Guvernul a adoptat noua ordonanta care garanteaza bursele rezidentilor

Noul document legislativ modifica ordonanta privind organizarea si finantarea rezidentiatului, astfel incat rezidentii sa beneficieze in continuare de indemnizatia lunara de 670 de lei pe luna.

 

Promisiunile facute in ultimele zile, atat de ministrul Sanatatii, cat si de alti reprezentanti ai autoritatilor, cu privire la bursele rezidentilor, au fost confirmate in ultima sedinta a Guvernului din aceasta saptamana, in cadrul careia au fost adoptate modificarile legislative care se impuneau, pentru ca medicii rezidenti sa benedicieze in continuare de aceste indemnizatii.

Confirmarea a venit pe cale oficiala, printr-un comunicat al Guvernului, in care se anunta ca in sedinta de ieri a fost adoptata o ordonanta care aduce unele modificari Ordonantei 18/2009, privind organizarea si finantarea rezidentiatului, modificari conform carora bursa de rezidentiat se acorda pana la data la care personalul respectiv beneficiaza de salariul de baza sau solda de functie la nivelul reglementat pentru anul 2022 de noua Lege a salarizarii unitare.

Plata lunara a bursei de rezidentiat se realizeaza din bugetul de stat, prin bugetul aprobat al Ministerului Sanatatii, pentru unitatile sanitare de stat din subordinea sa si pentru unitatile sanitare de stat din subordinea autoritatilor administratiei publice locale, precum si prin bugetul aprobat Ministerului Muncii si Justitiei Sociale, pentru rezidentii din cadrul Institutului National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca”, se mai arata in comunicatul Guvernului.

 

Florian Bodog

In sedinta de ieri a Executivului au fost dezbatute si alte aspecte legate de sectorul sanitar, iar accentul a fost pus pe problema vaccinarii. Premierul Mihai Tudose i-a reprosat ministrului Florian Bodog ca, desi nu mai putem vorbi la acest moment de o criza a vaccinurilor, exista inca zeci de mii de copii nevaccinati. Conform primului ministru, statisticile indica faptul ca in Romania sunt, la acest moment, 180.000 de copii nevaccinati impotriva rujeolei, in conditiile in care ne aflam in plina epidemie, si alti 80.000 de copii care nu au fost vaccinati impotriva poliomielitei.

„Am o statistica: 180.000 de copii nevaccinati de rujeola si 80.000 nevaccinati la poliomielita. Asa e? Saptamana viitoare sa stabiliti un procedeu prin care sa inteleaga romanii ca trebuie sa fie vaccinati copiii. Vaccinuri avem, dar nu reusim sa ajungem la destinatar”, este reprosul pe care premierul i l-a adresat ministrului Sanatatii, in cadrul sedintei de ieri, cerandu-i ca pana cel tarziu saptamana viitoare, sa aiba pus la punct un plan prin care parintii sa fie convinsi sa isi vaccineze copiii.

 

In acelasi context, premierul Tudose a mai afirmat ca trebuie sa existe in Romania o unitate de productie a vaccinurilor si i-a cerut ministrului Bodog sa prezinte un plan prin care Institutul Cantacuzino sa devina functional.

„Am facut o evaluare a situatiei prezente si s-a facut o estimare a cheltuielilor necesare pentru a porni productia. S-a facut o simulare  numai pe vaccin gripal si pe BCG sau o simulare pe mai multe tipuri de vaccinuri. In acelasi timp, consideram ca este necesar sa separam activitatea de laboratoare, de excelenta, activitatea de cercetare, de activitatea de productie, toate acestea producandu-se sub acelasi acoperis, al Institutului Cantacuzino, insa sa aiba trei linii directe de actiune”, este raspunsul dat de ministrul Sanatatii la aceasta interpelare.

Totodata, a fost adusa in discutie problema achizitiei de ambulante, iar in acest context, primul ministrul a folosit o ironie la adresa lui Florian Bodog. „Ambulantele inteleg ca erau pe cand nu s-au zarit, azi le vedem si nu sunt”, i s-a adresat Mihai Tudose ministrului Sanatatii, iar acesta a replicat ca documentatia privind achizitia a fost depusa la Secretariatul General al Guvernului, iar protocolul intre ministerul Sanatatii si cel al Administratiei si Internelor este deja semnat. Conform unei decizii anterioare a fostului premier, Sorin Grindeanu, procedura de achizitie a ambulantelor pentru serviciile de Ambulanta si SMURD urmeaza sa fie coordonata de Secretariatul General al Guvenului, dupa o disputa purtata in spatiul public pe acest subiect intre ministrul Bodog si secretarul de stat Raed Arafat.

 

Referitor la actele normative aprobate in aceeasi sedinta de Guvern, vicepremierul Marcel Ciolacu a transmis, printr-un comunicat de presa, ca „a fost adoptata ordonanta prin care se va asigura in continuare plata burselor medicilor rezidenti la nivelul de 670 de lei lunar. Potrivit actului normativ care modifica Ordonanta Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea si finantarea rezidentiatului, bursa de rezidentiat se acorda pana la data la care personalul respectiv beneficiaza de salariul de baza/solda de functie la nivelul reglementat pentru anul 2022 de Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice”.

Totodata, deputatul buzoian a mentionat ca „a fost aprobata declansarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privata care se afla pe coridorul de expropriere al Magistralei 6 de metrou 1 Mai – Otopeni, etapa necesara pentru inceperea lucrarilor de realizare a obiectivului” care va extinde reteaua actuala de metrou si va face legatura directa intre Gara de Nord si Aeroportul Otopeni.

Nu in ultimul rand, Ciolacu a punctat adoptarea actului normativ prin care crescatorii de ovine „vor primi un sprijin financiar de 1 leu/kg pentru lana comercializata” printr-o schema de ajutor de minimis, care are o finantare de 36 de milioane de lei pentru anul 2018. Derularea sprijinului  se face prin directiile agicole judetene, iar sumele se platesc intr-o singura transa anuala. Beneficiarii sunt persoanele fizice care au atestat de producator, persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, persoanele juridice si orice forme asociative cu personalitate juridica.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*