Gestionarea defectuoasă a glicemiei poate afecta funcțiile cognitive

2 februarie 2018 | 0 comentarii |

Studiul care relevă acest fapt se bazează pe concluzii ştiinţifice anterioare care au indicat o asociere între diabet şi capacitatea cognitivă, prin stabilirea unei conexiuni între controlul glicemiei şi un risc de manifestare a declinului cognitiv.

 

Persoanele care au fost diagnosticate cu diabet au un risc crescut de declin cognitiv pe termen lung, este concluzia unei noi cercetări date recent publicității. Același studiu relevă că o gestionare defectuoasă a nivelurilor glicemiei poate conduce la un declin al funcţiei cerebrale mai târziu în viaţă, chiar dacă persoana este diabetică sau nu.

Oamenii de ştiinţă au evaluat funcţia cognitivă a persoanelor participante la cercetare utilizând Studiul longitudinal privind îmbătrânirea – o bază de date reprezentativă a persoanelor de peste 50 de ani din Marea Britanie – în care sunt stocate informaţii privind starea de sănătate, bunăstarea şi circumstanţele economice împărţite pe mai multe valuri sau perioade de timp. Cercetătorii au evaluat funcţia cognitivă pe baza datelor prelevate din cadrul a două astfel de etape din baza de date, din 2004 până în 2005, şi le-au reevaluat odată la doi ani, până la al şaptelea val, din 2014 până în 2015.

La studiu au luat parte  5.189 de bărbaţi şi femei cu vârsta medie de 66 de ani, cărora le-au fost monitorizate nivelurile de hemoglobină glicată – un indicator al nivelului de glicemie din sânge. Oamenii de ştiinţă au descoperit o asociere între nivelurile ridicate de hemoglobină glicată şi o rată mai mare de declin al memoriei, a funcţiei executive şi a celei cognitive.

 

Concluzia s-a menţinut, după cum au subliniat cercetătorii, chiar şi după ce au fost luaţi în calcul alți factori, precum vârsta, sexul, indicele de masă corporală, consumul de alcool şi bolile cardiace. Oamenii de ştiinţă au descoperit, de asemenea, că un nivel ridicat de hemoglobină glicată a fost asociat în mod direct cu o rată mai mare de declin cognitiv, indiferent dacă subiecţii erau sau nu diabetici.

„Studiul nostru oferă dovada care susţine asocierea diabetului cu declinul cognitiv ulterior. În plus, descoperirea demonstrează o corelaţie lineară între nivelurile de hemoglobină glicată şi declinul cognitiv, indiferent de statutul diabetic. Concluziile noastre sugerează că intervenţiile care întârzie apariţia diabetului, ca şi strategiile de gestionare în vederea controlului glicemiei, ar putea diminua evoluţia ulterioară a declinului cognitiv pe termen lung. Sunt însă necesare mai multe studii pentru a se afla efectele pe termen lung ale menţinerii glicemiei la niveluri optime asupra declinului cognitiv în cazul persoanelor diagnosticate cu diabet”, a precizat dr. Wuxiang Xie, coordonatorul studiului.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*