Hipertensiunea arteriala, tema Zilei Mondiale a Sanatatii in 2013

7 aprilie 2013 | 0 comentarii |

Pentru a marca evenimentul, DSP Buzau a organizat simpozionul „Verifica-ti tensiunea arteriala-elimina riscul de infarct de miocard si de accident vascularcerebral”, iar impreuna cu Crucea Rosie si elevi ai scolilor sanitare postliceale s-au impartit pliante si s-a masurat tensiunea cumparatorilor, intr-un hipermarket.

 

Din 1948, pe 7 aprilie, in fiecare an, Organizatia Mondiala a Sanatatii marcheaza Ziua Mondiala a Sanatatii. Si tot in fiecare an, OMS alege o tema care reprezinta o prioritate mondiala pentru sanatatea publica. 7 aprilie 2013 este dedicata hipertensiunii arteriale.

La simpozionul organizat la Buzau de catre Directia de Sanatate Publica (DSP), cu acest prilej, au participat specialistii institutiei, medici de familie, medici cardiologi si de alte specialitati.

 „Hipertensiunea a fost descrisa ca fiind o afectiune (printre altii), de Thomas Young in 1808 si Richard Bright in 1836. Primul caz de tensiune arteriala marita, la o persoana ce nu avea probleme cu rinichii, a fost raportat de Frederick Akbar Mahomed (1849–1884). Hipertensiunea, ca entitate clinica, a fost introdusa 1896, odata cu inventarea sfigmomanometrului cu manseta, de catre Scipione Riva-Rocci, in 1896. Aceasta inventie a permis ca tensiunea arteriala sa fie masurata la clinica. In 1905, Nikolai Korotkoff a imbunatatit aceasta tehnica, descriind sunetele Korotkoff, care se auzeau atunci cand se asculta artera cu un stetoscop, in timp ce manseta sfigmomanometrului era dezumflata”, a prezentat, istoria tensiunii arteriale ca afectiune clinica, pe scurt, dr. Venerea Acsinte, directorul DSP Buzau, la simpozionul amintit.

 

Simpozion (foto arhiva)

Printre primele tratamente ale tensiunii arteriale s-au numarat  restrictia stricta de sodiu (de exemplu, dieta pe baza de orez, simpatectomia (indepartarea chirurgicala a unor parti din sistemul nervos simpatic), si terapia cu substante pirogene (injectarea unor substante ce cauzau febra, scazand in mod indirect, tensiunea.

Primul preparat chimic pentru hipertensiune, tiocianatul de sodiu, a fost folosit in 1900, insa avea multe efecte secundare si nu s-a bucurat de popularitate. Rezultatele acestor studii au dus la aparitia unor campanii de ocrotire a sanatatii, cu scopul de a creste gradul de constientizare publica a hipertensiunii arteriale, si au promovat masurarea si tratarea tensiunii arteriale ridicate. Se pare ca aceste masuri au contribuit, macar partial, la scaderea cu 50% a cazurilor de infarct si afectiuni cardiace ischemice intre 1972 si 1994”, a aratat directorul DSP Buzau.

 

Evaluarea pacientului hipertensiv cuprinde: istoricul familial de HTA; cresteri intermitente ale TA in trecut; afectiuni sau tratamente anterioare efectuate de pacient; existenta factorilor de risc: fumat, diabetzaharat, dislipidemia, istoric familial de decese premature datorate bolilor cardiovasculare; evaluarea stilului de viata al pacientului in aspecte privind dieta, activitatea fizica, statutul familial, profesia , nivelul de educatie; examenul fizic; investigatii paraclinice (analize de laborator, investigatii).

In aceste situatii trebuie diagnosticata si tratata boala de baza. HTA secundara apare in boli renale, endocrine, boli cardiace congenitale, etc. Dupa ritmul in care se desfasoara boala si dupa caracterul leziunilor la care se ajunge, se deosebesc doua tipuri in evolutia hipertensiunii arteriale: hipertensiunea arteriala benigna , cu evolutie indelungata, lent progresiva, cu leziuni de arterioscleroza; hipertensiune aarteriala maligna, cu evolutie scurta (1-3 ani), precipitata, accelerata, cu leziuni de arteriolonecroza acuta”, a mai spus dr. Acsinte.

 

Cardiopatie ischemica

Cauzele hipertensiunii: 75-90% dintre HTA nu are etiologie clara. Se vorbeste insa despre o serie de factori etiologici a caror prezenta creste riscul de aparitie a acestei afectiuni: ereditatea (factorii ereditari in geneza HTA au o contributie de aproximativ 30-60%, demonstrata in studiile pe familiile de hipertensivi); aportul alimentar de sare (reprezinta factorul etiologic cel mai frecvent implicat in etiologia HTA; totusi nu toti consumatorii de sare dezvolta HTA, aceasta variabilitate de raspuns la ingestia crescuta de sare explicandu-se prin diferentele ce apar in excretia sodiului si transportul transmembranar de sodiu); fumatul (determina cresteri de scurta durata a tensiunii arteriale si creste rsicul complicatiilor cardio-vasculare si cerebrale ale HTA, precum si evolutia spre HTA maligna); cafeaua (cofeina poate determina cresteri acute ale tensiunii arteriale prin vasoconstrictie; de obicei apare toleranta la acest effect; sedentarismul (creste mult riscul de aparitie al HTA, mai ales daca se asociaza cu obezitatea – exercitiile fizice sustinute constituie o modalitate de tratament nefarmacologic al HTA).  

 

Hipertensiune arteriala poate duce la atac de cord, accident vascular cerebral si alte probleme grave de sanatate. Afecteaza unul din trei adulti si conduce la mai mult de noua milioane de decese in intreaga lume, in fiecare an. Poate provoca, de asemenea, insuficienta renala, orbire, ruptura a vaselor sanguine si afectare cerebrala.

OMS a atribuit presiunii arteriale crescute 13 % din totalul deceselor la nivel global, facand din aceasta un domeniu de importanta majora pentru sanatatea publica globala. Hipertensiunea aretriala cauzeaza 22 % din totalul infarcturilor de miocard in Europa de Vest si 25 % in Europa Centrala si de Est.

 Bolile cardiovasculare pentru care presiunea sanguina crescuta este un factor contributor, cauzeaza 42 % din totalul deceselor anuale din intreaga Regiune Europeana. La 5% dintre pacienti, HTA este secundara unei alte boli.

Romania ocupa locul trei in lume la mortalitatea prin boli cardiovasculare. Peste cinci milioane de romani sufera de boli ale inimii. La fiecare 30 de minute, un roman sufera un infract miocardic acut, unul din trei romani este diagnosticat cu hipertensiune arteriala, iar doi din trei romani mor din cauza unei boli cardiovasculare. La fiecare doua ore si jumatate, cel putin un buzoian isi pierde viata dintr-o cauza cardiovasculara.

 

Presiunea sanguina crescuta poate fi atat prevenita cat si tratata. Controlul presiunii sanguine crescute  impreuna cu alti factori de risc este principala cale de a preveni infarcatul de miocard si accident vascular cerebral. Detectarea precoce este cheia; toti adultii ar trebui sa isi cunoasca presiunea arteriala.

Multi oameni nu stiu ca au hipertensiune arteriala, deoarece nu este totdeauna simptomatica. Mai grav este insa ca multi oameni nu au acces la servicii de sanatate de baza, in special in tarile cu venituri mici si medii, chiar daca HTA este usor de diagnosticat si de tratat.

Riscul de a dezvolta presiune sanguina crescuta poate fi minimizat prin  reducerea consumului de sare, o dieta echilibrata, evitarea consumului abuziv  de alcool, exercitii fizice efectuate in mod regulat, evitarea si abandonarea  consumului de tutun.

Pentru multi oameni, schimbarea stilului de viata este suficient. Pentru altii, este necesara medicatia. Medicamentele sunt insa eficiente doar atunci cand sunt luate asa cum au fost prescrise de medic.

 

Cardiologie – Dr. Mircea Constantinescu

Scopul final de Ziua Mondiala a Sanatatii 2013 este de a reduce atacul de cord si accident vascular cerebral. Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, i-a sfatuit pe romani sa-si controleze mai des tensiunea, pentru a preveni infarctul.

Obiectivele specifice ale campaniei sunt: cresterea gradului de constientizare a cauzelor si consecintelor hipertensiunii arteriale; furnizarea de informatii cu privire la modul de a preveni hipertensiunii arteriale si a complicatiilor asociate; incurajarea adultilor  in a-si verifica tensiunea arteriala si sa urmaeze sfaturile de profesionistilor din domeniul sanatatii; incurajarea auto-ingrijirii pentru a preveni hipertensiune arteriala; masurarea tensiunii arteriale la preturi accesibile pentru toti; incitarea  autoritatilor nationale si locale pentru a crea conditiile propice unor comportamente sanatoase.

 

Sarea in exces, daunatoare

OMS colaboreaza cu cele 53 de State Membre si partenerii internationali pentru a reduce incidenta presiunii sanguine crescute in Regiunea Europeana. 

Politica de Sanatate OMS 2020  a identificat presiunea sanguina ridicata ca o contributie majora la boli si  hipertensiunea arteriala ca fiind la nivel mondial boala prevenibila cea mai prevalenta.

Ziua Mondiala a Sanatatii 2013 reprezinta o oportunitate de a creste nivelul de constientizare in randul decidentilor politici si populatiei, societatea civila avand aici un rol important. Reducerea consumului de sare in special este o modalitate eficace de reducere a presiunii sanguine.

Industria poate contribui, de asemenea, prin reducerea continutului de sare din produsele alimentare prelucrate si prin producerea unor mijloace esentiale de diagnostic, precum si prin producerea unor medicamente mai accesibile.


Categorii: Dezbateri, Eveniment

Adaugati un comentariu


 

*