Hreanul, medicament natural de pe vremea dacilor

8 februarie 2015 | 0 comentarii |

Iuteala ii da gustul, dar si proprietatile vindecatoare, hreanul fiind folosit inca din antichitate  in tratarea bolilor specifice anotimpului rece si a infectiilor, la concurenta cu  ghimbirul.

 

Hrean-1Cea mai valoroasa parte a plantei este radacina, intrucat aceasta are un bogat continut de vitamina C, substante cu proprietati antibiotice, dar si antioxidanti. Hreanul are si un continut bogat de saruri minerale si uleuri volatile. In plus, este si un bun expectorant natural, ceea ce il face un remediu excelent impotriva tusei.

Astfel, daca peste o lingura de hrean ras se pun trei-patru lingurite de miere, se amesteca bine, apoi se toarna o jumatate de litru de apa fierbinte si se lasa sa fiarba cinci-sase minute, se obtine un sirop de tuse cu efecte garantate. Din el  se ia de trei ori pe zi, cate o lingurita, pana la vindecare.

De asemenea, junghiurile pot fi vindecate cu ajutorul cataplasmelor din hrean. Pentru aceasta, se rade o radacina de marime potrivita, apoi, invelita in tifon sau in panza de bumbac, de aplica pe locul dureros, jumatate de ora. Remediul se aplica seara, inainte de culcare. Este un remediu eficient si in cazul sinuzitelor, doar ca in aceasta situatie trebuie amestecat hreanul si cu doua lingurite de otet, apoi se lasa sa actioneze, pe frunte. Atentie, trebuie protejati ochii, pentru ca iuteala hreanului provoaca usturime si lacrimare abundenta.

 

hreanO cura cu hrean este de mare ajutor si celor care sufera din cauza oboselii cronice. In acest caz, se dau pe razatoare una-doua radacini de hrean de marime potrivita, un morcov si o ridiche neagra. Se amesteca apoi cu putina sare, doua-trei linguri de apa si una-doua lingurite de otet din mere. Salata de hrean astfel obtinuta se consuma de trei-patru ori, saptamanal, timp de o luna,  fiind un excelent tonic pentru organism.

Radacina de hrean este benefica si in tratarea unor afectiuni precum guta, astmul si anemia. Pentru aceasta, se umple o treime dintr-un borcan de 800 de grame cu radacini de hrean date pe razatoare, apoi se toarna palinca, pana se umple. Se lasa 10 zile la macerat, apoi sestrecoara continutul. Se ia apoi cate o lingurita, dupa mese, de trei ori pe zi. Cura este recomandata pentu o perioada de o luna de zile. Remediile cu hrean nu sunt insa recomandate celor care sufera de afectiuni gastrice.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*