Gestul rar facut de familia donatorului operat de medicul Radu Zamfir , trecut pe nedrept, prea usor cu vederea

1 februarie 2014 | 1 comentariu |

In timp ce toata atentia era indreptata asupra chirurgului Radu Zamfir care efectua prima operatie dupa accidentul din Apuseni, s-a omis sa se evidentieze gestul familiei donatorului, care a fost de acord sa se preleveze absolut orice putea folosit pentru salvarea altor vieti.

 

radu zamfir si irinel popescu

La sfarsitul acestei saptamani, medicul Radu Zamfir a facut din nou subiectul parincipal al stirilor si reportajelor care au vorbit despre daruirea profesionala de care a dat dovada intrand in sala de operatie la doar trei zile dupa ce isi reluase activitatea si la 10 zile dupa ce trecuse prin acel cumplit accident aviatic din Apuseni.

In toata agitatia creata, s-a omis pe nedrept un alt aspect important, legat de operatia de prelevare de organe efectuata la Sibiu de echipa din care facea parte acesta, cazul tanarului aflat in moarte cerebrala fiind unul dintre putinele intalnite in tara, in care familia a fost de acord sa se preleveze orice organ si tesut ce putea fi folosit pentru salvarea altor vieti. In astfel de cazuri, familiile nu sunt de obicei de acord cu prelevarea tuturor organelor, fiind si mai reticente cand vine vorba de prelevare de organe impreuna cu tesut.

 

transplant-ficat

Familia tanarului de 34 de ani, din Medias, a trecut insa peste durerea pricinuita de pierderea acestuia si si-a dat acordul atat pentru prelevarea multipla de organe cat si pentru prelevare de piele si alte tesuturi.

Astfel, cazul donatorului de la Sibiu a fost una dintre putinele situatii in care a fost posibila prelevarea multiorgane si multitesut, iar pentru aceasta, familia sa merita toata aprecierea.

De la pacientul aflat in moarte cerebrala s-au prelevat ficatul, rinichii, cornee, tendon, os si piele, doua vieti fiind deja salvate dupa operatiile de transplant in urma carora pacientii au primit ficatul si rinichii donatorului.

 

Dr. Andrei Nica

Dr. Andrei Nica

Gestul familiei donatorului a fost evidentiat si adus in atentie de medicul Andrei Nica, responsabilul bancii de tesut a Spitalului Clinic Colentina, care a participat la prelevarea de tesuturi de la tanarul de 34 de ani. „S-au prelevat ficat, rinichi, cornee, tendon, os si piele. Conform alocarii care este facuta, ficatul a plecat la Bucuresti, rinichii au plecat la Cluj, corneea a plecat la Bucuresti, la Spitalul Militar, osul si tendonul la Spitalul Colentina, la banca de tesut si pielea la Spitalul Grigore Alexandrescu, la banca de piele.Exista putine cazuri in care s-au donat si organe si toate tesuturile care pot fi luate, cum este cazul Spitalului Judetean Sibiu. Am mai avut si la Baia Mare, dar ca si multitesut si multiorgan, sunt mai rare cazurile, ca oamenii trebuie sa inteleaga ca in afara de organ, care intr-adevar salveaza vieti, si tesuturile au rolul lor”, a declarat medicul.

 

operatie de meniscDr. Nica a explicat ca prin astfel de prelevari multiorgan si multitesut de la un singur pacient se pot salva mai multe vieti si chiar se i poate da sansa unui sportiv grav accidentat sa isi reia activitatea de performanta. Astfel, tendoanele si ligamentele prelevate de la un donator le pot inlocui pe cele compromise defintiv in cazul unor accidente, oasele pot inlocui proteze uzate,montate cu ani in urma, sau pot completa zone cu lipsa de material osos, iar grefele de piele pot ajuta in cazul celor care au suferit arsuri grave.

Medicul Andrei Nica a mai declarat ca isi doreste sa ajunga sa realizeze in Romania si transplantul de menisc. „Este un vis al meu si abia astept sa il vad in cateva centre, printre care se numara si Sibiul, transplantul de menisc. Eu, in 1995, pe cand invatam treaba asta, ne spunea profesorul din Florida, salveaza meniscul si nu-l scoate, este o chestie extraordinara. Sa incercam sa ajungem si noi acolo, pentru ca material uman avem. Problema este sa mai apara niste banci conform directivelor europene, sa stim cum putem sa facem sa avem posibilitatea sa recoltam nu numai tendoane si oase si meniscuri si multe altele” a mentionat acesta.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Comentarii (1)

  1. Ramona Balutescu spune:

    Dle Tîntareanu, va sugerez sa corectati anacolutele interlocutorilor – ajuta materialele. Uitați-va: ”Eu, in 1995, pe cand invatam treaba asta, ne spunea profesorul din Florida, salveaza meniscul…”
    Si felicitari pentru tema abordata.

Adaugati un comentariu


 

*