Hipertensivii sunt cei mai mari consumatori de sare din România

Medicii trag un nou semnal de alarmă și spun că, deși acest ingredient constituie un factor principal în creșterea tensiunii arteriale, pacienții cu această problemă de sănătate consumă cu 2% mai multă sare decât media populației cu tensiune normală.

 

Dr. Maria Dorobantu

Hipertensiunea arterială (HTA) constituie, la acest moment, una dintre afecțiunile cu cea mai mare prevalență în rândul populației din România. Este principala cauza a apariției afecțiunilor cardio-vasculare, cărora li se datorează cele mai multe dintre decesele înregistrate în decursul unui an. Problema nu este una specifică doar României, hipertensiunea având o prevalență ridicată și în celelalte state, însă pacienții români pare că nu sunt pe deplin conștienți de riscurile pe care le presupune această problemă de sănătate. În rândul acestora se constată un consum mai ridicat de sare decât în rândul populației cu tensiune normală, deși proporția ar trebui să fie inversă, dat fiind faptul că sarea este unul din principalii factori care duc la creșterea tensiunii arteriale.

Un semnal de alarmă a fost tras de dr. Maria Dorobanțu, președintele Societăţii Române de Hipertensiune Arterială, care a precizat că este nevoie de măsuri pentru reducerea consumului de sare în rândul populației, sugerând chiar și adoptarea unor prevederi legislative în acest sens. „Trebuie să încercăm să convingem societăţi ştiinţifice, minister de Sănătate, de Educaţie, poate şi patronatele din industria alimentară să promovăm, prin Parlament, legi care să reducă, nu foarte mult, consumul, dar să începem cu puţin şi să putem reduce sarea din alimentele semipreparate”, a declarat aceasta, adăugând că pâinea este produsul alimentar cu cel mai ridicat conținut de sare.

 

Maria Dorobanțu a mai atras atenția asupra faptului că dintre țările din zonă, România are o prevalență ridicată a hipertensiunii arteriale, fiind depășită doar de Serbia. „Există o prevalenţă încă foarte crescută a hipertensiunii arteriale. Ca să controlăm hipertensiunea trebuie să avem o echipă sudată – medic, asistent, pacient. Prevalenţa a crescut, a ajuns la 45%”, a mai precizat medicul cerdiolog.

Revenind la consumul de sare, aceasta spune că în timp ce cantitatea de sare recomandată pentru consum în decurs de 24 de ore este de 4-5 grame, românii consumă peste 12 grame pe zi, iar, ceea ce este mai grav, hipertensivii sunt  cei mai mari consumatori de sare. „Sarea, care  este un factor important de creştere a tensiunii arteriale şi apariţia complicaţiilor cardiovasculare la hipertensivi, este consumată într-o proporţie mare în România. Hipertensivii au consum de sare şi mai mare. Faţă de normotensivi, vedem că a crescut consumul cu două procente in rândul hipertensivilor”, a mai precizat președintele Societăţii Române de Hipertensiune Arterială.

 

Un aspect pozitiv ar fi acela că procentul hipertensivilor aflați sub tratament a crescut în ultimii ani, ajungându-se în prezent ca 72% dintre românii cu această problemă de sănătate să beneficieze de tratament conform ghidurilor medicale.

Cu toate acestea, prevalența hipertensiunii rămâne la cote alarmante, dr. Maria Dorobanțu precizând că acest fapt se datorează, pe lângă consumul ridicat de sare, și unui stil de viață nesănătos, care duce la apariția obezității, a diabetului, afecțiuni asociate și cu apariția HTA.

Sapte din zece adulţi hipertensivi sunt trataţi, trei din zece au valori controlate. Totuşi prevalenţa este mai mare. Probabil, în primul rând pentru faptul că au un stil de viaţă prost şi că obezitatea, diabetul, dislipidemiile şi mai ales consumul de sare au crescut în loc să scadă. Obezitatea este într-o continuă creştere, peste tot în lume. Relaţia dintre obezitate şi hipertensiune este bine cunoscută şi vedem că, indiferent cum calculăm aceşti indici, procentul obezilor este într-o continuă creştere. De asemenea, în continuă creştere este și diabetul. Aproape 18% dintre hipertensivi au diabet, în timp ce în populaţia generală, non diabeticii, prevalenţa este mult mai mică, de 8%”, a mai declarat medicul cardiolog.

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*