căderea părului. În plus, acesta căpăta strălucire și o culoare mai frumoasă.

Specialiștii în cosmetică și farmaciștii știu bine că frunzele de nuc sunt adevărat miracole la îndemână, astfel că infuzia, decoctul și tinctura obținute din aceste frunze pline de substanțe benefice sunt, probabil, dintre cele mai bune remedii naturiste verificate în timp, împotriva căderii părului. Acestea stimulează totodată microcirculația la nivelul pielii capului și fortifică rădăcina, astfel încât părul devine mai rezistent, dobândește volum, vitalitate și luciu.

 

Frunzele de nuc se recoltează începând din luna mai până în august, cât sunt verzi, așa că această perioadă este excelentă ca să le culegeți, pentru că au cel mai ridicat conținut în substanțe active benefice. Se culeg frunzele tinere și ferme din capătul ramurilor, care sunt mai bogate în compuși terapeutici activi.

Pentru a le păstra intacte calitățile și pentru a putea prepara un decoct, o infuzie sau o tinctură de calitate, frunzele se rup fără codițe și se usucă imediat după recoltare, natural, în strat subțire și ferite de soare, pentru că numai cele care rămân verzi după uscare își păstrează proprietățile terapeutice. Se depozitează apoi în săculeți de pânză ori de hârtie și astfel pot fi păstrate pentru a fi utilizate până anul viitor.

Efectul benefic al frunzelor de nuc asupra firelor de păr se datoarează substanțelor active pe care le acestea le conțin (uleiuri volatile, minerale, iuglona, tirozina și vitamina C), care regenerează părul, îl ajută să devină mai bogat și mai sănătos și îi conferă strălucire.

 

Decoctul din frunze de nuc asigură, pe lângă întărirea firului de păr, o colorare naturală roșcată a părului. Din 100 g frunze de nuc fierte într-un litru de apă se obține un decoct cu care se tamponează părul care capătă astfel o nuanță arămie naturală. În acest fel, podoaba capilară își păstrează și strălucirea și nu se mai usucă, așa cum se întamplă atunci când folosim vopseaua chimică. Frunzele de nuc constituie cel mai eficient tratament natural de îngrijire a părului datorită conținutului bogat în taninuri, uleiuri volatile, minerale și flavonoide.

Decoctul de frunze de nuc poate fi folosit și pentru a trata arsurile solare și dermatita, acneea, eczemele și furunculozele. Pentru a obține o soluție eficientă se pun 3 linguri de frunze de nuc tocate (verzi sau uscate) în 250 ml apă și fierb timp de 10 minute, după care se aplica apoi comprese, când decoctul s-a răcit.

 

Infuzia din frunze de nuc se recomandă în special persoanelor cu păr gras. Pentru întărirea firului de păr și prevenirea căderii lui se pregătește o infuzie din 500 g frunze la 2 litri de apă, folosită la clătirea părului. Cantitatea de frunze de nuc trebuie respectată cu strictețe, altfel există pericolul ca frunzele de nuc să deshidrateze părul și pielea scalpului, din cauza substanțelor astringente pe care le conține.

Infuzia de frunze de nuc face minuni și în îngrijirea tenului gras. Adaugând 4 linguri de frunze uscate de nuc la 250 ml de apă fierbinte și lăsându-le la infuzat preț de câteva minute se obține o soluție care se aplică, după racire, pe ten. Se înlătură astfel surplusul de sebum, iar pielea capătă o strălucire aparte. Băile în care se adaugă frunze de nuc au proprietăți tonice, stimulatoare, antiseptice, antisudorifice și cicatrizante pentru piele. Infuzia din frunze de nuc ajută și la vindecarea eczemelor, plăgilor, degerăturilor. În faringite este recomandată gargara cu această infuzie, datorită efectului astringent si antiseptic.

Intern, infuzia de frunze de nuc are proprietăți digestive, depurative, hipoglicemiante, vermifuge și antihemoragice. Ceaiul poate fi folosit ca adjuvant în tratamentul enteritei, gastritei și a inflamațiilor intestinale, acționând și ca un antidiareic eficient. Infuzia se pregătește adăugând o linguriță de frunze la 250 ml apă clocotită, apoi se acoperă cana și se lasă la infuzat timp de 10 minute. Se recomandă consumul a 2-3 căni de infuzie de frunze de nuc pe zi, timp de 10 zile.

 

Pentru prepararea tincturii este nevoie de 30 de grame de frunze de nuc bine uscate (aprox. 2-3 linguri de frunze uscate mărunțite), 150 ml de alcool de 90 de grade, obținut în gospodărie și 100 ml de apă de izvor sau minerală plată. Pentru preparare, frunzele se fărâmițează frecându-le în palme (mâinile trebuie să fie bine spalăte înainte), apoi se introduc într-un recipent (sticlă sau borcan, de preferință de culoare brună) și peste ele se toarnă alcoolul și apa. Se lasă la macerat 14 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. După aceea, amestecul se filtrează printr-un tifon curat și se lasă înca 5-6 zile în frigider, pentru a se decanta/limpezi, apoi se filtrează din nou, trecându-se partea limpede într-un alt recipient, iar eventualul reziduu depus pe fundul vasu­lui se aruncă.

Se poate păstra în flacoane de sticlă sau plastic prevăzute cu dop picu­rător, chiar și doi ani.

 

Tinctura astfel obtinută se utilizează la limpezirea părului, după fiecare spălare pe cap și clatirea prealabilă cu apa curată.

Se pun 10-12 picături de tinctură într-un litru de apă, se agită bine pentru omogenizare și apoi se clătește părul cu această soluție, masându-se bine pielea scalpului. După 8-10 utilizări, efectul va fi vizibil, firele de păr vor fi mult mai ferme, își vor recăpăta vitalitatea și sănătatea, iar părul nu mai cade. Un efect benefic suplimentar vizibil va fi acela că și firele de păr albe se vor mai închide la culoare.

Tot din frunze de nuc se poate obtine o alifie foarte eficientă în vindecarea rănilor și eczemelor. Pentru obținerea ei se macerează la temperatura camerei, 15 grame de frunze de nuc uscate și măruntite, în 100 de grame de ulei de floarea soarelui presat la rece sau ulei de măsline virgin. Se lasă la macerat 7 zile, după care se strecoară și se adaugă ceară de albine. Se omogenizează și se obține astfel o alifie naturală și sănătoasă, recomandată pentru uz extern.

Extractul de frunze de nuc este utilizat în cosmetică în special pentru conținutul ridicat de taninuri, în produse antiperspirante, produse pentru îngrijirea picioarelor, produse pentru protecție solară și vopsele pentru păr.

 

Luna iunie este numai bună pentru a face în casă dulceață de nuci verzi. Pe lângă aspectul și gustul deosebit, dulceața de nuci verzi (crude) este o sursă generoasă de minerale (potasiu, fosfor, calciu, fier, zinc, seleniu) şi vitamine (B, C, E) și apă (19-20%), astfel că pe lângă răsfățul papilelor gustative întărește imunitatea, reduce anemia, stimulează sistemul nervos, mentine sănătatea stomacului, a inimii și a sistemului osos. Pentru ca dulceața de nuci verzi să aibă gustul și consistența potrivite, începând cu a doua jumătate a lunii iunie și până aproape pe la jumătatea lunii iulie se culeg din pom 100-120 de nuci sănătoase și se curăță de coaja verde, până se ajunge la stratul alb. Atenţie, folosiţi mănuşi chirurgicale pentru a va proteja mâinile şi pentru a nu le păta. Nucile astfel curățate se pun în apă rece pentru 6-12 ore (apa trebuie să depășească nivelul ucilor cam de un deget), iar în acest timp, apa se schimbă de 2-3 ori, iar în fuecare apă se stoarce zeama de la o ămâie pentru ca fructele să nu oxideze. Înainte de a le pune la fiert, se amestecă 1 kg de zahăr cu 0,5 l de apă, 100 ml miere de albine (opțional) și seama de la o lămâie și se pun pe foc (la foc mare), iar când siropul începe să clocotească se pun nucile curățate, un baton de scorțișoară, câteva cuișoare (sau 2-3 frunze de endrușaim) și două plicuri de zahăr vanilinat.  după aceea se reduce folul și se fierbe dulceața până când siropul este legat astfel încât să cadă 3 pocături paralele la ridicarea lingurii. Dulceața se pune apoi în bircane și se lasă descoperute (se pune pe ele dor un șervețel de hârtie. A doua zi se pun capacele, iar dulceața este gata să fie servită celor mai pretențioși musafiri…

 


Adaugati un comentariu


 

*