„Hemoragia sistemului medical din Romania” dezbatuta la Calarasi

17 septembrie 2016 | 0 comentarii |

In incercarea de a gasi solutii la problemele cu care se confrunta, medicii si autoritatile locale vor redacta un Memorandum, pe care il vor inainta Ministerului Sanatatii.

 

calarasiHemoragia sistemului medical din Romania – de ce ne pleaca medicii”, eveniment organizat de conducerea Spitalului Judetean in parteneriat cu Consiliul Judetean Calarasi, a atras participarea a aproximativ 60 de persoane, medici si autoritati locale, care au dezbatut problemele sistemului medical din Romania, in vederea gasirii unor solutii.

Migratia personalului medical, posturile vacante pentru doctori care nu sunt scoase la concurs, nivelul scazut de salarizare si conditiile materiale limitate din unitatile sanitare, situatia incerta a ghidurilor si protocoalelor din spitale care pun medicii, de cele mai multe ori, in dificultate au fost principalele subiecte luate in discutie de cei prezenti.

Presedintele CJ Calarasi, Vasile Iliuta, a apreciat ca trebuie modificata legislatia „astfel incat sa stim ce trebuie sa facem noi, ca administratie publica, pentru a putea remedia situatia actuala. In urma tuturor propunerilor si ideilor pe care le vom dezbate astazi vom redacta un memorandum care se va numi Memorandumul de la Calarasi si pe care il vom inainta Ministerului Sanatatii. In prezent, Spitalul Judetean de Urgenta Calarasi este un proiect pilot pentru Ministerul Sanatatii. Daca astazi e un prim pas, poate vor mai fi altii si maine pentru ca sa reusim impreuna”.

 

Conferinta CalarasiDr. Simona Vladica, consilierul presedintelui CJ Calarasi pe probleme de comunicare si imagine, a transmis un mesaj al Alinei Gorghiu, copresedintele PNL, cu privire la subiectul manifestarii, prin care a reiterat sustinerea  Partidului National Liberal in privinta „elaborarii si implementarii unei strategii nationale in ceea ce priveste resursa umana din sanatate, strategie fara de care nu ne putem concerta eforturile pentru oprirea acestei «hemoragii»”, dand asigurari ca „sanatatea și educatia, rezolvarea deficitului de cadre medicale din tara noastra, gasirea unor solutii viabile si sustenabile fata de problemele semnalate raman o prioritate pentru Partidul National Liberal”.

Senatorul Liviu Stefan Tomoioaga, a declarat ca este „suntem deficitari in acest domeniu pentru ca probabil nu am fost atenti timp de 20 de ani la acest lucru”.

Vicepresedintele Consiliului Judetean Calarasi, Valentin Barbu a apreciat ca „o propunere legislativa privind modificarea legilor ce tin de rezidentiat, astfel incat medicii sa nu mai plece imediat in strainatate ci sa poata sa vina sa ocupe posturi si la Calarasi”, ar rezolva o parte din criza de specialisti cu care se confrunta mai ales spitalele din provincie.

 

conferinta Calarasi2Conf Dr. Laurentiu Belusica, directorul medical al Spitalului Judetean Calarasi, initiatorul acestui proiect, considera ca „fenomenul hemoragic este cronic si se afla la nivelul extremitatii cefalice asa ca nu putem pune un garou pentru ca «pacientul» (sistemul medical) moare”.  Acesta a apreciat ca solutia nu este impiedicarea medicilor sa plece din tara, ci gasirea unor substituenti, asa cunm a facut Marea Britanie care, la inceputul secolului XX, a importat din Pakistan, circa 10.000 de barbati tineri pe care i-a instruit ca soferi de autobuz, rezolvandu-si astfel una dintre probleme, aparent nerezolvabila. „Personal, propun in mod ferm executivului si legislativului gasirea si adoptarea, in regim de maxima urgenta, a unui pachet de  masuri care sa permita accesul, in conditii legale, al cadrelor medicale din spatiul non UE in Romania. Un Pas important in acest sens este ordonanta de urgenta aMinisterului Sanatatii nr. 45 /31.08.2016, care insa daca nu va fi dublata de norme realiste deaplicare nu va avea efecte scontate. Desigur ca impactul economic si social va fi serios si trebuie anticipat reculul acestui fenomen”, a subliniat Belusica, aratand ca „orice alta masura care sa contribuie la SANATATEA SANATATII este binevenita”.

Prezent la conferinta, Ravi Chandar, secretar I al Ambasadei Indiei la Bucuresti s-a declarat incantat de initiativa organizatorilor, precizand ca „subiectul acestei conferinte nationale este unul foarte important, dezbatut pe multe continente. Peste tot in lume prioritatile sunt sanatatea si educatia. Consider ca este necesara regandirea salarizarii medicilor pentru ca acestia sa nu mai paraseasca tara, iar medicilor care vin din India trebuie sa le fie recunoscute diplomele”, sugerand autoritatilor din Romania sa atraga studentii din India la facultatile de medicina.

 


Adaugati un comentariu


 

*